Záhlaví stránek

1. Smažené copánky.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
40 g moučkového cukru, 20 g droždí, špetka soli,250 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 30 g másla, 2 žloutky, 1 lžíce rumu, hrubá mouka, olej na smažení, moučkový cukr.
Do hrnečku vsypeme trochu cukru, droždí, sůl, 1/2 lžíce mouky, zalijeme 50 ml mléka a dobře rozmícháme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse třeme změklé máslo s cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky, zbylou mouku, kvásek, přidáme mléko a rum. Vypracujeme tužší těsto hladké,
jeho povrch poprášíme hrubou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozkrájíme na 12 dílů. Ty pak ještě rozdělíme na dva kousky, ze kterých vyválíme válečky a splétáme je spolu.
Copánky necháme asi 3 minuty kynout na vále. Mezitím rozpálíme olej a copánky postupně smažíme z obou stran dozlatova. Sypeme je moučkovým cukrem.
---------------------------------------------------
2. Vdolky s povidly.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''
500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 60 g cukru, 250 ml mléka,
1 vejce, 1 lžíce oleje, povidla, 1 tvaroh, 1 vanilkový cukr, cukr moučka.
Do mouky přidáme postupně vejce, cukr, sůl, lžíci oleje, vykynutý kvásek a mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Potom vyválíme silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které necháme asi 15 min nakynout. Palcem uděláme do středu vdolečků důlek (touto stranou vkládáme do oleje) a
smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Tvaroh smícháme s cukrem, van. cukrem a zředíme mlékem. Vdolečky zdobíme povidly a tvarohem.
--------------------------------------------------
3. Bavorské vdolečky.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
500 g hrubé mouky, 100 g másla, 50 g cukru, 1 vejce, 1/4 l mléka, 20 g droždí, špetka soli, citrónová kůra, 150 g másla,
rybízová zavařenina, 1 smetana na šlehání,máslo na smažení.
Z droždí, lžičky mouky, lžičky cukru a trochy mléka zaděláme kvásek. Pak třeme do pěny cukr, máslo, vejce a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme prosátou mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Těsto propracujeme, přikryjeme utěrkou
a dáme do teplého místa kynout. Vykynuté vyválíme na pomoučeném vale na plát asi 1/2 cm silný a skleničkou
vykrajujeme kolečka. Necháme ještě chvíli kynout. Pak rozehřejeme máslo, vdolečky do něho vložíme a do každého vdolečku uděláme důlek. Smažíme nejprve pod pokličkou, po obrácení pokličku sundáme. Vychladlé plníme (do důlku) zavařeninou a zdobíme šlehačkou.
--------------------------------------------------
4. Lívance.
''''''''''''''''''''
300 g mouky, 1/2 l mléka, 30 g másla, 2 vejce, droždí, sůl, 50 g cukru a olej.
Do vlažného mléka vmícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, osolíme, přidáme rozdrobené droždí, umícháme řídké těsto a necháme v teple vykynout. V lívanečníku rozpálíme olej, nalijeme těsto a lívance po obou stranách dozlatova opečeme.
Mažeme marmeládou, povidly, sypeme tvarohem nebo lívance obalíme ve skořicovém cukru a zdobíme šlehačkou.
---------------------------------------------------
5. Masopustní koblihy.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
400 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli,
8 žloutků, 3 lžíce moučkového cukru, 100 g másla, 0,3 l mléka.
kostka droždí (42 g), 3 lžíce rumu, marmeláda na náplň sádlo na smažení.
Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně
propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Pak těsto na vale vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, nejlépe meruňkovou, prázdným kolečkem překryjeme, okraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme. Ještě
chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu tuku (nejlépe ve fritéze), aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.
-------------------------------------------------
6. Třešňové lívance.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 l mléka, 500 g hladké mouky, 5 vajec, 20 g kvasnic, 300 třešní, vanilkový cukr, sůl, cukr, škrobová moučka, olej, šlehačka.
Vlažné mléko smícháme s vejci, kvasnicemi, vanilkovým cukrem, špetkou soli a hladkou moukou. Zpracujeme na řidší těsto, které necháme vykynout. Vypeckované, rozpůlené třešně povaříme v malém množství vody, osladíme a zahustíme škrobovou moučkou. Z těsta pečeme lívance, do kterých hned po nalití na pánev vtlačíme okapané třešně. Lívance pečeme z obou stran. Hotové lívance před podáváním polijeme třešňovou omáčkou a zdobíme šlehačkou.
--------------------------------------------------
7. Borůvkové lívanečky.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1/4 l mléka,1 vejce,1 lžíce pískového cukru,15 g droždí,1 špetka soli, 150 g polohrubé mouky, tvaroh, borůvky, maliny a jahody na ozdobení, tuk na smažení.
Do hrnce vlijeme 1/4 l vlažného mléka, přidáme vejce, cukr, sůl, mouku a rozdrobené droždí. Rozmícháme a necháme vykynout. Na tukem vymazaném lívanečníku lívance z obou stran osmažíme do růžova. Hotové lívance potřeme tvarohem, zdobíme borůvkami (džemem) a ostatním ovocem.
-------------------------------------------------
8. Sváteční koblihy.
''''''''''''''''''''''''''''''''
6 žloutků, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry, 1/8 l smetany, 300 g hladké mouky, trochu soli, 1lžíce pomerančové šťávy, 1lžíce rumu, 20 g droždí, mléko na kvásek, meruňková zavařenina, tuk na smažení.
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a vlahou smetanu utřeme do pěny a promícháme s prosátou, zahřátou moukou, vzešlým kváskem z droždí , s pomerančovou šťávou, solí a rumem. Dobře propracujeme a těsto necháme na teplém místě kynout. Potom je na pomoučněném vále rozválíme na tloušťku asi 2 cm a vykrájíme 40 koleček (na 20 koblih). Doprostřed každého druhého kolečka dáme kopeček zavařeniny a překryjeme je prázdným kolečkem nepomoučenou stranou. Okraje
přitlačíme a menším tvořítkem vykrájíme koblihy. Přendáme je na pomoučněnou teplou utěrku, přikryjeme další utěrkou a necháme na teplém místě znovu kynout. Koblihy smažíme v dostatečném množství tuku aby plavaly, nejdříve vrchní stranou. Hotové necháme odkapat a před podáváním je posypeme vanilkovým
cukrem.
------------------------------------------------
9. Koblihy.
'''''''''''''''''''''''''
600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, 1 citrón, 2 lžíce rumu, 80 g tuku, meruňkový džem, olej na smažení.
Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu cukru a trochu mouky, promícháme a kvásek dáme na teplé místo vykynout. Do zbylé dávky mouky přidáme žloutky, zbytek cukru, trochu soli, citrónovou kůru, mléko, rozehřátý tuk,
dávku rumu a vykynutý kvásek. Promícháme a propracujeme na hladké a tažné těsto, které nelepí na mísu, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál a rozválíme na plát 1 cm tlustý, naznačíme na něm kolečka, do jejich středu dáme lžičku džemu a přikryjeme
dalšími vypíchnutými kolečky, které přitiskneme na okrajích ke spodnímu kolecku. Vypichovačem vykrájíme koblihy, narovnáme je na pomoučený vál a opět dáme vykynout. Vykynuté koblihy vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách do červena. Smažené koblihy posypeme moučkovým cukrem.
----------------------------------------------
10. Koblihy 2.
''''''''''''''''''''''''''''''''
420 g hladké mouky, 30 g másla, 30 g cukru, 6 žloutků, 30 g droždí, 350 ml vlažné smetany, trochu citrónové kůry, povidla či zavařenina, olej na smažení, mouka na vysypání válu.
Droždí rozdrobíme do 4 lžic vlažné smetany, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny a ochutíme citronovou kůrou. Pak v míse smícháme s moukou, kváskem a smetanou a vymícháme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, naplníme je zavařeninou a zabalíme do tvaru koblih. Ty pak na vále necháme kynout 25 min. poté je obrátíme a znovu necháme 25 min. kynout. Smažíme v rozpáleném oleji.
--------------------------------------------------
11. Koblihy 3.
''''''''''''''''''''''''''''''''
500 g polohrubé mouky,1/4 l mléka,1 sáček sušeného droždí,
1 lžíce rumu, 1 lžička citrónové šťávy, špetka soli, 3 žloutky,
kůra z 1/2 poloviny citrónu, 30 g másla, 30 g pískového cukru,
zavařenina, olej na smažení.
V míse utřeme rozpuštěné máslo s cukrem. Přidáme sůl, rum, žloutky, citrónovou šťávu a kůru, vykynutý kvásek, mléko, mouku a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme dva pláty asi 1cm silné. Kruhovým tvořítkem nebo sklenicí si označíme kolečka těsně vedle sebe. Do jejich středu
dáme lžičku zavařeniny. Pak vykrajujeme z druhého plátu kolečka, položíme je na kolečka se zavařeninou, okraje dobře přitlačíme prsty a znovu vykrojíme koblihu. Vykrájené koblihy dáme opět vykynout. Mezi kynutím je obrátíme. Vykynuté vložíme do kastrolu na rozpálený olej vrchní stranou ke dnu. Přiklopíme pokličkou a smažíme. Jakmile je obrátíme, smažíme je bez pokličky. Usmažené koblihy dáme uschnout na svačinový papír, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
--------------------------------------------------
12. Smažené rohlíčky.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
250 g tvarohu, špetka soli, 1/2 balíčku sušeného droždí, 50 ml mléka, 2 žloutky, 50 g másla, 250 g hladké mouky, tuk na smažení.
Z tvarohu, soli, droždí rozmíchaného v mléce, žloutků, másla a mouky vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozválíme, nakrájíme na trojúhelníčky a stočíme do tvaru rohlíků. Ještě chvíli necháme kynout a usmažíme. Teplé je posypeme moučkovým cukrem.
-------------------------------------------------
13. Vdolky pečené v troubě.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
500 g hladké mouky, 25 g droždí, 1/4 l mléka, 2 lžíce pískového cukru, špetku soli, 80 g Rama.
Do prosáté mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlahého mléka, necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek ingrediencí - tuk musí být rozpuštěný - a vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout. Po vykynutí odkrajujeme lžicí těsto a pomaštěnýma rukama aby se těsto nelepilo, vytváříme bochánky, které vkládáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch potřeme rozpuštěnou Ramou a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Pokud by se zdálo, že vdolky špatně hnědnou můžeme je ještě jednou během pečení potřít Ramou.
--------------------------------------------------
14. Jidášky.
'''''''''''''''''''''''
500 g polohrubé mouky, ¼ l mléka, 30 g droždí, 100 g rostlinného tuku, 70 g cukru, 2 žloutky, špetka soli, citrónová kůra, 1 vanilinový cukr, 1 žloutek na potření těsta, tuk na vymazání plechu.
Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout. Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový
cukr a trochu strouhané citrónové kůry. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na
teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál,a rozválíme na asi 2 cm silný plát. Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě
asi 20-30 min kynout. Potom potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé jidášky rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované
podáváme. Také můžeme z těsta nakrájet a vytvarovat dlouhé válečky, různě je zatočit, potřít žloutkem, posypat loupanými sekanými mandlemi a upéct.
-------------------------------------------------
15. Koblihy ze šlehaného těsta.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1/4 l mléka, 30 g droždí, 50 g cukru, 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 4 žloutky, sůl, vanilka, citrónová kůra,
1 lžička rumu nebo punče, 80 g másla, 150 – 200 g zavařeniny
1 a 1/2 kostky ztuženého pokrmového tuku na smažení.
Z osminy litru mléka, droždí, jedné lžíce cukru a asi 150 g mouky uděláme řidší kvásek a dáme jej vykynout. Do kotlíku na sníh dáme žloutky, cukr, druhou osminku mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citrónovou kůru, rum nebo punč a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme je vykynout. Pak obvyklým způsobem vykrajujeme a plníme koblihy a smažíme je.
------------------------------------------------
16. Lívance plněné jablky.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
300 ml mléka, 2 vejce, 80 g moučkového cukru, 100 g vařených prolisovaných brambor, 100 g tvarohu, 200 g hladké mouky, 20 g droždí, špetka soli, jablka.
Do 50 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme je rozpustit. Do zbývajícího mléka rozbijeme vejce, přidáme sůl, cukr, vykynuté droždí a zamícháme. Zapracujeme prolisované brambory a tvaroh. Nakonec za stálého míchání přisypáváme
mouku. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Rozehřejeme lívanečník, vymastíme tvořítka, do každého dáme trochu těsta, na ně položíme plátek jablka a zalijeme těstem. Smažíme pomalu po obou stranách, hotové sypeme moučkovým cukrem smíchaným s mletou skořicí.
------------------------------------------------
17. Buchty jinak.
''''''''''''''''''''''''''''''''
2 kostky droždí, 1 kg polohrubé mouky , 3 lžíce práškového cukru, 1 prášek do pečiva, 3 žloutky , 2 dl oleje ,5 dl teplého mléka.
V asi 2,5 dl teplého mléka rozpustíme 2 lžíce cukru, 2 kostky droždí a necháme nakynout. Zbylé suroviny a vykynutou směs smícháme, olej přidáme až na konec. Necháme 30 minut podkynout a těsto rozdělíme na 4 části. Každou část vyválíme do tvaru kruhu a rozdělíme na 8 trojúhel-níků. Plníme salámem, sýyrem, okurkou, vajíčkem anebo kukuřicí. Trojúhelníky stáčíme směrem dovnitř, do středu. Na plechu necháme odstát hodinu. Před pečením je potřeme žloutkem a mlékem, po upečení zas studenou sladkou vodou.
------------------------------------------------
18. Vánočka.
""""""""""""""""""""""""
Utřeme 15 dkg cukru písku, vanilkový cukr, 20 dkg másla, 4 žloutky, 2 lžíce oleje, 1 dkg soli, vanilkový pudink, citrónová kůra, 1/2 pečícího prášku, necelý 1/2 l mléka, 6 dkg droždí, 16 dkg rozinek a 1/2 kg hladké a 1/2 kg hrubé mouky.
Uděláme kvásek a vypracujeme tužší těsto a necháme vykynout.
Uděláme 2 vánočky, potřeme plech ztuženým tukem a necháme zvolna kynout. Pak potřeme vejcem, posypeme ořechy a dáme do dobře vytopené trouby. Pečeme 10 minut při teplotě 210* C a pak 25 minut při 200* C - přikryjeme a dáme hrneček vody do trouby. Vyndáme vánočku hned po lepení na špejli. Nezapomenout dát na obrácený plech - peče hodně od spodu.
--------------------------------------------------
19. Vánočka domácí.
""""""""""""""""""""""""""""""
50 dkg polohrubé mouky, 10 dkg cukru krystal, 3 žloutky, 4 dkg droždí, špetka soli, ¼ l mléka, muškátový oříšek, anýz, citronová šťáva, 12 dkg másla, 6 dkg rozinek, 6 dkg hořkých mandlí, 1 bílek, 1 žloutek, ztužený tuk, cukr moučka a vanilkový cukr.
Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru, přidáme lžíci mouky a 2-3 lžíce mléka a necháme vykynout. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto zpracováváme za přilévání vlažného mléka. Vařečkou těsto vytlučeme, až je hladké a lesklé, vyklopíme na vál a ručně zpracováváme, až se nechytá válu. Dáme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj oprané a osušené rozinky a polovinu oloupaných a nakrájených mandlí. Těsto rozdělíme na osm stejně těžkých kusů a vyválíme z nich prameny. Spodní díl upleteme ze čtyř pramenů, položíme na pomaštěný papír, středem trochu promáčkneme a potřeme rozšlehaným bílkem. Položíme prostřední díl upletený ze tří pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku, stočíme, položíme na povrch vánočky. Připravenou vánočku necháme vykynout. Během kynutí ji potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Před pečením vánočku potřeme ještě jednou a posypeme zbytkem nakrájených mandlí. Před sesunutím vánočku zajistíme vpíchnutím dvou špejlí, které musí dosahovat až k plechu. Vánočku vložíme do dobře vyhřáté trouby, asi za 15 minut příkon tepla zmírníme a vánočku zvolna dopečeme. Jakmile se začne barvit dočervena, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Pečeme 45-60 minut.
--------------------------------------------------
20. Vánoční štola.
"""""""""""""""""""""""""
25 dkg tuku, 45 dkg polohrubé mouky, 2O dkg cukru, 5 dkg mletého kokosu, 2 celá vejce, 25 dkg tvarohu, 1 pečící prášek, rozinky a kandované ovoce..
Vypracuje se těsto a vyválí se do obdélníku. Pak se těsto po delších stranách přehne na obě strany. Peče se zvolna a ještě teplé se posype cukrem pudrem.
--------------------------------------------------
21. Vdolečky.
"""""""""""""""""""
1/2 kg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 1 žloutek, sůl, 1 pečící prášek, mléko, aby těsto nebylo husté ani řídké.
Vyválíme placku a z ní vypichujeme kolečka, které hned smažíme na oleji a pak obalujeme v cukru.
--------------------------------------------------
22. Vdolky - rozpíčky.
""""""""""""""""""""""""""
1/2 kg polohrubé mouky, 5 dkg másla, 1 1/2 dkg droždí, sklenka vody, sůl, špetka cukru.
Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pak vykrajujeme bochánky, upečeme v horké troubě a ještě teplé potíráme zavařeninou a nebo sypeme cukrem se skořicí.
----------------------------------------------------
23. VÁNOČNÍ ŠTOLA.
""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hladké mouky, 70-100 g moučkového cukru, 170 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 2 žloutky, 2,5 dl mléka, 40-70 g droždí, strouhaná citronová kůra, 1 lžička mleté skořice, špetka soli. Ve vlažném oslazeném mléce rozmícháme droždí, nalijeme do mouky, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme tužší těsto. Do těsta přidáme 120 g nasekaných mandlí, 150 g rozinek namočených v rumu, 100 g nakrájeného kandovaného ovoce. Dobře propracujeme a necháme 1 hodinu v teple kynout. Klademe na vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Upečenou štolu potřeme máslem a silně pocukrujeme.
------------------------------------------------------
24. SVÁTEČNÍ VÁNOČKA S ANÝZEM.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg polohrubé mouky, 250 g krupicového cukru, 250 g másla, 1 vejce, 1/2 litru mléka, 50 g rozinek, 50 g nasekaných oloupaných mandlí, 1 lžička tlučeného anýzu, 1 kostka droždí, špetka soli. Do mouky přidáme cukr, máslo, droždí, rozinky spařené a namočené v rumu, mandle, anýz, vejce, vlažné mléko, sůl a zaděláme tuhé těsto. Necháme 2 hodiny v teple kynout. Rozdělíme na prameny a upleteme dvě vánočky. Necháme chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi hodinu.
--------------------------------------------------
25. KYNUTÁ VÁNOČKA S PUDINKEM.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 150 g rozpuštěného másla, 2 vejce, asi 1/3 l mléka, 50 g droždí, 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná citronová kůra, rozinky namočené v rumu, oloupané nakrájené mandle, špetka soli. Z vlažného mléka, droždí, trochy cukru a mouky vymícháme kvásek. Vzešlý nalijeme do mouky, přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme v teple 1 hodinu kynout. Vyválíme prameny, vždy je potřeme rozšlehaným vejcem a naskládáme na sebe. Necháme na plechu chvíli kynout a pečeme asi 45-50 minut ve středně teplé troubě.
----------------------------------------------------
26. VÁNOČKA S RUMOVÝMI ROZINKAMI.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 vejce, 2 žloutky,120 g droždí, mléko, 1 vanilkový cukr, strouhaný muškátový oříšek, strouhaná citronová a pomerančová kůra, 150 g nasekaných mandlí, 100 g rozinek,1 dl rumu, špetka soli. V troše oslazeného mléka rozmícháme 1 lžíci mouky, droždí a necháme vzejít kvásek. Utřeme cukr s vejcem, žloutky, změklým máslem. Do mouky dáme sůl, žloutkovou směs, vanilkový cukr, citronovou, pomerančovou kůru, špetku muškátového oříšku, kvásek. Pomalu přiléváme vlažné mléko a zaděláme polotuhé těsto. Dobře propracujeme a necháme přikryté přes noc kynout. Druhý den do těsta zapracujeme rozinky namočené v rumu, mandle. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme a spleteme do vánočky. Necháme na plechu 30 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě necelou hodinu.
--------------------------------------------------
27. KYNUTÁ SVÁTEČNÍ VÁNOČKA.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
800 g hl.mouky, 42 g droždí, 6 lžic cukru, 1 lžíce sádla, 1/2 dl oleje, 1 vejce, 3 žloutky, 1/4 l mléka, 1 vanilkový cukr, citr. kůra, trocha soli. Rozmícháme kvásek (kvasnice, cukr, mouka, cukr) a necháme vykynout. Přidáme ostatní suroviny, rozinky namočené v rumu a zaděláme tužší těsto. Necháme asi 2 hodiny vykynout. Rozdělíme na 9 stejných dílů, vyválíme do válečků a spleteme vánočku 4+3+2. Dáme na plech, spíchneme špejlí, aby vánočka držela, potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Necháme chvíli kynout a pečeme při 140 °C asi 45 minut.
---------------------------------------------------
28. BRAMBOROVÁ ŠTÓLA.
""""""""""""""""""""""""""""""""
375 g uvařených brambor z předešlého dne oloupeme a nastrouháme. Z 350 g polohr. mouky, 30 g Solamylu, 175 g cukru, 125 ml vlažného mléka, 1 sušeného droždí, 2 žloutků, 150 g másla, 1 hořké mandlové tresti a brambor vypracujeme těsto. Zapracujeme 50 g citronátu, 40 g sekaných mandlí, 150 g rozinek a necháme 30 minut kynout. Těsto rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme obdélník, oba oddélníky k sobě zavineme ke středu. Štólu přendáme na vymazaný plech a pečeme asi na 160 °C. Po upečení necháme 5-10 minut v troubě. Rozpustíme 100 g másla, potřeme štólu a posypeme ml. cukrem.
---------------------------------------------------------
29. JEMNÁ MAKOVÁ ŠTÓLA.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
Do hrnce dáme 200 g ml. máku, 150 ml mléka, 1 vanil. cukr, 4 lžíce cukru a za stálého míchání uvedeme do varu. Necháme vychladnout. Do mísy dáme 500 g pol. mouky, 1 droždí, 60 ml vlažného mléka, lžičku cukru. Na povrchu trochu promícháme a necháme asi 30 minut kynout. Pak přidáme 90 ml mléka, 120 g ml. cukru, špetku kardamomu, nového koření a muškátového květu, 200 g vlažného rozp. másla a uhněteme těsto. Necháme hodinu kynout. Těsto vyválíme na 2cm silný plát, potřeme makovou náplní, z obou stran svineme těsto ke středu, dáme na plech a ještě hodinu necháme kynout. Pečeme asi hodinu při 170 °C. Studenou štólu potřeme rozpuš.máslem a posypeme ml. cukrem.
------------------------------------------------------
30. MARCIPÁNOVÁ ŠTÓLA.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Do mísy dáme 500 g pol. mouky, vyhloubíme důlek, do něj 1 droždí, lžičku cukru, 60 ml vlažného mléka a promícháme s trochou mouky. Necháme asi 30 minut kynout. Pak přidáme 65 ml mléka, 120 g cukru, 200 g vlažného másla, špetku nového koření, kardamomu, mušk. květu a necháme hodinu kynout. Prohněteme 250 g marcipánu s 2 cl amaretta a uválíme váleček. Těsto vyválíme a marcipánový váleček dáme na spodní třetinu těsta, přeložíme delší stranou, dáme na plech a necháme hodinu kynout. Pečeme asi hodinu při 170 °C.Vychladlou štólu potřeme rozpuš. máslem a posypeme cukrem.
---------------------------------------------------
31. MÁSLOVÁ ŠTÓLA.
"""""""""""""""""""""""""""""
150 g rozinek a 150 g korintek smícháme se 6 lžícemi rumu. Do mísy připravíme 500 g pol. mouky, vyhloubíme důlek, dáme 1 droždí, lžičku cukru, 60 ml vlažného mléka, promícháme s trochou mouky a necháme 30 minut kynout. Pak přidáme 65 ml mléka, 120 g cukru, 200 g rozpuš. másla, špetku kardamomu, nového koření, muškátového květu a necháme 60 minut kynout. Zapracujeme rumovou směs, těsto vyválíme a jednu polovinu přeložíme přes druhou. Dáme na plech a necháme ještě hodinu kynout. Pečeme asi hodinu při 170 °C. Vychladlou štólu potřeme 50 g rozpuš. másla a posypeme 50 g ml. cukru.
--------------------------------------------------
32. VÁNOČNÍ ŠTOLA.
""""""""""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 125 g jemného krystalového cukru, 250 g másla, 1 vejce, 50 g droždí, 1 lžička soli, 1 dl mléka. Do vlažného mléka oslazeném 2 lžičkami cukru dáme droždí a necháme kynout. Utřeme cukr s tukem a vejcem. Mouku osolíme, do důlku nalijeme kvásek, přidáme utřenou směs, dobře propracujeme a necháme hodinu pod utěrkou kynout. Vyválíme na 2 cm silnou placku, posypeme 2 lžícemi rozinek namočených v rumu, 120 g oloupanými a hrubě nasekanými mandlemi, 70 g citronátem a 70 g oranžátem. Plát sbalíme, lehce prohneteme do šišky a necháme přikrytý utěrkou ještě 20 minut kynout. Do středu šišky vmáčkneme držadlo vařečky a jednu půlku těsta vyválíme do strany. Přeložíme přes nevyválenou část, pevně přitlačíme (vařečku vyjmeme). Na tukem vymazaném plechu přikryté těsto necháme 3-4 hodiny kynout. Pečeme 70-80 minut při střední teplotě, ke konci pečení zmímíme teplotu. Teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.
-------------------------------------------------------
33. VÁNOČKA ZE ŠLEHAČKY.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg polohrubé mouky, asi 50 g droždí (1 a 1/4 kostky), 100 g tuku Hera, 1/2 l šlehačky, 200 g moučkového cukru, 3 vejce, 2-3 kávové lžičky soli, 1/4 litru vlažného mléka, 2 lžíce rumu. Z trochy vlažného mléka, cukru, mouky a droždí zaděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, osolíme a uděláme důlek. Vyklepneme vejce, přidáme vlažný tuk, cukr, rum. Zaděláme kváskem a zbylým mlékem. Dobře propracované těsto necháme v teple přikryté utěrkou asi hodinu kynout. Těsto rozdělíme na dvě stejné části a z každé klasickým způsobem upleteme vánočku. Na vymazaném plechu necháme vánočky ještě chvíli kynout, pak potřeme rozpuštěným máslem a upečeme.
-----------------------------------------------------
34. MIKULÁŠSKÁ ŠTÓLA.
"""""""""""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, 1/2 másla, 1 vejce, 1 žloutek, 25 g droždí, 2 dl mléka, sůl. Kváskem (trochu mléka a mouky, droždí, cukr) zaděláme těsto a necháme vykynout. Prohněteme a vyválíme obdélník (32x25 cm). V podélném směru do středu rozetřeme vedle sebe dvě náplně. Ovocnou (nasekané sušené meruňky promíchané s rozinkami) a ořechovou (nasekané ořechy a nasekané oloupané mandle). Těsto v podélném směru přehneme po obou stranách přes náplň do středu (náplně zakryjeme). Těsto lehce přitiskneme a položíme na vymazaný plech. Necháme 30 minut na plechu kynout. Potřeme máslem a pečeme krátce při 200 °C, zmírníme teplotu a dopékáme mírněji. Horkou upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
--------------------------------------------------
35. VÁNOČKA.
""""""""""""""""""""""
1500 g mouky (1/2 hladké, 1/2 polohrubé), 200 g moučkového cukru, 375 g tuku Hera, 4 žloutky, 2 kostky droždí, mléko, citronová kůra, mletý anýz, fenykl, muškátový oříšek, sůl. V troše oslazeného vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Na vál prosejeme mouku, přidáme vlažný rozpuštěný tuk, cukr, sůl, kvásek, koření a mléka tolik, abychom vypracovali tužší těsto. Zapracujeme 150 g rozinek a 150 g nasekaných oloupaných mandlí. Těsto přikryjeme a necháme několik hodin kynout. Rozdělíme na dva díly, z každého dílu upleteme jednu vánočku a necháme hodinu kynout. Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme na vymazaný alobal. Vložíme do rozpálené trouby, zapečeme, zmírníme teplotu, vánočku přikryjeme alobalem a dopečeme. Zkusíme špejlí, zda je těsto upečené, odstraníme alobal a necháme zezlátnout.
------------------------------------------------
36. BUCHTY JAKO BÁBOVKA.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
350 g hladké mouky, 30 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 žloutek, 1 šálek mléka, 25 g droždí, sůl. Z droždí, cukru, trochy mouky a vlažného mléka vymícháme kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vlažný tuk, žloutek, sůl, kvásek a zbylým mlékem zaděláme těsto. Vykynuté přendáme na vál, rozdělíme na stejné kousky. Tvarujeme placičky, plníme různými náplněmi (makovou, tvarohovou, povidlovou) a zabalíme. Skládáme střídavě do vymazané bábovkové formy, necháme chvíli kynout a upečeme ve vyhřáté troubě.Vyklopíme a pocukrujeme.
------------------------------------------------
37. SMAŽENÉ „BOŽÍ MILOSTI“.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hladké mouky Speciál (a trochu polohrubé), 1 lžička moučkového cukru, 8 žloutků, 1 bílek, 1 šlehačka, 1 kostka droždí, 1/2 dl rumu, špetka soli. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky, bílek, rum a droždí rozmíchané ve vlažné šlehačce. Vymícháme řidší těsto, přikryté necháme chvíli odpočinout. Vyválíme, nakrájíme na dílky a tvarujeme malé bochánky. Necháme je 20 minut odležet, pak každý vyválíme na tloušťku 3-4 mm, rádýlkem krájíme pásky, ale nedokrajujeme. Smažíme v rozpáleném sádle (na těstě nesmí být mouka, jinak sádlo při smažení utíká). Obracíme špejlemi, usmažené osušíme papírovými ubrousky, vlažné sypeme cukrem s vanilkou.
--------------------------------------------------
38. SMAŽENÉ VDOLEČKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce tuku Hera (50 g), 2 vejce, mléko, 20-30 g droždí, sůl. Utřeme tvaroh s vejci, cukrem a tukem. Přidáme prosetou mouku, sůl a zaděláme kváskem vzešlým ve vlažném oslazeném mléce. Vypracujeme tužší těsto, necháme asi 1 hodinu v teple, přikryté utěrkou, vykynout. Rozválíme na prst vysokou placku a skleničkou nebo tvořítkem vykrajujeme kulaté placičky. Necháme na plechu asi 15 minut kynout, pak vložíme do předehřáté trouby krátce zapéct. Zapečené vdolečky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dorůžova. Klademe na papírové ubrousky, mažeme marmeládou, sypeme strouhaným tvarohem. Zakapeme smetanou, jogurtem, nebo do středu dáme kopeček smetanového krému.
--------------------------------------------------
39. MANDLOVÁ KOLEČKA.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g pol. mouky, 75 g ml. cukru, 50 g ml. mandlí, 40 g droždí, 250 ml mléka, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rumu, 2 žloutky, špetka soli. V mléku s cukrem necháme vzejít droždí, přidáme olej, rum, žloutky a vše v mixéru našleháme do pěny. Vmícháme mandle a mouku se solí a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme a vykrajujeme kolečka, která necháme pod utěrkou ještě 30 minut kynout a pak je z obou stran smažíme na oleji dozlatova. Po okapání oleje obalíme v ml. cukru
---------------------------------------------------
40. LOPOŤÁKY.
""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 500 g hladké mouky, 200 g krystalového cukru, 250 g másla, 4 žloutky, 1/2 litru mléka, 80 g droždí, 15 g soli. Z 2,5 dl vlažného mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozkvedláme žloutky. Do mísy vsypeme obě mouky, cukr, sůl, zamícháme a vlijeme kvásek, mléko se žloutky a vlažné rozpuštěné máslo. Těsto dobře vypracujeme, aby se nelepilo na vařečku, a necháme kynout. Z vykynulého těsta odvážíme bochánky po 300 g a necháme ještě chvíli kynout. Klademe je na vymaštěný plech a válečkem rozválíme dokulata. Okraj asi 1,5 cm široký potřeme rozšlehaným vejcem a do středu dáme nádivku. Tvarohový koláč sypeme strouhaným perníkem a drobenkou z 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 270 g polohrubé mouky. Hruškový, zelný a makový pouze drobenkou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Upečený koláč potřeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu. Vychladlý pocukrujeme.
-----------------------------------------------------
41. OŘECHOVÝ VĚNEC.
""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 60 g krupicového cukru, 100 g másla, 3 žloutky, 2,5 dl mléka, 1 lžička citronové šťávy, 1 kostka droždí, 1 lžička soli. Z trochy vlažného mléka, cukru a droždí vymícháme kvásek. Vykynutý nalijeme do proseté mouky, přidáme žloutky, zbytek cukru, mléka, vlažný tuk, citronovou šťávu a sůl. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou, necháme přikryté 30 minut kynout, propracujeme a znovu necháme kynout. Rozválíme na plát, nakrájíme na 3 pruhy, do středu každého dáme ořechovou náplň. Smícháme 200 g mletých vlašských ořechů, 100 g krupicového cukru, 1 vejce, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci rumu, 3 lžíce marmelády. Na střed každého pruhu dáme náplň, svineme do rolády. Tři rolády spleteme do copu, položíme na vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C.
-----------------------------------------------------
42. RUMOVÍ ŠNECI.
""""""""""""""""""""""""""""
400 g hladké mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce oleje, 1 vejce, 20 g droždí, 10 lžic vlažného mléka, 10 lžic vlažné vody, 1/2 lžičky soli. Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mléko a necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme vláčné těsto a přikryté necháme hodinu kynout. Vyválíme na 5 mm silný plát, potřeme rozpuštěným máslem a náplní ze 4 lžic moučkového cukru, 2 lžiček mleté skořice, 1 vejce, 2 lžic rozinek a 2 lžic rumu. Svineme do rolády a nakrájíme na 3 cm kolečka. Klademe na vymazaný plech, upravíme do tvaru šneku, potřeme rozšlehaným vejcem a při teplotě 180 °C upečeme dozlatova.
-----------------------------------------------------
43. KYNUTÉ LOMNICKÉ KROUŽKY.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g hladké mouky, 120 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 15 g droždí, špetka soli. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, droždí a trochu mouky. Vymícháme kvásek, přidáme do mouky společně s vlažným máslem, žloutkem, solí. Vypracujeme hladké těsto, rozválíme a vykrajujeme kolečka s otvorem. Klademe na vymazaný plech, necháme chvíli kynout a upečeme dočervena. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Můžeme je také nechat vychladnout, rychle namočit do studené vody a obalit v cukru. V horké troubě je pak necháme rychle usušit.
-------------------------------------------------
44. ŠVÉDSKÉ VELIKONOČNÍ BOCHÁNKY.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 150 g másla, 1/4 litru mléka, 50 g droždí, špetka mleté skořice a soli. Kváskem zaděláme těsto, necháme asi hodinu v teple kynout pod utěrkou. Lžící vykrajujeme z těsta bochánky velké jako pěst a klademe je na vymazaný plech. Necháme 10-15 minut kynout, pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Upečené vychladlé kousky rozkrojíme, těsto trochu vydlabeme. Smícháme 70 g strouhaných oloupaných mandlí a 70 g moučkového cukru, přidáme vydlabané těsto a spojíme s 1/4 l ušlehané šlehačky. Nádivku dáme do bochánku a pocukrujeme.
--------------------------------------------------
45. VELIKONOČNÍ COP S PŘEKVAPENÍM.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Do mísy prosejte 400 g polohrubé mouky, přidejte 100 g cukru, udělejte důlek a nalijte do něj 200 ml vlažného mléka. Do mléka rozdrobte 30 g droždí a nechte je vzejít. Pak přidejte ještě 150 g rozpuštěného másla, 2 žloutky a citronovou kůru. Vypracujte vláčné těsto, do kterého podle potřeby zapracujte mouku. Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě. Jemně nastrouhejte 500 g mrkve, dejte ji do kastrolu, zalijte 200 ml mléka, 30 g másla a vařte, až se všechno mléko odpaří. Pak k mrkvi přidejte 50 g moučkového cukru, lžičku skořice a 50 g umletých vlašských ořechů. Promíchejte a nechte vychladnout. Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na 3 díly, z každého vyválejte váleček, rozválejte ho na pruh, pokryjte třetinou mrkvové náplně a stočte do válečku. Válečky spleťte do copu, který položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ješte nakynout. Pak cop potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlovými lupínky a v předehřáté troubě zvolna upečte.
------------------------------------------------------
46. KYNUTÁ ZVÍŘÁTKA.
""""""""""""""""""""""""""""
Ve 200 ml vlažného mléka rozdrobte 40 g droždí, vmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Utřete 4 žloutky se 100 g másla a 100 g cukru moučky, přidejte vzešlý kvásek, 500 g polohrubé mouky, sůl, špetku muškátového květu a citronovou kůru. Vypracujte spíše tužší těsto, které nechte vykynout, znovu je prohněťte, nakrájejte na kousky, vyválejte z nich válečky a kouličky a utvořte zvířátka nebo malé bochánky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe, nechte je ještě chvíli kynout, pak je potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte půlkami mandlí nebo lískovými oříšky, vložte do předehřáté trouby a zvolna upečte.
---------------------------------------------------------
47. MAZANEC.
""""""""""""""""""""""
Utřeme 100 g tuku, 100 g ml. cukru, 2-3 žloutky, vanil. cukr a citr. kůru. V troše oslazeného mléka necháme vzejít kvásek ze 20 g droždí. 250 g hl. mouky, špetku soli, utřenou směs a kvásek promícháme a zpracujeme vláčné těsto. Necháme asi 45 minut kynout a na vále do těsta zapracujeme rozinky, kandované ovoce, slunečnicová semínka, vytvarujeme kulatý mazanec a necháme kynout. Potřeme vejcem, ozdobíme lískovými ořechy nebo mandlemi a zvolna upečeme.
--------------------------------------------------
48. VELIKONOČNÍ MAZANEC.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g pol. mouky, 70 g krup. cukru, 30 g droždí, 2 dl mléka, 1 vanil. cukr, 100 g rozpuš. tuku, 2 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlí, muškátový květ, tlučený anýz, sůl, kůra z 1 citronu, 1 vejce + 10 g tuku na potření, ml. cukr a vanil. cukr na posypání. Z mléka, cukru, droždí a trochy mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout. Přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout (polovinu mandlí na nudličky necháme na posypání). Uhněteme dva kulaté bochánky, dáme na vym. plech kynout. Potřeme vejce, vrch mazance nastříhneme nůžkami do kříže a posypeme mandlemi. Dáme do silně vyhřáté trouby ( 225 °C) a po 10 min. zmírníme. Když povrch mazanců zčervená, přikryjeme je alobalem a pečeme 45-60 minut. Pocukrujeme.
-----------------------------------------------------
49. PLNĚNÝ JARNÍ COP.
""""""""""""""""""""""""""""
500 g pol. mouky, 100 g rozpuš. másla, 70 g kryst. cukru, 2 dl mléka, 3 žloutky, sůl, 30 g droždí, lžíce rumu – zaděláme kvásek z droždí, mléka, cukru a trochy mouky a necháme vykynout. Přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které rozdělíme na tři díly, vytvarujeme bochánky a necháme kynout. 80 g kandované směsi a rozinek namočíme do 1/2 dl vody s 1 lžičkou citr. šťávy. Pak smícháme se 130 g meruňkové marmelády. Vykynuté koule rozválíme na dlouhé obdelníky, potřeme náplní a zavineme. Spleteme cop, dáme na vym. plech a upečeme asi hodinu na 200 °C. Necháme vychladnout, potřeme zbytkem marmelády. Dohladka utřeme 2 lžíce ml. cukru a šťávu z 1 citronu, nahřejeme ve vodní lázni a potřeme cop.
-----------------------------------------------------
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one