Záhlaví stránek

1. Koláč jablkový I.
""""""""""""""""""""""""
40 dkg hladké mouky, 25 dkg tuku, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 7 lžic mléka, 1 pečící prášek.
Náplň: 1 kg jablek, 2 vanilkové pudinky a 1 vanilkový cukr.
Vypracujeme těsto a vyválíme 2 placky a mezi ně dáme jablka takto připravená : nastrouhaná jablka rozmícháme s vanilkovými pudinky a vanilkovým cukrem. Hodinu se nechají stát a teprve se potom plní a peče.
---------------------------------------------------
2. Koláč jablkový II.
""""""""""""""""""""""""""""
40 dkg polohrubé mouky, 25 dkg tuku, 15 dkg cukru, 1/2 pečícího prášku a 4 vejce a do bílků 10 dkg cukru.
Utřeme vejce s cukrem a tukem a přidáme mouku s práškem a vypracujeme těsto. 1/3 těsta dáme do mrazáku. Pak ušleháme sníh z bílků a cukru. Zbylé 2/3 těsta rozválíme na vymazaný plech, na to nastrouháme jablka a na to rozetřeme sníh a navrch ještě nastrouháme těsto z mrazáku.
--------------------------------------------------
3. KOLÁČ JABLKOVÝ III.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g polohrubé mouky, 70 g másla,. 1 vejce, 70 g cukru, 4 lžíce mléka, 1/2 balíčku kypřícího
prášku, vanilka, jablka a cukru podle potřeby
Nahřáté máslo rozdrobíme do mouky smíchané s kypřícím práškem a cukrem, přidáme
vejce, mléko a zpracujeme těsto, z těsta vyválíme 2 tenčí pláty. Jeden poklademe
jablky pokrájenými na silnější plátky, pocukrujeme a druhým plátem jablka přikryjeme.
Povrch můžeme potřít vejcem nebo jen bílkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1/2 hodiny.
----------------------------------------------------
4. KOLÁČ JABLKOVÝ IV.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 šálek hladké mouky, 1 Ižička kypřícího prášku, špetka soli, 4 Ižíce tekutého másla (bez
podmáslí), 4 Ižíce studené vody, jabka, cukr
Do mouky přimícháme kypřící prášek, přidáme sůl, přilijeme vodu a máslo. Těsto
rychle spojíme (nehněteme) a vyválíme na plát o něco větší, než je dno dortové formy.
Plát vložíme do vymaštěné formy a dno propícháme. Jablka nakrájíme na osminky,
hustě jimi poklademe koláč, pocukrujeme je a pokapeme máslem. Ze zbylého těsta
uděláme ozdobný okraj. Koláč pečeme v předehřáté troubě 20 až 30 minut.
-----------------------------------------------------
5. KOLÁČ JABLKOVÝ V.
""""""""""""""""""""""""""""""
250 g hrubé mouky, 80 g cukru, 80-100 g másla, 2 žloutky, 1 rovná lžička kypřícího prášku,
trochu vanilky, 3 velká jablka nebo meruňky či jiné ovoce.
Do mísy dáme mouku prosátou s práškem, přidáme vanilku, žloutky, změklé máslo
a cukr. Těsto promícháme vařečkou a pak je prsty rozdrobíme jako drobenku. Do
vymaštěné dortové formy dáme větší polovinu těsta v kouscích tak, aby pokrylo dno.
Na ně položíme oloupaná a na šestiny nakrájená jablka a pocukrujeme je. Zbylé těsto
nasypeme v kouscích do prostor mezi jablky. Pečeme při středně silném ohni 20
až 30 minut.
----------------------------------------------------
6. KOLÁČ JABLKOVÝ VI.
""""""""""""""""""""""""""""""
150 g polohrubé mouky, 70 g cukru, 50 g másla nebo tuku, 1 vejce, 3 jablka, cukr na posypání.
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr a vejcem zaděláme těsto. z těsta vyválíme
plát asi 5 mm vysoký, poklademe jej jablky nakrájenými na tenké plátky, jablka
slabě pocukrujeme a koláč upečeme ve středně teplé troubě.
-------------------------------------------------------
7. Koláč jablkový anglický.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
30 dkg hladké mouky, 17,5 dkg másla nebo Hery, 6 lžic vody, špetku soli, 5 dkg taveného nevýrazného sýra – náplň: jablka, citrón, cukr a skořice.
Vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly. Z větší části uděláme placku, na ní dáme pokrájená nebo strouhaná jablka, ochutíme citrónem, cukrem, skořicí a navrch uděláme mřížku.
---------------------------------------------------
8. Koláč jablkový obráceně.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
Těsto: 40 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru moučka, 15 dkg hery, 4 vejce, 4 dcl mléka, 1 prášek do pečiva a jablka .
Poleva: 10 dkg cukru moučka, 10 dkg másla, 4 lžíce kakaa, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce mléka a 2 lžíce rumu.
Velký plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je stejnoměrně po celém plechu. V misce utřeme změklou heru s cukrem, přidáme 4 žloutky a opět utřeme. Do žloutkové směsi postupně přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec sníh ze 4 bílků. Zpracujeme, těsto nalijeme na jablka a upečeme. Necháme vychladnout a na upečený a vychladlý piškot nalijeme polevu: Ve vodní lázni nejprve rozehřejeme tuk, pak přidáme cukr, kakao mléko, rum a nakonec rozmícháme solamyl.
---------------------------------------------------
9. Koláč jablkový s hruškami.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
60 dkg jablek, 60 dkg hrušek, 2 hrníčky hrubé mouky, 1 hrníček cukru, vejce, 2 prášky do pečiva a 5 dkg mandlí.
Nastrouháme jablka a hrušky, přidáme hrubou mouku, cukr, vejce a pečící prášek. Vše smícháme dohromady a přidáme mandle nebo oříšky. Upečeme dozlatova. Po upečení potřeme džemem a pak polevou.
Poleva: 10 dkg másla, 10 dkg cukru, 3 lžíce škrobu, 1 lžíce mléka - nesmí se vařit.
----------------------------------------------------
10. Koláč jablkový s kokosem.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
20 dkg Hery, 15 dkg cukru krupice, 3 celá vejce, 4 lžíce citrónové šťávy, 17 dkg polohrubé mouky, 7 dkg kokosu, ½ balíčku prášku do pečiva, 80 dkg jablek, tuk na vymazání formy a strouhanka na vysypání.
Tuk, cukr a celá vejce třeme do pěny, vmícháme 2 lžíce citrónové šťávy. Mouku smícháme s polovinou kokosu a s práškem do pečiva a vše dobře promícháme. Jedno jablko oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme a zakapeme zbytkem citrónové šťávy a vmícháme do těsta. Zbylá jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny a několikrát je z vnější strany nařízneme. Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Jablka pokládáme na těsto klenutou stranou nahoru. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 30 minut. Asi deset minut před dopečením koláč posypeme zbylým kokosem. Upečený koláč nezapomeneme ještě teplý posypat cukrem.
---------------------------------------------------
11. Koláč jablkový se žmolenkou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
40 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 20 dkg tuku, 1 prášek do pečiva, 3 celá vejce.
Mouku, cukr, tuk, prášek do pečiva smíchat ve žmolenku a teprve pak dát vejce. Zadělat těsto a rozmáčknout na plech.
Nádivka: Rozdušená jablka bez cukru. Těmi potřeme těsto a posypeme sekanými ořechy. Nakonec se udělá žmolenka (mastnější) a koláč se posype. Peče se zvolna dorůžova.
---------------------------------------------------
12. Koláč křehký plněný.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
35 dkg polohrubé mouky, 10 dkg tuku, 4 lžíce mléka, 4 lžíce cukru, 2 vejce a prášek do pečiva.
Vypracujeme těsto a uděláme dvě placky a mezi dáme tvaroh + ořechy nebo strouhaná jablka. Na velký plech použijeme 1 1/2 dávky.
--------------------------------------------------
13. Koláč linecký s krémem, ovocem a želatinou.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
30 dkg polohrubé mouky, 8 dkg tuku, 10 dkg cukru, 1vejce, 1/2 prášku do pečiva, trochu mléka – krém: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 15 dkg másla, cukr dle chuti a ovoce.
Vypracované těsto rozválíme a upečeme na plechu..
Krém: Uvaříme pudink. Ve šlehači ušleháme máslo s cukrem a pomalu vešleháme vychladlý pudink. Navrch placky dáme krém, na to ovoce a pak želatinu.
---------------------------------------------------
14. Koláč listový.
"""""""""""""""""""""""
1 listové těsto, dětské piškoty, jablka, vanilkový cukr, uvařený vanilkový pudink z mléka, skořice a vejce na potření.
Z těsta vyválíme dva pláty velikosti pekáčku. Jeden dáme do pekáčku vymazaného olejem a pokryjeme piškoty (nebo jen posypeme strouhankou), na ně nastrouháme jablka, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí, přelijeme zchladlým pudinkem (uvařeným z mléka, pudinku, cukru a trošky solamylu). Překryjeme druhým plátem a potřeme rozšlehaným vejcem. Před pečením propícháme vidličkou. Hotové zdobíme šlehačkou.
---------------------------------------------------
15. Koláč litý.
""""""""""""""""""""""""
12 dkg Hery, 15 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 pudinkový prášek vanilkový, rum - 30 dkg polohrubé mouky, 1 hrnek vlahého mléka, 1 pečící prášek.
Utřeme tuk, vejce, cukr, pudink a rum. Potom přidáme mouku s práškem a mléko. Těsto se nalévá na plech, posype žmolenkou, na to se dá ovoce a navrch zase žmolenku.
----------------------------------------------------
16. Koláč medový.
""""""""""""""""""""""""
46 dkg hladké mouky,15 dkg cukru(nebo méně), 8 dkg tuku, 1 prášek do pečiva, 2 celá vejce, 3 lžíce rozpuštěného medu.
Zpracujeme v tuhé těsto, rozdělíme na 2 poloviny, vyválíme na stéblo silně a pečeme každý plát zvlášť.
Náplň: 1/2 l mléka a 4 vrchovaté lžíce krupice uvaříme a necháme vychladnout. V jiné nádobě si připravíme 16 dkg pudru a 12 dkg tuku a utřeme. Pak přidáváme vychladlou kaši a 4 lžíce rumu. Upečené placky spojíme a polijeme rumovou nebo čokoládovou polevou. Jí se až druhý den.
---------------------------------------------------
17. Koláč ovocný s náplní.
"""""""""""""""""""""""""""""""
30 dkg hladké mouky, 17 dkg másla, 6 lžíc vody a malá lžička soli, ovoce nebo kompot.
Zpracujeme v těsto a dáme na kulatý plech. Poklademe ovocem a navrch dáme krém.
Krém: 150 ml kysané smetany, 3 dkg hladké mouky, 3 žloutky a 15 dkg cukru.
Zamícháme a krémem přelijeme ovoce a pečeme asi 30 minut.
---------------------------------------------------
18. Koláč – rybíz červený.
""""""""""""""""""""""""""""""
32 dkg hladké mouky, 22 dkg Hery, 10 dkg moučkového cukru a 4 vejce - 15 dkg cukru a 20 dkg rybízu.
Mouku, tuk, cukr a žloutky zpracujeme v těsto. Vyválíme placku a na plechu upečeme.
Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh a po částech zašleháme krystalový cukr. Nakonec vařečkou vmícháme rybíz (pokud použijeme zmrazený, předem ho nerozmrazujeme). Zapečené těsto potřeme tímto rybízovým sněhem a v troubě dopečeme do Rážova. Vychladlý moučník krájíme na malé kostičky.
----------------------------------------------------
19. Koláč – rybíz černý.
""""""""""""""""""""""""""""""""
Těsto: 6 lžíc másla, 1 vrchovatý šálek hladké mouky, půl prášku do pečiva, 2 až 3 lžíce ledové vody.
Náplň: 50 dkg bobulí černého rybízu, půl šálku vroucí vody, půl šálku medu, 1 až 2 lžíce škrobové moučky, čtvrt lžičky skořice, šlehačka a cukr.
Těsto připravíme promnutím tuku s moukou s práškem a vodou. Přeneseme na vymazaný plech a několikrát propícháme vidličkou. Pečeme 15 minut v rozpálené troubě. Mezitím očistíme rybíz a rozdělíme na 2 dávky. Jednu pomačkáme v kastrolku, smícháme s vodou, medem, skořicí, škrobovou moučkou a povaříme. Pak vmícháme druhý díl rybízu a naneseme na upečený koláč. Necháme vychladnout a pak dáme ztuhnout do chladničky. Před podáváme ozdobíme šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
---------------------------------------------------
20. Koláč rychlý.
""""""""""""""""""""""""""
1/ 2 hrnky mouky polohrubé, 1 bílý jogurt, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku cukru.
Uděláme těsto a navrch dáme buď ovoce, mák, tvaroh a navrch žmolenku.
2/ 7 dkg másla, 1 lžíci oleje, 1 celé vejce a vanilkový cukr, 30 dkg polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva a 10 lžic mléka a ovoce.
Utřeme máslo, olej, celé vejce a vanilkový cukr. Přimícháme mouku s práškem a nakonec 10 lžic mléka. Těsto vlijeme na plech, poklademe čerstvým nebo kompotovaným nebo mraženým ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut.
3/ 1 vejce, 1 kelímek cukru, 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva, čerstvé nebo kompotované ovoce, drobenka. ( 5 dkg tuku, 3 lžíce polohrubé mouky a lžíce cukru).
Vejce promícháme s cukrem do pěny, promícháme s jogurty a s moukou s práškem a těsto rozetřeme na plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
---------------------------------------------------
21. Koláč tříbarevný.
""""""""""""""""""""""""
1. těsto: 30 dkg polohrubé mouky, 10 dkg másla, 10 dkg práškového cukru, 1 vejce, 4 lžíce studené vody, 2 dkg kakaa, 1/2 prášku do pečiva.
Utřeme vejce s vodou, cukrem, tukem a kakaem a přidáme mouku s práškem a vypracujeme těsto a rozválíme na plech.
2. těsto: 75 dkg tvarohu, 2 celá vejce, 5 dkg másla, cukr dle chuti – ušleháme a potřeme.
3. těsto: 2 celá vejce, 20 dkg cukru, 1 dl oleje, 5 lžíc vody, 20 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Připravíme jako piškot a nalijeme navrch koláče.
---------------------------------------------------
22. Koláč z kompotu.
""""""""""""""""""""""""""
30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 20 dkg tuku, 3 celá vejce, 3 rovné lžíce kakaa, 1 lžička jedlé sody, 1 velká sklenice kompotu i se šťávou.
Všechny ingredience řádně promícháme a vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Po upečení polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
--------------------------------------------------
23. Koláčky.
""""""""""""""""""""
1 kg polohrubé mouky, 40 dkg 100% tuku, 20 dkg másla, 15 dkg cukru, 8 žloutků, citrónová kůra i šťáva, 1 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 10 dkg droždí (do 3 lžic mléka), sůl.
Drobenka: 25 dkg polohrubé mouky, 10 dkg másla, 13 dkg cukru.
Těsto propracovat a ihned tvořit koláčky. Nechat 1 hodinu kynout na plechu.
---------------------------------------------------
24. Koláčky české.
"""""""""""""""""""""""""
50 dkg polohrubé mouky, ½ lžičky soli, 10 dkg másla, 5 dkg krystalového cukru, 2 vejce, 250 ml mléka, 3 dkg droždí, tuk na vymazání plechu.
Náplně:
Maková - 15 dkg mletého máku, 150 ml mléka, 1 lžíce cukru, 12 mandlí.
Tvarohová - 20 dkg tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce cukru, rozinky.
Jablková - 4 větší jablka, 1 lžička skořicového cukru, 1 lžíce rozinek.
Do menší části mléka vmícháme droždí a lžičku cukru a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku se solí, 1 vejce a 1 žloutek rozšlehaný ve zbylém mléce, zbylý cukr a rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme asi 1 hodinu vykynout. Náplně: Maková: Necháme přejít varem, bez mandlí. Tvarohová: Utřeme. Jablečná: Smícháme nastrouhaná jablka se skořicovým cukrem. Těsto rozválíme na plát 1 cm silný a vykrájíme kolečka. Doprostřed dáme náplně a zdobíme mandlemi nebo rozinkami. Položíme na vymazaný plech a necháme ještě 20 minut kynout.. Těsto pak potřeme bílkem a upečeme dozlatova.
---------------------------------------------------
25. MERUŇKOVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""
Těsto:
400 g hladké mouky, špetka soli, 250 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce.
Náplň:500 g meruněk, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku.
Zdobení:150 g meruňkové marmelády, 50 g pražených mandlových lupínků.
Nejprve připravíme náplň. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky.
Dáme je do kastrolu, zalijeme 100 ml vody, přidáme krupicový i vanilkový cukr a povaříme asi 3 minuty. Pudinkový prášek rozmícháme ve 100 ml vody a přilijeme k meruňkám, směs povaříme ještě asi 2 minuty a pak ji necháme vychladnout.
Mouku prosejeme a smícháme se špetkou soli a moučkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájenou změklý tuk, vanilkový cukr a vejce. Vypracujeme pevné nelepivé těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odležet.
Dvě třetiny těsta rozválíme na kulatý plát, vyložíme jím dortovou formu o průměru 22 cm
a vytvoříme 2 cm vysoký okraj. Na těsto rozetřeme meruňkovou náplň. Zbylé těsto rozválíme na kulatý plát o průměru formy a položíme ho na meruňkovou náplň.
Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení ho necháme vychladnout ve formě a pak ho uvolníme. Marmeládu rozehřejeme, celý koláč jí potřeme a strany obalíme opraženými mandlovými lupínky.
---------------------------------------------------
26. JEMNÝ VANILKOVÝ KOLÁČ S VIŠNĚMI.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Těsto: 2 vejce, špetka soli, 80 g krupicového cukru, 80 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy.
Náplň: 300 g višní, 250 ml bílého vína, 2 plátky želatiny, 500 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 2 lžíce krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli šleháme ne zcela do tuha, pak přidáme lžíci cukru a vyšleháme pevný sníh. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do husté pěny. Obě vaječné hmoty spojíme, zlehka vmícháme mouku a nakonec olej. Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do ní nalijeme, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Korpus necháme zchladnout ve formě, pak ho opatrně vyjmeme a na kovové mřížce necháme vychladnout.
Višně očistíme, omyjeme a vypeckujeme. Krátce je povaříme ve víně a scedíme. Želatinu namočíme do studené vody, necháme nabobtnat a vymačkáme. Ve 100 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbylé mléko nalijeme do hrnce, osladíme krupicovým i vanilkovým cukrem a přivedeme k varu. Přilijeme pudinkové mléko a uvaříme hustý krém. Pudink odstavíme z plotýnky a za stálého míchání v něm rozpustíme vymačkanou želatinu. Vychladlý korpus potřeme tuhnoucím krémem a poklademe ovocem. Koláč uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Před podáváním můžeme ozdobit lístky meduňky.
-------------------------------------------------
27. MRAMOROVÝ KOLÁČ S VIŠNĚMI.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Těsto:3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 200 g tuku, 200 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 20 g kakaa, špetka soli, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy.
Krém: 150 g másla, 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku.
Zdobení: 300 g višní, 1 sáček červeného dortového želé.
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Změklý tuk nakrájíme na kousky a utřeme ho s moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme žloutky. Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh a mouku. Do třetiny těsta vmícháme kakao. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem, vysypeme moukou a střídavě plníme světlým a tmavým těstem. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut. Necháme ve formě vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který za stálého míchání necháme vychladnout. Máslo nakrájíme na kousky, necháme změknout a po částech zašleháme do pudinku. Krém rozetřeme na korpus ve formě a uložíme do chladničky ztuhnout. Višně opláchneme, necháme okapat a vypeckujeme. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu. Na koláč s krémem rovnoměrně rozdělíme višně a zalijeme dortovým želé. Opět uložíme do chladu a necháme ztuhnout.
--------------------------------------------------
28. MALINOVÝ KOLÁČ S KRÉMEM.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Těsto :4 vejce, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g polohrubé mouky, 100 g maizeny, půl balíčku prášku do pečiva, 3 lžíce horké vody.
Na krém: 140 g čokolády, hořké nebo mléčné, 140 ml smetany ke šlehání, 5 lžic likéru Baileys nebo podobného smetanového likéru, 250 g žervé nebo tučného tvarohu.
čokoládové hoblinky na ozdobu.
V míse ušlehejte celá vejce se 3 lžícemi horké vody, moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Pomalu vešlehejte prosetou mouku s práškem do pečiva a maizenou.
Těsto vlijte do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Množství stačí pro dortové formy o průměru 23cm nebo na běžně veliký plech. Přípravu ale můžete výrazně urychlit, když si koupíte hotový korpus. Čokoládu nalamte do misky, vložte do mikrovlnky a nechte ji úplně rozpustit. Když zapnete mikrovlnnou troubu na nejvyšší výkon, trvá to asi dvě minuty. Promíchejte a dejte stranou vychladnout. Smetanu vyšlehejte do napolo tuha a smíchejte s likérem. Žervé ušlehejte a pak spojte se smetanou. Přidejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu (měla by mít stejnou teplotu jako zbylé suroviny) a lehce promíchejte, aby vzniklo mramorování. Krém natřete na korpus a ozdobte ovocem.
--------------------------------------------------
29. KOLÁČ ŠARLOTKA S PUDINKEM.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hladké mouky, 250 g másla, 300 g cukru moučka, 2 vejce, 1 sáček prášku do pečiva.
Náplň: 4 velká jablka, 3 lžíce cukru, koření na štrúdl,
Pudink: 3 vanilkové pudinky, 1 l mléka, 2 lžíce cukru.
Z mouky, másla, cukru, 2 vajec, prášku do pečiva zaděláme těsto. Těsto rozdělíme na 2 částí,
jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z mléka a pudinku uvaříme pudink.
1. část těsta rozválíme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem, na těsto poklademe jablka nakrájené na kostičky, osladíme a lehce okořeníme. Jablka zalijeme horkým pudinkem a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyválíme 2. část těsta a položíme na pudink, dáme péct na 180 stupňů
--------------------------------------------------
30. KOLÁČ s MAKOVOU NÁPLNÍ
200 g hladké mouky, 80 g másla nebo tuku, 100 g cukru, 1 vejce, 2 až 3 lžíce mléka,
1/2 balíčku kypřícího prášku, vanilka, maková nádivka (viz str. 706), marmeláda
Do mouky prosijeme kypřicí prášek, přidáme
cukr, vanilku, rozdrobíme tuk. Přidáme vejce a mléko a spojíme v těsto. Rozdělíme je na 3 díly. z jednoho vyválíme plát velikosti dna dortové formy. Potřeme makovou nádivkou, na ni dáme druhý plát těsta a potřeme marmeládou. z třetího dílu těsta vykrájíme sušenkovou formičkou drobné tvary a poklademe jimi povrch marmelády. Ze zbytku těsta utvoříme okraj. Koláč pečeme v mírně předehřáté troubě asi 30 minut. Poznámka: Díly těsta děláme nestejně velké, největší dáme dospodu, střední na makovou nádivku a nejmenší navrch.
-----------------------------------------------------------------
31. Koláč ze sójové mouky.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
0,2 l mléka, 0,1 l hrubé sójové mouky, 0,1 l hladké pšeničné mouky, 0,1 l cukru, 0,05 l oleje,
1 vejce, 1/2 balíčku kypřícího prášku, ovoce, cukr na posypání
V míse rozšleháme vejce, přimícháme olej, cukr, mléko, sójovou i hladkou mouku
(smíchanou s práškem), osolíme a vypracujeme těsto. Dáme je na pomaštěný plech,
poklademe ovocem, které podle potřeby pocukrujeme a koláč upečeme ve středně
teplé troubě.
-----------------------------------------------------------
32. KOLÁČ CITRÓNOVÝ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
1 šálek hladké mouky, 1 kávová lžička kypřícího prášku, 6 lžic tekutého vychladlého másla, špetka soli, 4 lžíce vody.
Na krém: 1/2 šálku cukru, 2 žloutky, 2 lžíce tekutého másla, malá špetka soli, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 11/2 šálku vody, z 1 citrónu kůra a šťáva.
Na ozdobu: 2 bílky a 3 lžíce moučkového cukru.
Do mouky prosijeme kypřicí prášek, přilijeme máslo, vodu a osolíme. Těsto rychle spojíme a vyložíme jím vymaštěnou skleněnou zapékací mísu nebo dortovou formu tak, aby tvořilo vysoký okraj. Dno propícháme,
aby se těsto při pečení nezvedalo. Pečeme v předtopené troubě dozlatova. Příprava krému: Všechny přísady smícháme v kotlíku, nebo v hrnku a za stálého šlehání necháme na plotně zhoustnout. Hotový koláč naplníme prochladlým krémem, na okraj a do středu navršíme oslazený sníh z bílků a dáme do mírně teplé trouby zlatě ožehnout.
--------------------------------------------------------
33. KOLÁČ s BRAMBOROVOU NÁPLNÍ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g hladké mouky, 100 g tuku, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 balíčku kypřícího prášku
Náplň: 100 g cukru, 1 až 2 žloutky, 1 lžíce rumu, citrónová kůra a šťáva z 1/2 citrónu,
250 g vařených kvalitních brambor (nenaklíčené), ze 2 bílků sníh
Z přísad uděláme těsto a rozdělíme je na 2 stejné díly. Jeden díl dáme na plech, potřeme náplní a druhým dílem náplň přikryjeme. Pečeme při středně silném ohni asi 20 až 30 minut.
Příprava náplně: Utřeme žloutky s cukrem, přidáme příchutě, prolisované brambory a lehce vmícháme tuhý sníh.
-----------------------------------------------------
34. KOLÁČE ŠÁTEČKOVÉ.
"""""""""""""""""""""""""""""
2 šálky hladké mouky, špetka soli, 15 g droždí, 6 lžic mléka, 1/2 lžičky cukru, 100 g másla,
2 žloutky, marmeláda k plnění Na drobenku: 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce másla, 11/2 až 2 lžíce hrubé mouky.
V oslazeném mléce necháme vzejít droždí. Do mísy dáme osolenou mouku, přidáme cukr, kvásek, tekuté vychladlé máslo, žloutky a zaděláme tužší těsto. Nedáme je kynout, ale hned vyválíme plát asi 10 mm vysoký. Nakrájíme čtverečky, naplníme marmeládou, uděláme šátečky, potřeme je ušlehaným bílkem, posypeme drobenkou a složíme na pomaštěný plech. Dobře vykynuté pak upečeme ve středně teplé troubě.
--------------------------------------------------------
35. KOLÁČE z BÍLÉHO TUKU.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 250 g ztuženého tuku, 1 lžíce cukru, 80 g droždí, 1 vejce, sůl,
1/4 l mléka, zavařenina
Droždí smícháme se špetkou cukru a necháme
je kynout v 1/2 šálku mléka.
Nahřejeme tuk, přidáme k němu vejce, utřeme, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme mouku,
osolíme a vypracujeme těsto tuhé jako na koláče. Necháme je vykynout a děláme
šátečkové koláče.
----------------------------------------------------
36. ŠÁTEČKY PLNĚNÉ NEPRAV OU ŠLE HAČKOU.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g polohrubé mouky, 100 g tuku, 1 lžíce cukru, 3 lžíce mléka, 20 g droždí
Nepravá šlehačka: 30 g hrubé mouky, 3/16 l mléka, 80 g másla, 80 g cukru
Z přísad zpracujeme těsto, utvoříme z něho kouli a dáme je do studené vody ve větším hrnci nejméně na 2 hodiny (lépe přes noc) kynout. Vykynuté těsto osušíme, vyválíme na 2 mm vysoký plát, podle pravítka nakrájíme čtverečky 70 x 70 mm nakoso je obalíme kolem trubičky, konce navlhčíme vodou a pevně stiskneme. Upečeme je, horké posypeme cukrem a naplníme.
Krém: Mléko s moukou svaříme za stálého kvedlání. Utřeme máslo s cukrem a po částech
přidáváme vychladlou kaši. Krém hodně našleháme, aby byl lehký.
-------------------------------------------------------
37. ŘEZY JABLKOVÉ I.
"""""""""""""""""""""""""""
250 g polohrubé mouky, 100 g másla nebo tuku, 1 plná lžíce cukru, 3 lžíce kyselé smetany
nebo mléka, 1 vejce, špetka soli, jablka a cukr dle potřeby
Do prosáté mouky rozdrobíme máslo, přidáme
sůl, cukr a smetanou s vejcem zaděláme
těsto. Vyválíme plát necelých 10 mm vysoký, přeneseme na plech, poklademe
nakrájenými jablky, která slabě pocukrujeme,
a upečeme ve středné teplé troubě.
------------------------------------------------------
38. ŘEZY JABLKOVÉ II.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g hrubé mouky, 300 g másla nebo tuku, 1 vejce, 1/2 balíčku kypřícího prášku, asi
5 lžic mléka, jablka a cukr podle chuti.
Mouku prosijeme s kypřícím práškem, rozdrobíme do ní máslo, přidáme vejce, mléko
a vypracujeme těsto. z těsta vyválíme dva obdélníky v délce pečicího plechu, poklademe
je do poloviny jablky nakrájenými na tenké plátky, jablka pocukrujeme a překryjeme
druhou polovinou obdélníku. Okraje těsta dobře stiskneme, aby nevyprýštila
šťáva z jablek, a koláč upečeme ve středně horké troubě. Ještě teplý rozkrájíme a pocukrujeme.
-------------------------------------------------------
39. ŘE ZY JABLKOVÉ RYCHLÉ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
140 g másla, 140 g polohrubé mouky, 1 žloutek, trochu mléka, zrnko soli, jablka, cukr
Do mouky rozdrobíme máslo, nepatrně osolíme a přidáme žloutek rozmíchaný asi ve 2 až 3 lžících mléka. Těsto rychle spojíme, vyválíme obdélník, přeneseme jej pomocí válečku na suchý plech a do poloviny pokryjeme jablky nakrájenými na plátky a pocukrovanými. Druhou polovinou těsta jablka zakryjeme. Pečeme ve středně silné troubě asi 20 až 30 minut. Hotové řezy pocukrujeme. Krájíme je teplé.
------------------------------------------------------
40. KOLÁČ s OVOCNOU a TVA ROHOVOU NÁPLNÍ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
220 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 1 žloutek, 1/2 balíčku kypřícího prášku,
asi 4 lžíce mléka, čerstvé nebo kompotové meruňky (asi 1/2 l)
Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce mléka, 1 žloutek, 2 lžíce vanilkového pudinkového
prášku, 2 lžíce moučkového cukru, ze 2 bílků sníh.
Do mouky prosijeme kypřicí prášek, přidáme cukr, rozdrobíme máslo, přidáme žloutek a mléko a zpracujeme těsto. Vyválíme je na plát o něco větší, než je dno dortové formy a vymaštěnou formu jím vyložíme tak, aby tvořilo okraj. Poklademe ovocem, podle potřeby ovoce pocukrujeme a na ně dáme tvarohovou náplň. Pečeme při středně silném ohni asi 1/2 hodiny.
Příprava náplně: Utřeme žloutek s cukrem, přidáme mléko, tvaroh, pudinkový prášek, dobře promícháme a vmícháme tuhý sníh.
---------------------------------------------------------
41. Ovocný koláč.
"""""""""""""""""""""""""""""
1 bílý jogurt, 1/2 kelímku cukru, 1,5 kelímku polohrubé mouky, 1 vejce, promícháme, přidáme kypřící prášek.
Dáme na vymazaný, vysypaný plech, poklademe ovoce, posypeme drobenkou, pečeme ve středně teplé troubě
20-30 minut.
----------------------------------------------------
42. Koláčky s ovocem.
""""""""""""""""""""""""""""""
40 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 2 vejce, 1 žloutek, špetka soli, 2 dl mléka, 1 kg ovoce, žloutek na potření.
Kvásek: 20 g droždí, trochu mléka, 1 lžička cukru, hladká mouka.
Z droždí, mléka, cukru a trochu mouky uděláme kvásek. Polovinu mouky vypracujeme s máslem a odložíme na
chladné místo. Do druhé poloviny přidáme vejce, žloutek, sůl, vykynutý kvásek a mlékem zaděláme vláčné
těsto. Necháme 30 minut ležet. Potom vykynuté těsto rozválíme, do středu položíme máslové těsto a okraje
kynutého těsta přeložíme přes sebe tak, aby máslové těsto nekoukalo. Lehce rozválíme, přeložíme na polovinu
a znovu necháme 1 hodinu odležet v chladnu. Celý postup opakujeme 3x. Nakonec těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na čtverce, poklademe ovocem a protilehlé rohy spojíme. Koláčky potřeme žloutkem a pečeme.
-----------------------------------------------------
43. Plněný makový koláč.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
25 dkg hladké mouky, 18 dkg másla, 1 žloutek, 0,02 l mléka, 2 dkg cukru, sůl.
Maková nádivka: 6 vajec, 20 dkg mletého cukru, 20 dkg mletého máku, 1 lžička citr. šťávy, 30 g krupice.
Z hladké mouky, másla, žloutku, mléka, cukru a soli utřeme těsto, které rozválíme na dva díly. Jeden díl uložíme na tukem vymazaný plech, potřeme nádivkou a přikryjeme druhým dílem. Upečeme.
Maková nádivka: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mletý mák, citr. šťávu, namočenou krupici. Nakonec
vmícháme sníh. Koláč potřeme čokoládovým krémem a posypeme kokosem.
--------------------------------------------------
44. Švédský tvarohový koláč.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Citrónová kůra, rum, 10 dkg másla, 15 dkg cukru, 4 vejce, vanilka, to vše utřeme. Přidáme 1 kg tvarohu, 5 lžic
dětské krupice, 1 prášek do pečiva.
Posypka: 6 lžic polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, 2 lžíce másla.
Na vymazaný a vysypaný plech dáme těsto, poklademe ovoce, posypeme posypkou.
---------------------------------------------------
45. Koláč tvarohový dvoubarevný.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
10 dkg másla, 10 dkg cukru, 1 vejce, utřít.
30 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 4 lžíce vody i více.
Dát na vymazaný a vysypaný plech, dát 3 kostky tvarohu (umíchat řidší). Potom dáme druhou hmotu: 20 dkg
cukru, 20 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 hořčicové sklenky oleje, 4 lžíce vody.
----------------------------------------------------
46. Koláč z cuket.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
3 vejce, 2 hrnky cukru, 1 hrnek oleje, 2 hrnky nastrouhaných cuket, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do
pečiva, 1 lžíce skořice, 1 lžíce kakaa, nahoru nějaká poleva.
-------------------------------------------------------
47. Jablkový koláč.
"""""""""""""""""""""""""""""
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 celé vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 hrnku
oleje, vlašské ořechy, kokos, skořice, jablka.
Mouku, cukr, prášek do pečiva smícháme. Pak přidáme vejce, olej, mléko a promícháme. Směs vylijeme na
pomazaný a vysypaný plech. Nahoru klademe postrouhaná jablka, hrst postrouhaných ořechů, posypeme mletým
cukrem, skořicí a 3 lžícemi kokosu. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut.
----------------------------------------------------------
48. Koláčky z majonézy.
"""""""""""""""""""""""""""
1/2 kg hladké mouky, 2 žloutky, 10 dkg majonézy, 10 kostek cukru, 7 dkg droždí, 0,5 dl oleje, 2 dl mléka.
Plníme tvarohem a potíráme vejcem.
-------------------------------------------------
49. Nastrouhaný koláč.
"""""""""""""""""""""""""
40 dkg polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 Hera, 4 lžíce mléka, 3 g kakaa. To vše nechat 3 hodiny v ledničce.
4 kostky tvarohu, 30 dkg cukru, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce rozpuštěného másla, 4 žloutky, 4 bílky (sníh).
2/3 těsta postrouháme na vymazaný plech a vysypaný a natřeme tvaroh umíchaný a postrouháme ještě 1/3 těsta. Pečeme 3/4 hodiny v mírně vyhřáté troubě.
--------------------------------------------------
50. Tvarohový koláč jako moučník.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg Hery, 2 vejce, 15 dkg cukru moučka, 1/2 prášku do pečiva.
Těsto se rozválí na pomaštěný plech s vyšším okrajem i na okraje.
Do mixéru dáme: 1/2 l mléka, 2 tvarohy, 1 pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1/2 sklenky od hořčice
oleje nebo roztopeného másla, 15 dkg cukru, 2 lžíce rumu. Směs vylijeme na rozválené těsto a pomalu pečeme.
---------------------------------------------------
51. TEREZIÁNSKÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
70 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 žloutek, 140 g mletých lískových oříšků. Šleháme máslo s cukrem, žloutky, vmícháme oříšky, mouku a tuhý sníh z 5 bílků. Lehce promícháme a rozetřeme na vymazaný, vysypaný plech a prudce upečeme. Utřeme 3 žloutky se 120 g moučkového cukru do pěny. Žloutkovou pěnou potřeme upečený moučník, posypeme hustě na plátky nakrájenými lískovými oříšky a dáme do trouby dosušit. Ještě z teplého můžeme vykrajovat tvary nebo jen krájíme na řezy.
---------------------------------------------------
52. RYBÍZOVÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""
250 g hrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g tuku, 3 žloutky, 3 lžíce mléka, 1/2 prášku do pečiva. Tuk utřeme s cukrem, žloutky, přidáme mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Posypeme slabě krupicí, rybízem a krystalovým cukrem. Zapečeme dorůžova. Vyjmeme z trouby a navršíme tuhý sníh ušlehaný z 3-5 bílků a 200 g moučkového cukru. Vidličkou ozdobně srovnáme a ve stále zapnuté troubě zapečeme do světla (musí se hlídat).
--------------------------------------------------
53. ŠTĚDROVEČERNÍ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
350 g polohrubé mouky, 220 g másla, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 2 lžíce octa. Z mouky, másla, vejce, mléka a octa zpracujeme těsto. Necháme 2 hodiny v chladu uležet. Pak je rozválíme na 2 stejné placky. Jednu dáme na suchý plech, posypeme strouhankou, rozložíme slabé plátky oloupaných jablek, posypeme cukrem, skořicí, pokrájenými ořechy, rozinkami a citronovou kůrou. Přikryjeme druhou plackou, strany pevně přitiskneme, povrch pomažeme rozkvedlaným vejcem a pečeme dorůžova 25 minut. Studený koláč rozkrájíme a posypeme vanilkovým
cukrem.
-------------------------------------------------
54. VÝBORNÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Utřeme 500 g tvarohu, 100 g ml. cukru, 1 vejce, 1/2 van. cukru a 1/2 l mléka. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem, posypeme drobenkou z 500 g pol. mouky, 200 g ml. cukru, 200 g másla, 1 vejce. 1/2 van. cukru a 1/2 kypřícího prášku. Pečeme asi 30 minut.
--------------------------------------------------
55. ČERNÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""
150 g pol. mouky, 150 g kryst. cukru, 70 g rozpuštěného tuku, 7-8 bílků, 1 lžička kakaa, 1 van. cukr. Ušleháme sníh z bílků a cukru, vmícháme mouku, kakao, tuk, van. cukr, hrst nasekaných ořechů, nakrájenou čokoládu a rozinky. Těsto rozetřeme na vym a vys plech. Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou.
------------------------------------------------
56. SNĚHOVÝ JAHODOVÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Vyšleháme 150 g tuku, 150 g ml. cukru, a přidáme 4 žloutky, 1 van. cukr, citr. kůru a 150 g hr. mouky. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Dáme na vym a vys plech a upečeme. Teplý potřeme 80 g jahodové marmelády a poklademe jahodami. Ze 4 bílků a 1 lžíce ml. cukru ušleháme tuhý sníh. Rovnoměrně rozetřeme na koláč, posypeme posekanými mandlemi nebo ořechy a dáme na 5 min. zapéct.
--------------------------------------------------
57. ŠVÉDSKÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""
2 hrnky pol. mouky, 2 hrnky hr. mouky, 2 hrnky ml. cukru – všechny suroviny smícháme, na vym. plech dáme polovinu směsi, potřeme ji tvarohovou náplní, posypeme zbytkem směsi, poklademe kousky másla (100 g) a upečeme. Tvarohová náplň: smícháme 500 g tvarohu, 1 hrnek ml. cukru, 1 vejce, 1/2 l mléka, 1 van. pudink, 1 van. cukr, rozinky, citr.kůra.
------------------------------------------------
58. ORIENTÁLNÍ KOKOSOVÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 ml smetany ke šlehání vyšleháme do polotuha s 225 g ml. cukru a 1 van. cukrem, vmícháme 3 vejce, 300 g pol. mouky, 1 kypřící prášek a vlijeme na vym plech. Upečeme asi 15 minut. Na pánvi opečeme do zlatova 175 g kokosu. 250 g ananasového kompotu scedíme a ananas pokrájíme na malé kousky. Uvaříme 3 lžíce mléka, 100 g másla a 200 g ml. cukru. Vmícháme kokos a promícháme. Do vychladlého přidáme ananas a natřeme na těsto. Koláč dáme znovu do trouby a pečeme, dokud povrch nezrůžoví. Krájíme na kosočtverce nebo trojúhelníky.
---------------------------------------------
59. PUDINKOVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
2 čokol. pudinky + 1 l mléka uvaříme podle návodu a necháme vychladnout. 5 žloutků, 250 g ml. cukru a 1 vanil. cukr vyšleháme, přidáme 100 ml oleje, 100 ml vody, 250 g pol. mouky, 1 kypřící prášek a tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vym a vys plech a lžící pokládáme po povrchu kopečky pudingu. Upečeme. Vyšleháme 2 šlehačky v prášku a 1 lžíci ml. cukru podle návodu. 500 ml šlehačky ušleháme se 2 vanil. cukry, spojíme se šlehačkou v prášku a rozetřeme na vychladlé těsto. Povrch posypeme strouh. čokoládou.
----------------------------------------------
60. JABLEČNÍK S MÁKEM.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
1 kg jablek očistíme, pokrájíme na kostky a podusíme doměkka se 100 g ml. cukru. 6 žloutků vyšleháme s 300 g ml. cukru do pěny, přidáme 200 ml oleje, 200 ml vody, 300 g pol. mouky a 1/2 kypřícího prášku. Nakonec dáme sníh z bílků. V misce smícháme 150 g ml. máku, 100 g ml. cukru a 1/3 těsta. Plech vyložíme mastným papírem, rozložíme jablka. Na ně natřeme makové těsto a pak žluté těsto. Pečeme asi půl hodiny. Vychladlý koláč vyklopíme, papír odstraníme a vrch polijeme čokoládou.
----------------------------------------------
61. OVOCNÝ KOLÁČ S DROBENKOU.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
12 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru krupice, 4 lžíce oleje, 2 vejce, 2 dl mléka, 1 prášek do pečiva. V mléce našleháme vejce, nalijeme do mouky proseté s práškem do pečiva. Přidáme cukr, olej a důkladně promícháme. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou (6 lžic rozpuštěného tuku, 2 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce proseté strouhanky).
---------------------------------------------
62. OVOCNÝ KOLÁČ S VANILKOVOU POLEVOU.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a smícháme s ostatními surovinami. Dobře vymíchané těsto rozetřeme na vymazaný plech, posypeme ovocem. Uvaříme podle návodu 2 vanilkové pudinky, nalijeme na ovoce a dáme do trouby. Upečený moučník necháme pořádně vychladnout.
------------------------------------------
63. OVOCNÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""
250 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 4 vejce, 4 lžíce mléka, citronová kůra, 1/2 balíčku prášku do pečiva. Tuk s polovinou cukru šleháme a postupně zašleháme žloutky a citronovou kůru v lehkou pěnu. Pak vmícháme mléko, tuhý sníh, do kterého jsme zašlehali zbytek cukru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto natřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem a pečeme ve vyhřáté troubě. Upečený horký koláč potřeme marmeládou, rozvařenou v troše vody.
---------------------------------------------------
64. ŠVESTKOVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""
2 dl pol. mouky, 2 dl hrubé mouky, 2 dl pískového cukru, 1 dl oleje, 2 dl kyselého mléka (smetany), 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva. Všechny suroviny smícháme dohromady (těsto je podobné krupicové kaši), rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem, posypeme hustě drobenkou a ihned pečeme v předehřáté troubě.
-----------------------------------------
65. RYBÍZOVÝ KOLÁČ S POLEVOU.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 8 lžic oleje, 1/4 litru mléka, 30 g droždí, špetka soli. Do hlubší mísy nalijeme vlahé mléko, olej, přidáme cukr, sůl, mouku a nadrobíme droždí. Vypracujeme hladké těsto. Když se přestane lepit na stěny mísy, je správně vypracované a necháme je na teplém místě pod utěrkou asi 30 minut kynout. Vyválíme a vložíme na vymazaný plech s vyšším okrajem, kraje prsty vytáhneme. Posypeme 4-6 podrcenými sušenkami a 1 a půl kg rybízu, polijeme šlehačkovou polevou. Smícháme 30 g škrobové moučky se 100 g moučkového cukru, 4 vejci, 2 dl šlehačky a štipcem soli a dobře promícháme. Nalijeme rovnoměrně na rybíz a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
-------------------------------------------
66. JABLEČNÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g polohrubé mouky, 300 g moučkového cukru, 80 g tuku, 3 celá vejce, 300 g strouhaných jablek, 1 prášek do pečiva. Utřeme vejce s cukrem a tukem až hodně nabudou. Přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva, jablka. Vymícháme a směs nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy (nebo na plech). Pečeme v předem vyhřáté troubě do zlatova. Vychladlý koláč polijeme čokoládovou polevou. Nad parou v kastrůlku necháme rozpustit 80 g 100% tuku, přidáme 80 g moučkového cukru, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci Solamylu a 1 lžíci horkého mléka. Vymícháme do hladka a za tepla rozetřeme na koláč.
---------------------------------------------------
67. LINECKÝ KOLÁČ S RYBÍZEM.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g másla, 3 žloutky. Vypracujeme těsto, dáme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a ve vyhřáté troubě 10 minut zapečeme. Vyjmeme, potřeme bílkovým sněhem s rybízem. Ušleháme 3 bílky (i více) s 200 g cukru na tuhý sníh. Vmícháme 300 g okapaných, osušených kuliček rybízu. V troubě znovu zapečeme až sníh zrůžoví.
------------------------------------------------
68. KŘEHKÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g hladké mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 150 g tuku, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, sůl. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, smícháme s ostatními surovinami. Vypracujeme vláčné těsto, plech vymažeme tukem a rukou těsto vytvarujeme po celé ploše. Poklademe borůvkami (i jiným ovocem), posypeme drobenkou a upečeme.
-----------------------------------------------
69. BORŮVKOVÝ PIŠKOTOVÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 3 vejce, trochu kypřícího prášku. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva. Dáme na plech nebo do koláčové formy vyložené pečicím papírem a napolo zapečeme. Koláč posypeme hustě borůvkami a zakryjeme ušlehaným oslazeným sněhem ze 3 bílků. Dáme znovu do trouby a necháme zapéct, až sníh zrůžoví.
----------------------------------------------------
70. OŘECHOVÝ MEDOVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hl. mouky, 200 g ml. cukru, 200 g tuku, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody smíchané se 2 lžícemi mléka – vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly. Jeden díl vyválíme a na pečícím papíru pečeme 15 minut při 150 °C. Na druhý vyválený díl po lžících nanášíme horkou směs: Smažíme dozlatova 250-350 g vlašských ořechů (půlky nebo čtvrtky), 80 g krup. cukru, 120 g másla, 3 lžičky medu, až se ořechy slepují k sobě. Plát pečeme 15 minut při 150 °C. Vychladlé pláty pokapeme rumem a spojíme citronovým krémem: ve 3 dl mléka rozšleháme 1 a půl lžíce hl. mouky, 1 a půl lžíce Solamylu, 100 g cukru, 1 vanil. cukr a uvaříme hustou kaši. Utřeme 200 g másla s vlažnou kaší, vyšleháme do hladkého krému a ochutíme šťávou z 1 citronu.
---------------------------------------------------
71. SKLÁDANÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""
1. těsto: 400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g tuku (Hera), 1 vejce, 8 lžic studené vody, 2 lžíce kakaa, prášek do pečiva. Těsto zpracujeme na vále a vyválíme na velikost plechu (ten si vymastíme). Těsto na plechu upravíme tak, aby dosahovalo až na okraje. Potřeme náplní: 200 g strouhaných jablek, 2 tvarohy, 1,5 dl mléka, 6 lžic moučkového cukru, 2 lžíce mleté skořice. Tvaroh rozšleháme s mlékem a cukrem, vylijeme na těsto a poklademe jablky smíchanými s cukrem a skořicí. 2. těsto: 200 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 1 dl oleje, 2 vejce, 1,5 dl horké vody, prášek do pečiva. Všechny suroviny společně ušleháme a vzniklou napěněnou hmotu nalijeme na jablka. Rozetřeme ji tak, aby byla všude stejně vysoká a dosahovala až ke krajům. Upečeme a po upečení a vychladnutí pocukrujeme.
----------------------------------------------------
72. LETNÍ OVOCNÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
6-7 lžic polohrubé mouky, 6 lžic moučkového cukru, 6 vajec, 1/2 prášku do pečiva. Ušleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Po jednom zamícháme žloutky střídavě s moukou a práškem do pečiva. Upečeme dorůžova. Na vychladlý piškotový plát rozetřeme pudinkový krém s ovocem. V 1/2 litru mléka rozmícháme 2 ananasové pudinky, osladíme podle chuti a uvaříme. Do horkého pudinku vmícháme 50 g másla, 3 žloutky a 2 konzervy okapaného nakrájeného ananasu. Necháme vychladit v chladničce, ozdobíme šlehačkou.
------------------------------------------------
73. OVOCE POD SKLEM.
""""""""""""""""""""""""""""""""
2 žloutky utřeme se 4 lžícemi pískového cukru a 6 lžícemi horké vody do pěny. Přidáme citronovou kůru, 2 skleničky polohrubé mouky, lehce vmícháme sníh z bílků. Na plechu upečeme. Šťávu z 1 velkého kompotu slijeme a dáme vařit, zavaříme vanilkový pudink rozmíchaný v trošce šťávy. Na upečené těsto poklademe ovoce a vše přelijeme uvařeným pudinkem. Necháme vychladnout. Krájíme na čtverce, zdobíme šlehačkou.
--------------------------------------------------
74. JOGURTOVÝ KOLÁČ S POLEVOU.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 velký jogurt, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody. Vše smícháme, přidáme hrst hrozinek, nasekaných oříšků a upečeme na vymazaném a kokosem vysypaném plechu. Vychladlý koláč potřeme polevou z 5 lžic rozehřátého másla, 15 lžic moučkového cukru a trochy rumu.
---------------------------------------------------
75. KOLÁČ Z ČOKOLÁDY MARGOT.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 jemně nastrouhaná čokoláda Margot, 2 vejce, 1 šlehačka, 1/2 hrnku studeného mléka, 2 lžíce strouhaného kokosu, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva. Ze všech surovin vymícháme těsto, rozetřeme na vymazaný, vysypaný plech a upečeme. Vychladlý moučník nakrájíme na polovinu a spojíme kakaovým krémem. Utřeme 250 g másla s 1 hrnkem krupicového cukru, 2 žloutky, 3 lžícemi kakaa a 4 lžícemi rumu.
--------------------------------------------------
76. OŘECHOVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""
450 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 150 g másla, l vejce, 1 žloutek, 1 lžíce octa, 1/2 vanilkového cukru, citronová kůra, špetka soli, 1/2 prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Rozdělíme na polovinu, jeden díl vyválíme a položíme na plech. Potřeme meruňkovou marmeládou (nebo jinou pikantní) a rozetřeme ořechovou nádivku. Smícháme 150 g moučkového cukru s 150 g mletých ořechů, 3 žloutky, 4 lžícemi hrubé mouky a lehce vmícháme sníh ze 4 bílků. Z druhé poloviny těsta vyválíme tenké válečky a křížem je položíme na ořechovou náplň. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
-------------------------------------------------
77. BRAMBOROVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 80 g tuku, 250 g vařených nastrouhaných brambor, 1 vejce, špetka soli, 1/2 prášku do pečiva. Vypracujeme vláčné těsto, rozválíme na plech, potřeme rybízovou nebo meruňkovou zavařeninou. Ze zbytku těsta uděláme na těsto mřížky, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v mírné troubě.
-------------------------------------------------
78. OVOCNÝ PROKLÁDANÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 300 g moučkového cukru, 2 dl oleje, 4 vejce, 1 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva. Cukr utřeme s vejci, přisypeme mouku prosetou s práškem do pečiva a zaděláme mlékem. Polovinu těsta rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe okapaným kompotovaným ovocem (hrušky, švestky, rybíz aj.) a zalijeme zbytkem těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut, hotový koláč stačí jenom pocukrovat. Pro slavnostnější příležitost můžeme pocákat čokoládou.
-------------------------------------------------------
79. OBLÁČKOVÝ JABLKOVÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
400 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g ztuženého tuku (Lukana, Omega), 4 žloutky, 3 lžíce kefíru (nebo mléka), špetka prášku do pečiva. Z mouky, cukru, tuku, žloutků, kefíru a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které rozdělíme na polovinu. Jeden díl necháme ztuhnout v ledničce, druhý díl rozválíme a položíme na vymazaný a vysypaný plech. Posypeme 500 g nastrouhaných jablek, osladíme trochou cukru s mletou skořicí. Do sněhu ze 4 bílků zašleháme 100 g krupicového cukru a rozetřeme na jablka. Na sníh nastrouháme ztuhlé těsto a upečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
------------------------------------------------------
80. ŠVÉDSKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 prášek do pečiva. Suroviny společně promícháme a polovinu nasypeme na dobře vymazaný plech. Ze 3 kostek tvarohu (2 obyčejné, 1 tučný), 1 hrnku krupicového cukru, 3 vajec, 1/2 litru mléka, vanilkového cukru a rozinek (namočených v rumu) připravíme tvarohovou nádivku, kterou rozetřeme na sypkou směs. Zasypeme druhou polovinou sypké směsi, na kterou nastrouháme 1/8 ztuhlého másla. Zvolna pečeme asi 50 minut.
-------------------------------------------------
81. JAHODOVÝ KOLÁČ S PIŠKOTEM.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, 150 g tuku Hera, 2 žloutky, 3 lžíce smetany, citronová kůra, špetka soli. Vypracované těsto necháme chvíli v chladu odpočinout. Vyválíme a namotané na válku přeneseme na slabě vymazaný plech. Zapečeme v předem vyhřáté troubě. Poklademe jahodami a zalijeme piškotovým těstem. Utřeme do pěny 50 g krupicového cukru se 3 žloutky, přidáme 1 lžíci horké vody a střídavě vmícháme 70 g polohrubé mouky, ušlehaný sníh ze 3 bílků a 20 g krupicového cukru, 1 lžičku oleje. Zvolna dopékáme. Upečený, vychladlý koláč pocukrujeme, zdobíme šlehačkou a jahodami.
--------------------------------------------------
82. ZASNĚŽENÝ JABLKOVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 160 g másla (Hera aj.), 2 žloutky. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme na velikost plechu, potřeme meruňkovou zavařeninou a jablkovou náplní. 400 g jablek (oloupaných a nakrájených) podusíme s citronovou šťávou, 100 g krystalového cukru, 80 g nakrájených ořechů. Těsto s náplní upečeme. Ušleháme sníh z 3-4 bílků a 160 g krupicového cukru a rozetřeme na upečený moučník. Necháme na chvíli ožehnout v troubě.
-----------------------------------------------
83. ŠŤAVNATÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""
2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky krupicového cukru, 250 g tuku Hera, 3 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva. Do mísy nalijeme 1 hrnek vařící vody, tuk, kakao a cukr. Dobře promícháme, až se obsah dokonale rozpustí. Odebereme 1 hrnek hmoty. Do vychladlého zbytku vešleháme vejce a přisypeme mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný, vysypaný plech a upečeme. Ještě horký koláč polijeme rovnoměrně zbytkem hmoty a posypeme kokosovou moučkou nebo strouhanými ořechy.
--------------------------------------------------
84. RYCHLÝ MERUŇKOVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g hrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 2 vejce, 150 g meruňkového džemu, 3 dl vody, 80 g mletých ořechů, 1 lžička jedlé sody. Všechny suroviny smícháme a rozetřeme na vymazaný, vysypaný plech a upečeme. Můžeme libovolně plnit (marmeláda, krém) a polijeme čokoládovou polevou.
---------------------------------------------------------
85. CUKETOVÝ DVOUBAREVNÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
350 g polohrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 1 a půl dl oleje, 3 vejce, 400 g cukety, 50 g ořechů, hrst rozinek, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva a 1 rovnou lžičku prášku do pečiva, špetka soli. Utřeme žloutky s cukrem a olejem do pěny, přidáme jemně nastrouhanou cuketu, mouku prosetou s práškem do pečiva, mleté ořechy, rozinky a lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Na vymazaný, vysypaný plech rozetřeme polovinu těsta, do druhé poloviny zamícháme kakao a nalijeme na světlé těsto. Upečený, vychladlý koláč pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.
-----------------------------------------------------
86. CUKETOVÝ KOLÁČ S JABLKY.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
350 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 1 středně velká cuketa, 1 prášek do pečiva. Umícháme do pěny vejce s cukrem, postupně přiléváme olej, přisypeme mouku s práškem do pečiva. Vmícháme najemno nastrouhanou a okapanou cuketu. Těsto rozetřeme na vymazaný plech, poklademe na plátky nakrájenými jablky (hruškami), posypeme drobenkou, mletou skořicí a v předehřáté troubě upečeme.
----------------------------------------------------
87. LITÝ OVOCNÝ KOLÁČ.
""""""""""""""""""""""""""""""""
15 lžic polohrubé mouky, 7 a půl lžic moučkového cukru, 7 a půl lžic rozpuštěného tuku, 1 vejce, trochu mléka, 1 prášek do pečiva. Všechny suroviny dobře vymícháme a nalijeme na vymazaný, vysypaný pekáček. Hustě poklademe nastrouhanými jablky (nebo nakrájeným ovocem) a posypeme drobenkou s vanilkovým cukrem.
----------------------------------------------------
88. PUNČOVÉ KOLÁČKY.
"""""""""""""""""""""""""""""""
250 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g másla, 5 vajec, 2 vanilkové cukry, strouhaná kůra z 1 citronu a 1 pomeranče, špetka soli. Utřeme máslo s cukrem i vanilkovým, citronovou, pomerančovou kůrou a po jednom přidáváme žloutky. Střídavě zamícháme mouku a sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut. Ušleháme punčovou směs ze 3 žloutků, 600 g moučkového cukru, 2 vanilkových cukrů, šťávy ze 2 citronů a 2 pomerančů, 12 lžic rumu a špetky soli, necháme do druhého dne v chladničce uležet. Druhý den z upečeného těsta vykrajujeme kolečka, namáčíme je v dobře promíchané punčové směsi a obalujeme v hrubě strouhaných lískových oříšcích.
------------------------------------------------
89. KARAMELOVÝ KOLÁČ S JABLKY.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 1 dl oleje, 6 vajec, 1 dl vlažné vody, 3/4 prášku do pečiva. Hlubší plech vyložíme i po stranách alobalem, na dno nastrouháme vrstvu jablek. Pocukrujeme, zalijeme vypracovaným těstem a upečeme. Vychladlý moučník vyklopíme, odstraníme alobal, na jablkovou vrstvu natřeme karamelový krém. Vaříme 1 a půl hodiny 1 slazené kondenzované mléko a vychladlé vyšleháme s 250 g másla. Posypeme strouhanou čokoládou.
------------------------------------------------
90. REBARBOROVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
180 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 120 g tuku, 1 žloutek, 1 lžička vody, 1 lžička citronové šťávy, špetka prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme nejméne 30 minut v chladu odpočinout. Těstem vyložíme dno nízké koláčové formy, potřeme marmeládou. Spaříme vařící vodou 700 g oloupané a nakrájené rebarbory, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vmícháme 80 g moučkového cukru promíchaného s 1 lžící Solamylu a trochou mleté skořice. Dáme na koláč, posypeme drobenkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
---------------------------------------------------
91. HANÁCKÉ KOLÁČE.
"""""""""""""""""""""""""""""""
Do mísy dáme 500 g polohrubé mouky, 70 g mletého cukru, 70 g rozpuštěného másla, rozdrobíme 20 g droždí, 1 vejce, 200 ml teplého mléka a trošku soli. Vypracujeme těsto a necháme v teple kynout. Na vále těsto vyválíme, nakrájíme na stejné čtverce, na každý dáme náplň (250 g tvarohu, 50 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, citronová kůra, 1 vanilkový prášek do pudinku). Zabalíme jako buchty, dáme na plech, roztlačíme do stran na placky a necháme chvíli kynout. Do středu každého koláče dáme marmeládu nebo povidla. Posypeme posypkou (spojíme 20 g másla, 20 g polohrubé mouky a 20 g mletého cukru) a upečem.
--------------------------------------------------
PLUNDROVANÉ KOLÁČE.
"""""""""""""""""""""""""""""
1 kg polohrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 80 g tuku, 4 žloutky, 50 g droždí, 4 dl vody, sůl. Droždí rozmícháme ve studené vodě, zpracujeme s ostatními surovinami a necháme 30 minut odpočinout. Těsto proválíme, několikrát přeložíme a necháme znovu asi 10 minut v chladu odpočinout. Vyválíme, nakrájíme na čtverce nebo obdélníky (šátečky, taštičky, hřebeny) a plníme povidly (nebo makovou, tvarohovou, ořechovou nádivkou). Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme rychle asi 12 minut při teplotě 210 °C.
-------------------------------------------------
93. ŠUMAVSKÉ KOLÁČE.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 150 g 100% tuku (nebo 1/2 másla a 1/2 sádla), 2 vejce, 2 žloutky, 3 dl mléka, 60 g droždí. Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme v troše mléka rozmíchané droždí, vejce, změklý tuk, cukr a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto, přikryté necháme kynout. Z těsta tvarujeme bochánky, necháme na vymazaném plechu chvíli kynout. Pak rukou rozmačkáme do kruhu (jako talíř) a nahoru dáme náplně. Do středu dáme tvarohovou nádivku, pak povidla a po obvodu koláče dáme makovou nádivku. Ozdobíme oloupanými mandlemi a upečeme.
--------------------------------------------------------
94. SVATEBNÍ KOLÁČKY.
""""""""""""""""""""""""""""""""
600 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 400 g másla, 4 žloutky, 2 dl vlažného mléka, sůl. Z 1 dl teplého mléka, 2 lžic cukru, 40 g droždí vymícháme kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem, žloutky, přidáme mouku, sůl, mléko a vykynulý kvásek. Dobře propracujeme a přikryté necháme na teplém místě vykynout. Znovu promícháme a necháme vykynout. Když zdvojnásobí objem, uděláme z těsta 10 válečků, z každého 10 kuliček. Položíme na vymazaný plech a necháme chvíli kynout. Do každého koláčku uděláme důlek, naplníme tvarohovou, ořechovou nebo makovou nádivkou, nahoru dáme kousek povidel a drobenku. Okraje potřeme vejcem rozšlehaným v mléce. Necháme ještě kynout a ve vyhřáté troubě upečeme.
----------------------------------------------------
95. KOLÁČE S MAJONÉZOU.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 4 žloutky, 100 g majonézy, 3 lžíce oleje, špetka soli. Ve 2 dl mléka rozmícháme 2 lžíce cukru, 20 g droždí a kvásek nalijeme do mouky. Přidáme žloutky, olej, sůl a vypracujeme těsto. Necháme chvíli stát, potom zapracujeme majonézu. Přikryté necháme asi 1 hodinu kynout. Kousky těsta plníme tvarohovou náplní (povidly, mákem), potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
-----------------------------------------------------
96. PRAŽSKÝ PLNĚNÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 3 lžíce krupicového cukru, 250 g majolky, 1 vejce. V 1 a půl dl vlažného mléka rozmícháme 30 g droždí, špetku soli. Prosetou mouku smícháme s cukrem, vmícháme majolku, vejce a vykynulý kvásek. Vypracujeme těsto a přikryté necháme 45 minut kynout. Těsto rozdělíme na polovinu, každou vyválíme do kruhu a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou z 200 g hrubé mouky, 120 g krupicového cukru, 120 g másla, 2 balíčků skořicového cukru. Koláče pečeme asi 20 minut dozlatova. Upečené, vychladlé rozřízneme a naplníme krémem. Do 2 dl horkého mléka nasypeme 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, přidáme 120 g másla a za stálého míchání necháme rozpustit. V troše mléka (2 lžíce, které jsme odebrali) rozmícháme 1 lžíci škrobové moučky, nalijeme do horkého mléka, mícháme a necháme přejít varem, až krém zhoustne. Do vychladlého opatrně vmícháme 1/2 litru ušlehané šlehačky.
------------------------------------------------
97. TVAROHOVÉ KOLÁČE.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g hladké mouky, 310 g tuku Hera, 2 vejce, 6 lžic vlažného mléka, 1 kostka droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli. Do mouky nastrouháme tuk, nadrobíme droždí a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme hladké, lesklé těsto. Kousky těsta plníme tvarohovou náplní (makovou, ořechovou). Tvarujeme koláčky, posypeme drobenkou a ihned (bez kynutí) pečeme v předehřáté troubě.
---------------------------------------------
98. RUMOVÉ KOLÁČE.
""""""""""""""""""""""""""""
1 kg polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 600 g másla, 8 žloutků, 1 vanilkový cukr, 2 dl mléka, 100 g droždí, 1 lžička soli. V mléce rozmícháme droždí, kvásek nalijeme do mouky. Přidáme rozpuštěný tuk, cukr, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, sůl a vypracujeme těsto. Ihned lžičkou vykrajujeme stejně velké kousky těsta, klademe na vymazaný plech dále od sebe. Vařečkou děláme do koláčků důlky, naplníme nádivkou, ozdobíme mandlí a upečeme. Ještě teplé koláčky potřeme rumovou polevou. Rozpustíme 100 g másla, smícháme se 2 lžícemi moučkového cukru a 1-2 lžícemi rumu. Tvarohová nádivka: 200 g tvarohu, 50 g moučkového cukru, 30 g másla, 1 žloutek, sníh z 1 bílku, 20 g rozinek, 1 vanilkový cukr. Maková nádivka: 100 g mletého máku zkropíme 5 lžícemi mléka, vmícháme 40 g moučkového cukru, 1 lžíci másla, špetku mleté skořice a podusíme dohusta.
---------------------------------------------
99. POSVÍCENSKÉ KOLÁČE.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
500 g polohrubé mouky, 120 g pískového cukru, 150 g másla, 4 žloutky, 3 dl vlažného mléka, 30 g droždí, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 2 lžíce rumu, špetka soli. V mléce rozmícháme droždí, kvásek nalijeme do důlku v mouce. Přidáme cukr, žloutky, rozpuštěný tuk, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, sůl a rum. Vypracujeme vláčné měkké těsto, necháme vykynout. Lžící vykrajujeme kousky těsta, klademe je na vymazaný plech (necháme ještě krátce kynout). Plníme různými nádivkami, okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě 20-30 minut.
-----------------------------------------------
100. KYNUTÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
300 g výběrové mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 130 g ztuženého tuku, 1 vejce, 30 g droždí, sůl. Droždí nadrobíme do hrnku, posypeme trochou cukru, zalijeme trochou vlažné vody a necháme vykynout. Mouku nasypeme na vál, lehce osolíme, do důlku nastrouháme tuk, přidáme vejce a vykynulý kvásek. Zaděláme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. Rozválíme obdélník, položíme na vymazaný plech. Posypeme borůvkami (rybízem), drobenkou a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
----------------------------------------------
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one