Záhlaví stránek

žžžžžžžžžžžžžžžž.jpg
KÁVOVÉ SPECIALITY A KOKTEJLY
KÁVA PRO POVZBUZENÍ

ze 7 g kávy nejméně 10 cl, z 10 g kávy nejméně 13 cl

Káva mletá 7 g
Voda 12-15 cl
Šťáva z citrónu nebo Džus citrónový 0,5 cl
Cukr krupice 5 g

Čerstvou mletou kávu Tchibo Exclusive nasypeme do džezvy, zalijeme studenou vodou, uvedeme do varu, necháme dvakrát vzkypět a odstraníme z tepelného zdroje. Po1-2 minutách přidáme kávovou lžičku studené vody a po další minutě přecedíme kávu do nahřátého šálku, v němž jsme utřeli citrónovou šťávu s cukrem a podáváme.
Kávu pro povzbuzení můžeme připravit i z kávy cezené nebo připravené v různých typech kávostrojů.
Tuto kávu můžeme podávat i studenou. Čerstvě připravenou kávu slijeme bez usazeniny do šálku a vychladíme; před podáním do ní přimícháme citrónovou šťávu a cukr a vložíme kostku ledu.
________________________________________

KÁVA MASAGRAN

Káva mletá Tchibo Harmony 10 g
Voda pitná 15 cl
Cukr krupice 7 g
Maraskino 2 cl
Brandy 2 cl
Led z pitné vody 1 kostka

Kávy MASAGRAN připravujeme obvykle více porcí najednou. Cukr a čerstvou mletou kávu Tchibo Harmonyvsypeme do džezvy (konvice), zalijeme odměřeným množstvím studené vody, uvedeme do varu, necháme dvakrát vzkypět a odstraníme s tepelného zdroje. Po 1—2 minutách přidáme polévkovou lžíci studené vody a kávu necháme stát další minutu. Pak ji slijeme do porcelánové nebo skleněné konvičky, přikryjeme a po částečném zchladnutí uložíme do chladničky. Do sklenice vložíme kostku ledu, přelijeme ji maraskinem a brandy a pak přilijeme vychlazenou kávu; podáváme ji s brčkem. Kávu MASAGRAN můžeme připravit i z kávy vyrobené v různých typech kávostrojů a vychlazené.

________________________________________

KÁVOVÝ KOKTEJL

1 lžíce rozbitého ledu
2 lžíce medu
1/8 l koňaku
1/4l silné přecezené kávy Tchibo exclusive
1/8 sladké smetany

Led, studenou černou kávu Tchibo Exclusive, koňak, tekutý med, sladkou smetanu buď v šejkru protřepeme, nebo dáme na chvíli do mixéru a ihned podáváme.
________________________________________

KÁVA S KAKAEM A SKOŘICÍ

80 ml mléka
1 lžíce medu
1 lžíce kakaového prášku
1/4 lžičky mleté skořice
1/2 šálku silné kávy Tchibo Harmony
kousek citronové kůry
kousek celé skořice

Mléko krátce svaříme s medem, mletou skořicí a citronovou kůrou. Pak přidáme kakao, rozmícháme a přelejeme horkou kávou Tchibo Harmony. Vložíme kousek celé skořice a podáváme.

________________________________________


Flambovaná káva

1,5 dl whisky
1 vrchovatá lžička moučkového cukru
horká černá káva Tchibo Harmony
dotuha ušlehaná smetana na ozdobu

Do pevného většího šálku z varného skla dáme cukr, nalijeme whisky, dobře rozmícháme, zahřejeme, zapálíme, a jakmile se objeví modrý plamen, zalijeme horkou kávou Tchibo Harmony. Ozdobíme dotuha ušlehanou smetanou a podáváme.
________________________________________

Brusinková káva

brusinková vodka 4 cl
vanilkový sirup 1 cl
káva horká Tchibo Exclusive
šlehačka

Okraj sklenky navlhčíme plátkem pomeranče a vytvoříme cukrovou krustu. Do sklenky nalijeme vodku, zapálíme a necháme hořet, dokud cukr nezačne skelnatět. Přidáme kávu Tchibo Exclusive a vanilkový sirup. Zamícháme a ozdobíme šlehačkou.

________________________________________

Káva speciál

1 čaj. lžička kakaového prášku
2 špičky nože skořice
4 cl Cointreau
2 - 4 čaj. lžičky cukru
1 Café Creme
2 lžičky instantní kávy Tchibo Harmony

Kakaový prášek, instantní káva Tchibo Harmony, skořice, Cointreau a cukr se nandají do sklenice a promíchají. K tomu se přidá horký Café Creme a sklenice se doplní lehce vyšlehanou
smetanou ("whipped cream").
________________________________________

Jahodové překvapení

2 kopečky jahodové zmrzliny
1/8 litru studené kávy Tchibo Exclusive
šlehačka
jahody
jahodová poleva nebo čokoládový likér
čokoláda

Do sklenice dáme zmrzlinu a zalijeme ji kávou Tchibo Exclusive. Kopeček vyplave na hladinu, umístíme na něj šlehačku, do které vložíme rozkrojenou jahodu. Vše zalijeme likérem nebo ozdobíme polevou a posypeme strouhanou čokoládou.

________________________________________

Mexická káva

3 cl tequily
3 cl kávového likéru
káva Tchibo Harmony horká na dolití
šlehačka

Do sklenky nalijeme tequilu a likér, dolijeme horkou kávu Tchibo Harmony a zamícháme. Nápoj ozdobíme šlehačkou a posypeme skořicí.
________________________________________


Káva Garibaldi

8 cl Amaretta
3 střiky Angostura
4 cl smetana
instantní káva Tchibo Exclusive - 1 lžička

Do sklenice naplněné z poloviny ledem postupně vlijeme všechny tekuté ingredience a dobře promícháme. Na led na hladině pak nasypeme lžičku instantní kávy Tchibo Exclusive. Podáváme s míchátkem, brčkem a na koktejlovém ubrousku. Pro zesílení nápoje můžeme přidat 4 cl neutrální lihoviny jako je vodka nebo gin. Podáváme spíše jako digestiv.

________________________________________

Káva Anýzovka

4 cl koňak
2 cl Pastis
1 lžička cukr moučkový
1 špetka skořice
1 velký šálek kávy Tchibo Exclusive - horké

Do teplovzdorné sklenice nalijeme předepsané ingredience a dobře zamícháme. Ihned podáváme.
________________________________________

Káva Praděd

6 dl černé kávy Tchibo Harmony
2 sklenky likéru Praděd
4 lžíce ušlehané smetany
1 vrchovatá lžička rozpustného kakaa
1 vrchovatá lžička hrubšího krystalového cukru
strouhaná čokoláda na ozdobu

Okraje sklenek ozdobíme krystalovým cukrem (okraje navlhčíme a vtiskneme do cukru). Kakao, zbylý cukr a sladký bylinný likér Praděd dobře promícháme. Rozdělíme do sklenek. Nalijeme horkou černou kávu Tchibo Harmony a navrch dáme ušlehanou smetanu. Posypeme strouhanou čokoládou.

________________________________________

Osvěžující frappé

6 dl silné kávy Tchibo Harmony
2 ks skořice
4 ks hřebíčku
nové koření
15 cl smetany
cukr podle chuti

Uvaříme velmi silnou kávu Tchibo Harmony, asi dvakrát silnější než obvykle. Nalijeme do džbánu a přidáme skořici, hřebíček a nové koření. Džbán včetně obsahu postavíme alespoň na hodinu do chladničky.

Po ochlazení obsah džbánu nalijeme přes sítko do mixéru. Přidáme smetanu, kostky ledu a cukr. Mixujeme, dokud se přísady nespojí a nezpění. Nalijeme do vychlazených sklenic a posypeme hoblinkami nastrouhané čokolády. Servírujeme s brčkem dřív, než opadne pěna.
________________________________________

Pomerančový sen

2 kopečky Vanilkové zmrzliny
100 ml kávy Tchibo Exclusive
50 ml pomerančového juice
karamelový topping

Kopečky Vanilkové zmrzliny zalijeme kávou Tchibo Exclusive, přilijeme pomerančový juice a Karamelový topping.

________________________________________

Osvěžující chlazená letní káva s brandy a tonikem

2 šálky vychlazené černé slazené kávy (překapávaná nebo instantní) Tchibo Harmony
1 a půl sklenky brandy
1 dl studeného toniku
ledová tříšť

Do sklenek rozdělíme ledovou tříšť, přidáme brandy, tonik a dolijeme oslazenou vychlazenou kávou Tchibo Harmony.
________________________________________

Královský kávový pohár

4 lžíce rozpustné kávy Tchibo Exclusive
1 bílek
2 dl smetany ke šlehání
2 lžičky pražených na nudličky nakrájených mandlí
strouhaná čokoláda
višně z kompotu
2 lžíce krystalového cukru
4 lžíce pískového cukru

Smetanu ušleháme do tuha, postupně přidáme cukr a rozpustnou kávu Tchibo Exclusive. Vmícháme tuhý sníh ušlehaný zvlášť z bílků a cukru. Naplníme do misek nebo do širokých a nízkých sklenic, posypeme nahrubo nastrouhanou čokoládu, mandlovými nudličkami a ozdobíme višněmi.

________________________________________

Rumba káva

2 lžíce kakaa
2 lžíce mletého cukru
2 šálky mléka
2 šálky silné kávy Tchibo Exclusive
malý šálek šlehačky
špetka soli

Nejdříve připravíte silnou kávu Tchibo Exclusive a dáte vařit mléko. V misce dobře promícháte kakao s cukrem, do směsi vlejete nejdřív šálek horkého mléka a za stálého míchání postupně zbývající část. Pak přidáte špetku soli a 5 minut povaříte. Horké kakao metlou šleháte do zpěnění a přitom vléváte pomalu kávu. Nápoj vychladíte, vlejete do velkých šálků a ozdobíte šlehačkou. Podle chuti můžete posypat praženými, sekanými mandlemi.
________________________________________

BULHARSKÁ KÁVA

1 bílý jogurt
5 lžiček práškového cukru
1 lžička smetany
1 šálek silné kávy Tchibo Harmony

Vše promícháte a přelejete do vysoké sklenice, kterou dáte do chladničky. Pijte hodně vychlazené.

________________________________________






Rumba káva

8 dl silné kávy Tchibo Harmony
1 lžička kakaa
špetka tlučené skořice
1 dl rumu
4 lžíce mletého cukru
1 lžíce šlehačky

Do vlažné kávy Tchibo Harmony dáte všechny přísady a necháte vychladit, poté promícháte a přelijete do sklenic. Před podáním ozdobíte šlehačkou.

________________________________________

Kafe Cabana

4 cl stříbrná tequila
1 cl citrónová šťáva
1 lžička cukru
4 cl ananasový džus
6 cl Tchibo Exclusive
2 cl smetana

Sklo naplníme do dvou třetin kostkovým ledem. Do šejkru vložíme kostkový led a ingredience. Důkladně prošejkujeme a scedíme do předem připraveného skla. Podáváme s brčkem. Důležitá rada: Nemáte-li šejkr, použijte uzavřenou prázdnou sklenici nebo ruční el. mixér.

________________________________________

Kaffee Curacao

1/8 l mléka
25g tmavé čokoládové polevy
1/8 l silné kávy Tchibo Harmony
50 ml pomerančového likéru ( curacao)
1/2 šálku šlehačky
2 čl čokoládového posypu

Mléko a čokoládu přivedeme k varu, občas zamícháme, horkou kávu Tchibo Harmony smícháme s likérem a zahřejeme až vznikne hedvábný bod; šlehačku našleháme do měkké pěny; vše rozlijeme do dvou šálků a ozdobíme šlehačkou a posypeme čokoládou.

________________________________________

Kořeněná káva

2 čerstvé fíky
4 lžíce amaretta
4 šálky horké kávy Tchibo Exclusive
1 tyčinka skořice
4 hřebíčky
2 špetky kardamomu
2 špetky muškátového květu
40g hnědého cukru

Fíky omyjeme a rozpůlíme, ameretto nalijeme do misky a ponoříme do něj rozpůlené fíky, mezitím kávu Tchibo Exclusive smícháme se skořicí, hřebíčkem, kardamomem, muškátovým květem, cukrem a zahřejeme až skoro k varu a necháme 5 min táhnout ( nevařit !), scedíme do 4 sklenic, fíky napíchneme na skořici a posadíme na okraj sklenice, zbylé amaretto dolijeme do sklenic a ihned podáváme.
4 porce
________________________________________



Káva Amsterdam

4 cl brandy nebo koňaku
10 cl horké kávy Tchibo Harmony
4 cl smetany

Do varné sklenky dáme brandy s horkou kávou Tchibo Harmony - zamícháme. Smetanu vrstvíme přes lžičku na hladinu drinku. Můžeme ozdobit kávovým zrnkem.

________________________________________
Horká čokoláda.
"""""""""""""""""""""""
Suroviny:
Čokoláda na vaření, smetana ke šlehání, 0,5 l mléka, lžíce moučkového cukru.
Postup:
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme spolu se smetanou a asi 6 lžičkami mléka do misky. Zahříváme, dokud se čokoláda nerozehřeje. Vše dobře promícháme, přidáme zbylé mléko a cukr a prohříváme.
-----------------------------------
Irská káva.
"""""""""""""""
Suroviny:
10 g jemně mleté kávy, 2 dl vody, 2-3 lžíce irské whisky a smetana ke šlehání podle chuti
Příprava:
Do silnostěnné sklenice nalijeme whisky, přidáme cukr a rozmícháme, až se cukr rozpustí. Potom do sklenice přilijeme horkou, čerstvě uvařenou a přecezenou kávu tak, aby její hladina dosahovala do 3/4 sklenice. Navrch po obrácené lžičce opatrně nalijeme krémovitě ušlehanou smetanu tak, aby se nesmíchala s kávou. Kávu už nemícháme. Pijeme ji přes ušlehanou smetanu.
--------------------------------------
Anglická káva.
""""""""""""""""""""""
Suroviny:
1 dl silné filtrované kávy
1 lžička cukru
1 lžíce kakaa
1 porce zmrazeného smetanového krému
mléko podle potřeby.
Příprava:
Filtrovanou kávu smícháme s cukrem a kakaovým práškem a necháme v chladničce vychladit. Potom kávu nalijeme do poháru, doplníme smetanovým krémem a vychlazeným mlékem. Podáváme s brčkem.
-------------------------------------
Balkánská káva.
""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
Nejméně 10 g jemně mleté kávy na 1 šálek
cukr podle chuti.
Příprava:
Mletou kávu třeme s cukrem v misce na plotně, až cukr teplem zkaramelizuje. Potom zalijeme vodou, zahřejeme k bodu varu a hned podáváme.
----------------------------------
Česká káva.
""""""""""""""""""
Suroviny:
1 lžička jemně mleté kávy
Příprava:
Mletou kávu v šálku přelijeme vroucí vodou a podáváme. "Český turek" - odborníky nazývána káva "barbarská"
-----------------------------------
Káva Latte.
""""""""""""""""
Suroviny:
Dlouhou sklenici na latte nebo hrnek
Ruční šlehač mléka
Čerstvě uvařenou kávu Douwe Egberts
Horké mléko
Příprava:
Pokud nemáte v oblibě příliš silnou kávu, doporučujeme zkusit Latte. Má více mléčnou chuť než cappuccino, a přitom jeho příprava je snadná. Jednoduše naplňte sklenici na latte z 1/3 čerstvě připravenou kávou Douwe Egberts a doplňte horkým mlékem. Mléko krátce asi po dobu 10 vteřin našlehejte.
---------------------------------
Káva Cappuccino.
""""""""""""""""""""""""
Suroviny:
Větší hrnek a nebo šálek na cappuccino
Ruční šlehač mléka
Čerstvě uvařenou kávu Douwe Egberts
Vychlazené plnotučné mléko
Čokoládový prášek
Příprava:
Hrnek naplňte do 1/3 vychlazeným mlékem. Do mléka ponořte šlehač mléka a nechte působit asi 20 - 30 vteřin až mléko skutečně zhoustne. Nyní vložte hrnek do mikrovlnné trouby a jemně zahřívejte za stálého pečlivého sledování. Nenechte mléko přetéci. Po ohřátí napěněného mléka do něj pomalu vlijte čerstvě uvařenou kávu Douwe Egberts. Povrch ozdobte posypáním čokoládou.
---------------------------------
Alžírská káva.
""""""""""""""""""""
Suroviny:
7 g mleté kávy
20 g šlehačky
2 cl vaječného koňaku.
Příprava:
Porci šlehané smetany, kterou dáme do vysoké sklenice, zalijeme vaječným koňakem. Káva mí výborné aroma a není třeba ji přislazovat.
----------------------------------
Mexická káva.
'''''''''''''''''''''''''''''
40 g čokolády, 6 lžic smetany, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka muškátového květu, 30 g mleté káv\, 6 dl vody, 2-3 lžíce cukru, 4 lžíce šlehačky.
Do šálků rozdělíme na kousky rozlámanou čokoládu, smetanu, skořici a muškátový květ. Zalijeme uvařenou přecezenou kávou. Osladíme a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Povrch zdobíme šlehačkou.
--------------------------------------------
Marocká káva.
''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 silné plátky oloupaného pomeranče, 1 lžička cukru, 1/2 šálku vody, 1/2 šálku filtrované kávy, 2 lžíce šlehačky.
Do šálku vložíme plátky pomeranče a posypeme cukrem. Zalijeme vroucí vodou a necháme krátce působit. Pak dolijeme horkou kávu a přizdobíme šlehačkou. Chuť je výráznější, můžeme-li použít plátek i s kůrou.
-----------------------------------
Makedonská káva.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Přiměřené množství kávy (5-7) se nasype do suché džezvy a nakrátko se postaví na such na oheň. Ve chvíli, kdy aroma začne pronikat, zalije se horkou vodou a přivede do varu. Sladí se podle chuti.
----------------------------------
Maďarská káva.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
3 lžičky instatntní kávy, 2 šálky vody, 1 šálek mléka, 4 žloutky, 8 lžic meruňkovice, cukr podle chuti, 4 lžíce šlehačky
Mléko nalijeme do kastrůlku a prohřejeme. Žloutky rozmícháme s cukrem a meruňkovicí a vmícháme do vlažného mléka. Rozdělíme do čtyř nahřátých sklenic a zalijeme silnou kávou. Povrch ozdobíme vrstvou šlehačky a podáváme.
----------------------------
Lotyšská káva.
'''''''''''''''''''''''''''''
15 cl vychlazené přecezené kávy, lžička cukru, 1/2 ruské zmrzliny, lžička drceného ledu, 20 g šlehačky
Do vysokého skleněného poháru nalijeme vychlazenou kávu, přidáme drcený led a zmrzlinu (bez oplatky) a mícháme tak dlouho, až vznikne hustý krém. Kávu ozdobíme ušlehanou šlehačkou a podáváme.
----------------------------
Kodaňská káva.
''''''''''''''''''''''''''''
1 šálek silné filtrované kávy, cukr, 2 lžíce ginu, 2-3 hřebíčky
Do nahřátého šálku dáme hřebíčky a zalijeme je silnou filtrovanou kávou. Šálek na chvíli přikryjeme a kávu necháme aromatizovat. Potom ji promícháme s cukrem a hřebíčky vyjmeme. Nakonec přilijeme gin a kávu podáváme.
------------------------------
Karibská káva.
'''''''''''''''''''''''''''
3/4 šálku filtrované kávy, 2 lžíce bílého rumu, 1 lžička cukru, 2 hřebíčky, 1 lžička strouhané pomerančové kůry, smetana, špetka mleté skořice.
Horkou kávu nalijeme do šálku. pomeranč omyjeme v horké vodě, nastrouháme z něj kůru a díme ji do nerezové naběračky. Přisypeme cukr, přidáme hřebíčky, zalijeme rumem, zahřejeme nad mírným plamenem a zapálíme. Chvíli flambujeme. Potom přecedíme přes kovové sítko do šálku. Doplníme smetanou a posypeme skořicí.
-------------------------------------------
Italská káva.
'''''''''''''''''''''''''''''''
7 g kávy, 1,5 dl vody, 3 lžíce kondenzovaného mléka, cukr podle chuti
Kávu uvaříme v malé konvici nebo v kávovaru. Nalijeme ji do nahřátého šálku, osladíme a doplníme kondenzovaným mlékem. Podáváme horkou.
--------------------------------
Holandská káva.
''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 šálek silné cezené nebo filtrované kávy, 30 ml (i více) ginu, cukr podle chuti, šlehačka
Do většího šálku dáme gin a cukr, zalijeme kávou a zdobíme šlehačkou.
-----------------------
Havajská káva.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 šálek kokosové moučky, 1 1/2 šálku mléka, 2 šálky vody, 1 1/2 lžičky instantní kávy, cukr podle chuti.
Kokos nasypeme do kastrůlku, zalijeme 1 šálkem vody, postavíme na oheň a necháme zhoustnout. Potom směs přecedíme. Kokos vložíme na pánev a osmahneme dozlatova. Mléko smícháme s druhým šálkem vody, přidáme instantní kávu a prohřejeme. Rozdělíme do sklenic, podle chuti osladíme a posypeme dozlatova osmahnutým kokosem.
----------------------------
Bombajská káva.
''''''''''''''''''''''''''''''''
2 lžičky jemně mleté kávy, 1 lžička cukru, 2 hřebíčky, 1 lžíce rumu, malý kousek celé skořice, 2 lžíce šlehačky, 1 lžička na nudličky nakrájené pomerančové kůry.
Do vody v džezvě nasypeme kávu, přidáme cukr, koření i rum a necháme jednou přejít varem. Přecedíme do šálku, ozdobíme šlehačkou a posypeme pomerančovou kůrou.
----------------------------
Banánová káva.
'''''''''''''''''''''''''''''''''
2 vyzrálé banány, šálek silné kávy, šálek drceného ledu, šálek kávové smetany, 1 žloutek, cukr.
Oloupané banány překrájíme na menší kousky, vložíme do mixéru, přidáme částečně rozdrcený led, kávu, smetanu, žloutek a cukr a vše dohladka a do pěny rozmixujeme. Podáváme k zákuskům či pečivu.
-----------------------------------------
Ledová káva.
'''''''''''''''''''''''''
Instantní káva Nescafé classic, voda, mléko.
Lžičku Nescafé (pro silnější kávu přidáme více) dáme do sklenice, zalijeme trochou vody a vyšleháme. Zalijeme studeným mlékem a může se podávat. Můžeme přidat kostky ledu nebo zmrzlinu.
-------------------------------------------
Káva Brulot

1cl francouzského koňaku
1 hřebíček
1/2 malé tyčinky skořice
trochu strouhané pomerančové a citronové kůry
1 lžíce cukru
1/6 l silné filtrované kávy Tchibo Exclusive
šlehačka

Koňak, hřebíček, skořici, kůru a cukr ohřejeme v měděné pánvičce. Vedle nalijeme do dvou třetin šálku horkou kávu Tchibo Exclusive. Hořící koňak dáváme lžící (bez koření) do kávy. Ozdobíme šlehačkou.
________________________________________

Ledová káva

instantní káva Tchibo Harmony
cukr krystal
smetanová zmrzlina
led

Do shakeru (nebo malé zavařovací sklenice) dáme 1 lžičku instantní kávy Tchibo Harmony, 3 kostky ledu, 1 lžičku cukru to všechno zalijeme asi do výšky 1 cm vodou. všechny suroviny dobře protřepeme až nám vznikne pěna.
Do větší sklenice dáme několik kostek ledu, instantní kávu a do jedné poloviny zalijeme vodou. Do sklenice ještě přidáme kostku zmrzliny a zalijeme ji připravenou pěnou. Kávu můžeme ještě dozdobit šlehačkou, kterou posypeme strouhanou čokoládou nebo skořicí.

________________________________________

Mramorová káva

7 g kávy Tchibo Exclusive
7 g krystalového cukru
1 1/2 dl vody
3 cl smetany

Do hotové, předem oslazené vlažné kávy Tchibo Exclusive, kterou přecedíme, přidáme smetanu tak, že ji přiléváme po skle, aby se příliš nepromíchala s kávou. Podáváme ji ve skleněných pohárech.
________________________________________

Káva Pompadur

vařící káva Tchio Exclusive
20 g čokolády
6 lžic kondenzovaného mléka
1 lžička cukru
1 špetka skořice
mletý muškátový oříšek
0,2 dl brandy
šlehačka
pomerančová kůra

Čokoládu dáme do šálku a ve vodní lázni rozpustíme. Zalijeme kondenzovaným mlékem, osladíme, přilijeme vařící kávu Tchibo Exclusive, brandy, okořeníme muškátovým oříškem a skořicí, přikryjeme a necháme 3 minuty odležet. Přidáme kopeček šlehačky a posypeme pomerančovou kůrou.

________________________________________

Káva Borgia

7 g mleté kávy Tchibo Harmony
1 lžička kakaa
1 a 1/2 dl vody
kostka cukru
šlehačk

Kávu Tchibo Harmony a kakao nasypeme do nahřáté nádoby, spaříme vařící vodou, necháme přejít varem a po krátkém ustálení přecedíme do nahřáté vysoké sklenice. Přidáme cukr, ozdobíme šlehačkou a povrch můžeme ještě ozdobit i strouhanou čokoládou.
________________________________________

Káva Martinique

kůra ze dvou chemicky neošetřených pomerančů
1 kus citrónové kůry
8 kostek cukru
4 hřebíčky
4 skořice
8 cl bílého rumu
4 šálky instantní kávy Tchibo Harmony

Část pomerančové a citrónové kůry, cukr a hřebíček prohřejeme s rumem, ale nevaříme. Koření vyjmeme. Kořeněný rum dolijeme kávou. Nápoj rozdělíme do 4 sklenic, ozdobíme zbylou pomerančovou kůrou a podáváme vždy s 1 skořicovou kůrou k míchání nápoje.

________________________________________

Káva k cukroví

2 cl mokka likéru
2 cl bílého rumu
1 lžička instantní kávy Tchibo Gold
1/8 l studeného mléka
1 koule čokoládové zmrzliny
1 lžička strouhaných restovaných lískových oříšků

Likér, rum, instantní kávu a mléko smícháme, nalijeme do vysoké sklenice, přidáme zmrzlinu a posypeme lískovými oříšky.
________________________________________

Káva bílá obrácená

7 g káva mletá Tchibo Harmony
7 cl voda
10 cl mléko
7 g cukr (balený)

Čerstvou mletou kávu Tchibo Harmony nasypeme do džezvy, zalijeme vodou, uvedeme do varu, necháme dvakrát vzkypět a odstraníme z tepelného zdroje. po 1-2 minutách přidáme kávovou lžičku studené vody a po další minutě slijeme do šálku a přidáme horké, přecezené mléko. Balený cukr podáváme zvlášť.

________________________________________

Svařené víno s kávou

4 kávové lž. instantní kávy Tchibo Gold
4 dcl červeného vína
6 lžiček cukru

Do skleněné konvice vložíme všechny přísady, přivedeme těsně k varu. Po odstavení z ohně nalijeme do silnostěnných sklenic s ouškem, zdobíme plátkem pomeranče. Podáváme horké.
________________________________________

Lotyšská káva

4 porce instantní kávy Tchibo Exclusive Mild
400 ml vanilkové zmrzliny
150 g smetany ke šlehaní
cukr dle chuti
čokoládová kávová zrna na ozdobu

Kávu nalijeme do 4 vyšších sklenic, přidáme zmrzlinu a ozdobíme šlehačkou a čokoládovými kávovými zrny.

________________________________________

Káva „Vaječný Sen“

40 ml vaječného likéru Vaječný Sen
200 ml čerstvé pražené kávy Tchibo Exclusive
2 lžíce šlehané smetany
1 lžička drceného krokantu

Polovinu likéru nalijeme do ohnivzdorné sklenice, přilijeme kávu, ozdobíme šlehačkou a přelijeme zbytkem likéru a ozdobíme krokantem.
________________________________________

Anglická káva

1 šálek silné kávy Tchibo Exclusive
2 lžičky cukru
2 lžíce vanilkové zmrzliny
1 dcl whisky
4 lžíce šlehačky

Na dno dvou sklenic dáme zmrzlinu, na ni nalijeme vychladlou kávu Tchibo Exclusive a whisky. Ozdobíme šlehačkou.

________________________________________

Podzimní ledová káva s čepičkou

2 lžičky instantní kávy Tchibo Harmony
1 lžíce cappuccina Tchibo Classic
2 dcl mléka
1 dcl vroucí vody
2 lžičky cukru krupice

Vodu přivedeme do varu. NesCafé smíchané s cappuccinem zalijeme horkou vodou. Velmi dobře vychlazené mléko dáme do shakeru. Přidáme cukr a se shakerem třeseme dokud mléko nenapění. Teplou kávu nalijeme do vysoké sklenice a dolijeme napěněným studeným mlékem. Zbylou pěnu přendáme lžičkou, aby se vytvořila na sklenici čepice. Podáváme s brčkem.
________________________________________

Káva Capriccio

3/4 šálku horké kávy Tchibo Exclusive
20 ml pomerančového likéru Cointreau
1/2 lžičky vanilkového cukru
1 lžička šlehané smetany

Na horkou kávu Tchibo Exclusive nalijeme pomerančový likér Cointreau, navrch nastříkáme šlehačku našlehanou s vanilkovým cukrem.

________________________________________



Káva po nizozemsku

4 porce překapávané kávy Tchibo Harmony
40 g jemného cukru krystal
80 ml ginu
4 lžíce šlehané smetany

Připravíme překapávanou kávu, kterou podle chuti osladíme a nalijeme do zahřátých šálků z varného skla. Přilijeme gin a ozdobíme kopečkem smetany.
________________________________________

Café Calvados

3 cl Calvados
2 cl Grand Marnier
1 šálek horké instantní kávy Tchibo Exclusive
šlehaná smetana

Lihoviny smícháme, nahřejeme a přidáme horkou kávu. Nalijeme do vysoké sklenice a zdobíme šlehanou smetanou.

________________________________________

Káva Mocca Chocolate

7 g mleté kávy Tchibo Harmony
1 vaječný žloutek
5 cl plnotučného mléka
3 cl koňaku
2 lžičky cukru krystal
1 lžíci hořké čokolády

Na dně silnostěnného poháru na stopce promícháme 2 lžičky cukru krystal a žloutek. Postupně přilijeme 5 cl horkého plnotučného mléka a kávu Tchibo Harmony. Promíchaný nápoj doplníme 3 cl koňaku a posypeme strouhanou hořkou čokoládu.
________________________________________

Káva s rumem

6 hřebíčků
1 svitek skořice
4 kostky cukru
75 ml rumu
kůra z 1 pomeranče
300 ml silné kávy Tchibo Exclusive

Koření, cukr a pomerančovou kůru zalijeme rumem - mělo by ho být tolik, aby bylo vše ponořeno. Mírně zahřejeme a mícháme dokud se nerozpustí cukr. Poté zalijeme horkou kávou, scedíme a podáváme.
________________________________________

Ananasová káva

50 g pražené kávy Tchibo Exclusive Mild
300 ml vody
50 ml čerstvé ananasové šťávy
80 g ananasové dužiny
4 vaječné žloutky
120 ml šlehané smetany
20 g cukru

Termosku vypláchneme vřící vodou. Dáme do ní kávu, přelijeme vroucí vodou a termosku zavřeme na 10 minut. Potom kávu scedíme. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, zvolna přidáme kávu, přitom dobře mícháme metličkou na sníh. Potom necháme vychladnout. Smícháme s ananasovou šťávou, naplníme do pohárů, ozdobíme šlehačkou a dáme do chladu. Před podáváním ozdobíme kostičkami ananasu.
________________________________________

Kávový shake

2 lžičky instantní kávy Tchibo Harmony
1 lžíce Cappuccina Tchibo Vanilla
2 dcl mléka
1 dcl vroucí vody
2 lžičky cukru krupice

Vodu přivedeme do varu a kávu smíchanou s cappuccinem zalijeme horkou vodou. Velmi dobře vychlazené mléko dáme do shakeru. Přidáme cukr a se shakerem třeseme dokud mléko nenapění. Teplou kávu nalijeme do vysoké sklenice a dolijeme napěněným studeným mlékem. Zbylou pěnu přendáme lžičkou, aby se vytvořila na sklenici čepice. Vložíme brčko.
________________________________________

Orosené kávové mojito

1 limetka nebo citrón
10 lístků máty peprné
4 lžičky cukru
100 ml instantní kávy Tchibo Exclusive Mild
Stará myslivecká
led

Do sklenky vložíme limetku nebo citrón (nakrájenou na plátky) a lístky máty peprné. Zasypeme cukrem a vše důkladně rozmačkáme drtítkem či malou vařečkou. Poté přidáme led (nejlépe drcený) a zalijeme kávou Tchibo Exclusive Mild. Zamícháme lžičkou, přidáme Starou mysliveckou a ozdobíme plátkem limetky a lístkem máty peprné. Podáváme s brčkem.
________________________________________

Káva s čokoládou

4 porce mleté kávy Tchibo Family
1 lžíce cukru krystal
2 lžíce nastrouhané čokolády
šlehačka na ozdobu

Kávu promícháme s cukrem a čokoládou, přelijeme horkou vodou, přikryjeme a necháme chvíli stát. pak kávu procedíme do šálků a ozdobíme šlehačkou.
________________________________________

Francouzská káva

7 g kávy Tchibo Exclusive
20 g cukru
1 žloutek
1,5 dl vody

Žloutek utřeme s moučkovým cukrem, zalijeme filtrovanou kávou a rozmícháme. Podáváme ve sklenici, ve které jsme utřeli žloutek s cukrem. Není již třeba
doslazovat.
________________________________________

Frappé

cukr
mléko
instantní káva Tchibo Exclusive
led

Do větší nádobky dáme led, instantní kávu Tchibo Exclusive, cukr a zalijeme mlékem. Mixérem chvíli mícháme na největší stupeň až se vytvoří pěna na povrchu. Nalijeme do skleniček, můžeme přidat i zmrzlinu nebo trochu smetany.
________________________________________


Káva s ořechy

4 lžíce lískových oříšků pokrájených na plátky
800 ml čerstvé kávy Tchibo Harmony
8 lžic ořechového likéru
6 lžiček cukru
200 ml smetany ke šlehání

Plátky lískových jader nasucho opražíme dozlatova a necháme vychladnout. Do horké kávy Tchibo Harmony vmícháme likér a 4 lžičky cukru. Nalijeme do 4 velkých šálků nebo sklenic. Smetanu ušleháme se 2 lžičkami cukru dotuha. Šlehačku navršíme na kávu a posypeme oříšky.
________________________________________

Káva Caesar

15 g kávy Tchibo Harmony
15 g cukru
50 ml whisky
30 ml smetany na šlehání

Cukr pokapeme vodou a připravíme světlý karamel, který nalijeme do šálku z varného skla. V naběračce nahřejeme whisky, zapálíme ji a hořící nalijeme do šálku na karamel. Potom hořící lihovinu zalijeme připravenou scezenou kávou a doplníme smetanou.
________________________________________

Ruská káva

1 šálek horké silné kávy Tchibo Family
2 kávové lžičky hnědého cukru
30 ml vodky
1 polévková lžíce kondenzovaného mléka

Do šálku nalijeme horkou silnou kávu, osladíme ji podle chuti. Přidáme vodku a mléko.
________________________________________

Pařížská káva

125 ml šlehačky
4 šálky silné kávy Tchibo Exclusive
8 kostek cukru
80 ml rumu

Smetanu ušleháme do tuha. Horkou kávu osladíme, nalijeme do šálků a přidáme rum. Na každém šálku vytvoříme čepici šlehačky a podáváme.
________________________________________

Káva Sombréro

40 ml zlaté Tequily
10 ml kávového likéru
1 šálek horké instantní kávy Tchibo Harmony
cukr (nejlépe hnědý)
smetana

Lihoviny promícháme, nahřejeme, ale nevaříme! Nalijeme do vysoké sklenice. Navrch dáme lehce našlehanou smetanu. Sladíme dle chuti.
________________________________________




Medová káva

550-600 ml vody
1/2 lžičky drobně pokrájeného kandovaného zázvoru
4 vrchovaté lžičky medu
4 vrchovaté lžíce pražené kávy Tchibo Exclusive
smetana

Vodu povaříme 2 minuty se zázvorem. Do konvice z varného skla dáme med, na něj dáme filtr s mletou kávou a přelijeme vřící zázvorovou vodou. Kávu promícháme a necháme dobře vychladit. Podáváme se smetanou.
________________________________________

Vatikánská káva

7 g mleté kávy Tchibo Family
1 sklenice mléka
cukr

Mléko a cukr přivedeme k varu, přidáme kávu a opět necháme projít varem. Přecedíme a podáváme.
________________________________________

Vánoční káva

3/4 šálku silné překapávané kávy Tchibo Gran Café
4 cl brandy
20 g hořké čokolády
šlehačka, cukr

Kávu v šálku doplníme brandy, cukrem, částí nasrouhané hořké čokolády. Ozdobíme šlehačkou posypanou zbytkem čokolády.

________________________________________

Káva Tropic

2 řezy pomeranče
horká voda
instantní káva Tchibo Exclusive
cukr, šlehačka

Dva řezy pomeranče vložíte do šálku a přelijete horkou vodou. Ve troše vody rozpustíte rozpustnou kávu Tchibo Exclusive a vlijete do pomerančové vody. Osladíte a přidáte lžíci šlehačky.
________________________________________

Kořeněná káva na ledě

2 svitky skořice
6 hřebíčků
6 zrnek nového koření
3 lžíce cukru
900 ml překapávané kávy Tchibo Gran Café
drcený led

Připravíme kávu, do které vložíme koření a osladíme cukrem dle chuti. Po jejím vystydnutí ji dáme do ledničky a necháme alespoň jednu hodinu chladit. Před podáváním koření vyjmeme a připravenou kávu s kořením šleháme s ledem asi 2 minuty v mixéru při větší rychlosti, až se vytvoří hladký, pěnivý nápoj. Ihned podáváme.
________________________________________




Belgická káva

1 bílek
1/8 l šlehané smetany
1/4 lžičky vanilkového cukru
100 ml překapávané kávy Tchibo Exclusive Mild


Z bílku ušleháme tuhý sníh. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha. Sníh smícháme se šlehačkou. 4 kávové šálky naplníme směsí do 1/3, potom doplníme horkou kávou a hned podáváme. Cukr dle chuti.
________________________________________

Holandská káva

1/2 šálku horké instantní kávy Tchibo Gran Café
1/2 šálky vaječného likéru Vaječný Sen
1 lžičky šlehané smetany
kakao na ozdobu

Kávu dáme do šálku, přilijeme vaječným likérem. Ozdobíme šlehačkou a kakaem.

________________________________________

Káva "Bonanza"

500 ml studené překapávané kávy Tchibo Exclusive
100 g šlehané smetany
4 cl brandy
4 cl mokka likéru
1 cl Maraskina nebo jiného likéru z višní
4 vaječné žloutky
1 lžička pražené kávy Tchibo Exclusive

Kávu smícháme se smetanou, brandy, mokka likérem, maraskinem a žloutky a nalijeme do vysokých sklenic. Podáváme posypané kávou.
________________________________________

Mexická káva

150 ml vody
2 lžíce pražené kávy Tchibo Gran Café
přírodní cukr
malý kousek skořicové kůry

Vše uvedeme do varu a odstavíme. Zamícháme a znovu dáme na plotnu. Když se káva začně opět vařit, scedíme ji a podáváme.

________________________________________

Císařský pohár

1 velký šálek kávy Tchibo Exclusive
2 žloutky
2 polévkové lžíce smetany
2 malé lžíce moučkového cukru
2 malé lžíce rumu nebo koňaku

Žloutky rozetřete s cukrem a trochou vody. Pak přidáte černou kávu a horkou smetanu (káva nesmí být moc horká, nebo se vám v hrnku vytvoří káva s vařenými vaječnými žmolky), promícháte a přelijete do kávových šálků. Dochutíte rumem nebo koňakem. Recept je pro 2 osoby.
________________________________________


Kávový likér

3 vrchovaté polévkové lžíce kávy Tchibo Exclusive Mild instant
1/2 kg cukru moučky
2 vanilkové cukry
1 černé pivo
1/2 litru rumu
1 slazené mléko Tatra

Cukr moučku, vanilkový cukr, kávu Tchibo Exclusive Mild a černé pivo necháme projít varem a necháme vychladnout. Potom přidáme rum a slazené mléko. Směs důkladně promícháme a necháme 24 hodin v chladu.
________________________________________

Čokoládová káva

200 ml mléka
200 ml vody
20 g čokolády
4 lžičky cukru krupice
2 porce kávy Tchibo Exclusive
smetana šlehaná

9 gramů strouhané čokolády rozmícháme v teplém mléce a uvedeme do varu. Mletou kávu nasypeme do džezvy, zalijeme vodou a přivedeme k varu, necháme dvakrát vzkypět a odstavíme. Po minutě přidáme lžičku studené vody, po další minutě kávu přelijeme do velké silnostěnné sklenice, přidáme proceděnou čokoládu, ozdobíme šlehačkou a zbytkem strouhané čokolády.
________________________________________

Ledový kávový koktejl

káva Tchibo Exclusive Mild
cukr krupice
citron

Připravíme kávu Tchibo Mild v množství podle připravovaných porcí, přecedíme a dáme zmrazit. Stejně tak dáme za občasného promíchání zmrazit pískový cukr svařený s vodou, do kterého jsme po vychladnutí vmíchali šťávu z citronu. Seškrabováním povrchu lžící získáme kávovou a citronovou tříšť, kterými střídavě plníme vysoké sklenice. Podáváme s lžičkou nebo brčkem.
________________________________________

Black Jack káva

2 cl brandy
2 cl třešňovice
1 šálek vychlazené instantní kávy Tchibo Gran Café
1-2 kostky ledu

Brandy, třešňovici a kávu promícháme s ledem a podáváme ve vychlazených pohárech.
________________________________________

Tchibo "Letní vášeň"

10 cl vychlazené instantní kávy Tchibo Exclusive Mild
4 cl vaječného koňaku
4 cl ananasového džusu

Důkladně promícháme v šejkru a podáváme na ledu.



________________________________________



Ledová káva Amaretto

2 cl likéru Amaretto
1 porce (koule) vanilkové zmrzliny
200 ml vychlazené instantní kávy Tchibo Gran Café
šlehaná smetana
strouhaný kokos

Do poháru nalijeme Amaretto a vložíme zmrzlinu. Vše přelijeme studenou kávou, ozdobíme šlehačkou a kokosem.
________________________________________

Snová Fernet káva

Káva Tchibo Exclusive Mild
2 cl Fernet Stock
2 cl vaječného likéru Vaječný Sen od KB LIKÉR
vanilková zmrzlina
led

Do sklenice naplněné ledem nalijeme 2 cl Fernetu a 2 cl vaječného likéru. Přidáme vanilkovou zmrzlinu. To vše zalijeme vychlazenou kávou Tchibo Exclusive Mild, ozdobíme šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
________________________________________

Káva Amaretto

50 ml likéru Amaretto
150 ml instantní kávy Tchibo Exclusive Mild
porce šlehané smetany

Připravíme kávu, do které nalijeme likér a ozdobíme šlehačkou.
________________________________________

Tchibo "Kokosové tajemství"

10 cl vychlazené instantní kávy Tchibo Exclusive Mild
2 cl kokosového sirupu
5 cl ananasového džusu
2 cl smetany

Vše důkladně promícháme v šejkru a podáváme na ledu.


________________________________________

Myslivecká káva

2 lžíce smetany na šlehání
250 ml instantní kávy Tchibo Exclusive
40 ml Staré myslivecké
3 čajové lžičky cukru
trochu kakaového prášku

Smetanu jemně vyšleháme, aby se neroztékala. Kávu s cukrem 2 minuty zahříváme při 500 W. Starou mysliveckou nalijeme do vysokých pohárů nebo velkých kávových šálků a do tří čtvrtin nalijeme kávu. Přes lžičku do kávy nalijeme šlehačku a ozdobíme kakaem.
________________________________________

Mandlová káva

káva Tchibo Family
mandlový likér
čokoládová zmrzlina

Na dno sklenice dáme lžíci mandlového likéru, asi do dvou třetin sklenice přilijeme kávu a nakonec opatrně vložíme 1 kopeček čokoládové zmrzliny. Ihned podáváme.

________________________________________

Alžírská káva

Instantní nebo pražená káva Tchibo Exclusive Mild
0,2 dl vaječného likéru
šlehačka

Do sklenicé vložíme porci šlehačky a zalijeme ji vaječným likérem. Po stěně sklenky lijeme ke šlehačce s likérem tenkým proudem čerstvě připravenou kávu (z kávovaru, nebo moka bez kávové usazeniny).

Šlehačka s likérem vyplave na povrch kávy a vytvoří zajímavou ozdobu.
________________________________________

Tchibo "Ice coffee"

10 cl vychlazené instantní kávy Tchibo Exclusive
2 cl čokoládového likéru
2 cl Malibu
4 cl mléka

Důkladně promícháme v šejkru a podáváme na ledu.


________________________________________

Irská káva

3/4 l právě uvařené kávy Tchibo Exclusive
1/8 l irské whiskey
šlehačka
1 lžička surového cukru

Do nahřáté sklenky dáme kávovou lžičku hnědého cukru a přelijeme irskou whiskey. Takto připravenou směs dolijeme horkou přecezenou kávou a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Hotovou kávu ozdobíme šlehačkou tak, aby se nesmíchala s kávou.
________________________________________

Ovocný kávový koktejl

2 dcl kávy Tchibo Family
jahody nebo maliny
2 dcl mléka
šlechačka
čokoláda

Do vysoké sklenice nejdříve nalijeme mléko, na které pomalu přes lžičku přiléváme kávu, potom rozmixované ovoce. Tak získáme koktejl tří barev, který ještě ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.
________________________________________

Zmrzlinová káva

2 malé kopečky vanilkové zmrzliny
1/8 l dobře vychlazené překapávané kávy Tchibo Gran Cafe
šlehačka na ozdobení
1 kávová lžička strouhané čokolády

Do vysoké sklenky dáme 2 kopečky vanilkové zmrzliny a zalijeme je chlazenou kávou Tchibo Gran Cafe. Ozdobíme "čepicí" šlehačky, kterou posypeme strouhanou čokoládou. Podáváme se slámkou.
________________________________________


Tchibo "Kávový sen"

10 cl vychlazené instantní kávy Tchibo Exclusive Mild
4 cl kávového likéru
2 cl vodky

Důkladně promícháme v šejkru a podáváme na ledu.



________________________________________

Káva "a la Pompadour"

10 g čokolády
6 lžic neslazeného kondenzovaného mléka
1 lžička cukru
3 šálku právě uvařené kávy Tchibo Exclusive
špetka skořice
špetka muškátového oříšku

Čokoládu dáme do šálku a ve vodní lázni ji necháme roztavit. Poté ji zalijeme kondenzovaným mlékem, osladíme a zalijeme čerstvě připravenou, filtrovanou kávou Tchibo Exclusive. Nakonec kávu okořeníme skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one