Záhlaví stránek

MANDLOVÉ SIRKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1/2 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku moučkového cukru, balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí, 1/4 kostky másla, žloutek, mouka na vyválení těsta, tuk na vymazání plechu, 1/2 tabulky čokolády na vaření.
Mouku promícháme s cukrem a mandlemi. Přidáme žloutek a změklé pokrájené máslo. Vypracujeme těsto, vyválíme je v plát silný asi 5 mm. Rádýlkem jej pokrájíme na tyčinky široké 5 mm a dlouhé 5 cm. Přineseme je na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a v horké troubě prudce upečeme. Po vychladnutí jeden konec tyčinek namočíme v rozehřáté čokoládě.
---------------------------------------------------
CUKROVÍ Z FORMIČEK.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 1/4 hrnku hladké mouky, 1 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 1/4 hrnku strouhaného kokosu, kostku másla, tuk na vymazání formiček, moučkový cukr na obalení cukroví.
Mouku promícháme s cukrem a kokosem. Přidáme změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladničce asi hodinu odpočinout. Poté malé kousky těsta vtlačujeme v tenké vrstvě do tukem vymazaných formiček. Poskládáme je na plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Cukroví vyklopíme z formiček a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.
----------------------------------------------------
HRUDKY S BANÁNY A MERUŇKAMI.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 vejce, 40 g margarínu, 120 g celozrnných vloček, 100 g banánů, 30 g strouhaného kokosu, 50 g sušených meruněk, špetku mletého zázvoru, skořice a nastrouhané kůry z pomeranče.
Margarín necháme rozpustit a přidáme vločky s kokosem. Banán rozmačkáme vidličkou, meruňky nadrobno nakrájíme. Přidáme vejce, koření a směs zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme asi 15 minut stát. Lžičkou tvarujeme malé hrudky, které dáme na plech pokrytý alobalem. Pečeme asi 10 min. v předehřáté troubě při 180°C.
----------------------------------------------------
SKOŘICOVÉ ČTVEREČKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 1/2 hrnku hladké mouky, hrnek moučkového cukru, 1/3 balíčku oloupaných a nastrouhaných mandlí, 1/2 kostky másla, lžičku mleté skořice, vejce, šťávu a kůru z 1/2 citronu, zavařeninu na slepování, 1/2 tabulky na vaření, jádra lískových oříšků, tuk na vymazání plechu, mouku na vyválení těsta.
Mouku promícháme s cukrem, mandlemi a skořicí. Přidáme změklé pokrájené máslo, vejce, citrónovou kůru a šťávu, vypracujeme těsto, vyválíme plát silný asi 4 mm. Tvořítkem vykrajujeme čtvrtečky. Přineseme je na tukem vymazaný plech a ve středně horké troubě upečeme dorůžova. Vychladlé čtverečky slepíme zavařeninou, střed ozdobíme kapkou rozehřáté čokolády a oříškem.
----------------------------------------------------
OBALOVANÉ HVĚZDIČKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, kostku ztuženého tuku, na špičku nože mleté skořice, hladkou mouku na posypání válu, tuk na vymazání plechu, moučkový a skořicový cukr na obalení hvězdiček.
Do mouky smíchané se skořicí nastrouháme ztužený tuk, přidáme smetanu a vypracujeme vláčné těsto. Necháme je nejméně hodinu v chladničce odpočinout a vyválíme plát silný asi 3 mm. Tvořítkem vykrajujeme hvězdičky a přeneseme je na plech slabě potřený tukem. V mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Ještě teplé hvězdičky obalíme ve směsi moučkového a skořicového cukru.
----------------------------------------------------
OŘECHOVÉ PRACNY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru a nastrouhaných ořechových jader, 2 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, vejce, 4 tlučené hřebíčky, špetku mleté skořice, balíček vanilkového cukru, tuk na vymazání formiček a moučk. cukr na posypání cukroví.
Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, kakaem a ořechy, přidáme hřebíček, skořici, vejce, pokrájené změklé máslo a vypracujeme těsto. Necháme ho v chladničce nejméně 30 minut odpočinout. Poté kousky těsta vtlačujeme do tukem dobře vymazaných formiček, rozložíme je na plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Ještě teplé pracny vyklopíme a pocukrujeme.
----------------------------------------------------
STŘAPATÉ KOLÁČKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, strouhaných vlašských ořechů a másla, vejce, prášek do pečiva, 1/2 bal. vanilkového cukru, 100 g rybízové marmelády, 100 g strouhané čokolády.
Mouku, trochu prášku do pečiva a cukr přesijeme na vál, přidáme máslo, vejce, ořechy, vanilkový cukr a vypracujeme těsto, které dáme na hodinu do ledničky. Těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát, vykrájíme kolečka a pečeme při 15 min. při 180°C. Necháme vychladnout, slepujeme teplou, rozvařenou marmeládou. Slepené koláčky potřeme po obou stranách zbývající marmeládou a obalujeme ve strouhané čokoládě.
----------------------------------------------------
ČOKOLÁDOVÝ SALÁM.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1/2 hrnku pískového cukru, 2 lžíce na nudličky nakrájených mandlí, balíček neloupaných mandlí, tabulku čokolády na vaření, vejce, 1/2 lžičky nastrouhané kůry z citronu, na špičku nože mleté skořice a tlučeného hřebíčku, moučkový cukr na posypání válu.
Rozlámanou čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni, přisypeme cukr, skořici, citrónovou kůru, hřebíček, nudličky loupaných mandlí a nastrouhané neloupané mandle. Přidáme vejce, hrnek vyjmeme a vzniklou hmotu pečlivě promícháme. Na posypaném válu vytvarujeme salám, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
---------------------------------------------------
TATRANKOVÉ PRACNY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 4 tatranky, kostku ztuženého tuku, tuk na vymazání formiček.
Mouku promícháme s cukrem a nastrouhanými tatrankami. Přidáme nastrouhaný ztužený tuk a vypracujeme těsto. Kousky těsta vtlačujeme do tukem vymazaných formiček, klademe je na plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Ještě teplé pracny vyklopíme.
---------------------------------------------------
HŘÍBEČKY.
'''''''''''''''''''''''''''
1 hrnek hladké mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 2-3 lžíce rumu, 2-3 lžíce jemně nakrájeného kandovaného ovoce, balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí, 1/2 kostky másla, mouku na vál, tuk na vymazání plechu, zavařeninu, tabulku čokolády na vaření.
Mouku promícháme s mandlemi a cukrem. Přidáme změklé pokrájené máslo, kandované ovoce a rum, vypracujeme těsto, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladničce asi hodinu odpočinout. Pak vyválíme plát silný 3 mm, tvořítkem vykrajujeme hříbečky, přeneseme se je na vymazaný plech a pečeme velmi pomalu dorůžova. Vychladlé cukroví spojíme zavařeninou a hlavičky namočíme v čokoládě.
----------------------------------------------------
VOŇAVÁ KOLEČKA.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, lžíci sójové mouky, 2 lžičky mleté skořice, 1 tlučený hřebíček, žloutek, 3/4 kostky másla, mouku na vál, na ozdobení čokoládu a oloupané mandle.
Mouku promícháme s cukrem, moukou, skořicí a hřebíčkem. Přidáme žloutek,změklé pokrájené máslo a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladničce 30 min. odpočinout. Z těsta vyválíme plát silný 5 mm, tvořítkem vykrajujeme kolečka a ozdobíme je vždy polovinou mandle. Klademe na suchý plech a v horké troubě pečeme 10-12 min. Po vychladnutí kolečka zdobíme tenkou linkou čokolády.
----------------------------------------------------
SEZAMOVÉ PLACIČKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1/2 hrnku hladké mouky, balíček nastrouhaných lískových jader, 3/4 hrnku sezamových semen, 2 lžíce medu, 2 bílky, 1/2 kostky másla, tuk na vymazání plechu.
Sezamová semena opražíme na suché pánvi, pánví často potřásáme a semena mícháme. Změklé máslo utřeme s medem do pěny, přidáme vychladlá semena, oříšky promíchané s moukou a nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Na tukem vymazaný plech klademe lžičkou v dostatečné vzdálenosti od sebe malé hromádky těsta a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
----------------------------------------------------
TRAMPOLÍNKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 1/2 hrnku moučkového cukru, bílek, lžíci kakaa, nastrouhaná ořechová jádra a cukr na posypání válu, tuk na vymazání a mouku na vysypání.
Cukr promícháme s kakaem, přidáme bílek a vypracujeme tuhé těsto. Na válu posypaného cukrem a nastrouhanými ořechy vyválíme plát silný asi 6 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme malé hvězdičky, kolečka a oválky. Klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a vložíme do velmi horké trouby. Cukroví rychle vyskočí a uvnitř zůstane duté. Poté zmírníme teplotu a trampolínky zvolna dopečeme. Při pečení zpočátku troubu neotevíráme, aby cukroví neskleslo.
----------------------------------------------------
KOKOSOVÉ KULIČKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 hrnky moučkového cukru, 1 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 4 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, 3 bílky, podle chuti rum, kokos na obalení.
Cukr, kokos, kakao a rum smícháme, přidáme bílky a pokrájené změklé máslo. Dobře promícháme. Z hmoty tvarujeme kuličky, obalíme je v kokosu a necháme v chladu ztuhnout.
----------------------------------------------------
MÁSLOVÉ RŮŽIČKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
140 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, vanilku, 8 ks hořkých mandlí a 8 ks sladkých mandlí, 100 g másla, 1 žloutek, 300 g mouky na vál, 800 g rybízového rosolu, 100 g másla, 100 g mouky na formičky, 100 g vanilkového cukru na posypání.
Do hladké mouky dáme cukr, tlučenou vanilku a strouhané mandle. Přidáme rozkrájené máslo, žloutek a spojíme v těsto, které necháme ztuhnout. Potom vyválíme na 1 cm tloušťky, hvězdičkou vykrájíme růžičky, dáme do máslem vymazaných formiček a upečeme do bleděrůžova. Opatrně vyklopíme, doprostřed dáme rybízový rosol a lehce pocukrujeme.
----------------------------------------------------
MAROKÁNKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''
1/8 l mléka, 100 g másla, 40 g cukru, 40 g kandované pomerančové kůry, 40 g loupaných mandlí, 5 g hladké mouky, trochu vanilky.
Pomerančovou kůru a mandle nakrájíme na tenké nudličky. Mléko, cukr, máslo a mouku smícháme, dáme na vařič a asi minutu povaříme. Přidáme pokrájené mandle a kůru a odstavíme z ohně. Na vymaštěném a moukou vysypaném plechu děláme lžičkou malé hromádky, nožem je upravíme na ploché placičky a pečeme ve stř. předehřáté troubě. Ještě teplé je nožem sundáme a klademe na vál. Vychladlé na spodní straně potřeme kakaovou polevou.
----------------------------------------------------
VÁNOČNÍ HVĚZDIČKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
240 g hladké mouky, 40 g strouhaných lískových oříšků a mandlí, 1 vejce, 100 g moučkového cukru, 120 g másla, trochu prášku do pečiva a strouhané citrónové kůry, 1/2 bal. vanilkového cukru, lžičku perníkového koření, trochu skořice a tlučeného hřebíčku.
Ze všech ingrediencí vyválíme těsto a dáme ho na 2 h do ledničky. Pak těsto rozválíme na 4 mm silný plát, ze kterého střídavě vykrajujeme malé a velké hvězdičky. Malé potřeme žloutkem. Hvězdičky pečeme na plechu při 190°C 15 m. Smícháním 3 lžic moučk. cukru a citron. šťávy připravíme citrónovou polevu, kterou přilepíme malé hvězdičky na velké.
----------------------------------------------------
PLACIČKY Z LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
120 g hladké mouky, 100 g másla a moučkového cukru, 50 g mletých lískových oříšků, vejce, špetku soli, balíček vanilkového cukru, pražené sekané oříšky na ozdobu.
Máslo utřeme s moučkovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vejce a opět třeme do pěny, přisypeme mouku, mleté ořechy a lehce promícháme. Zdobící sáček s tvořítkem průměru 1 cm naplníme těstem a na plech vyložený papírem děláme v dostatečném odstupu malé bochánky, posypeme je praženými oříšky, pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 10 minut a ještě teplé pocukrujeme.
----------------------------------------------------
HRUDKY S BANÁNY A MERUŇKAMI.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 vejce, 40 g margarínu, 120 g celozrnných vloček, 100 g banánů, 30 g strouhaného kokosu, 50 g sušených meruněk, špetku mletého zázvoru, skořice a nastrouhané kůry z pomeranče.
Margarín necháme rozpustit a přidáme vločky s kokosem. Banán rozmačkáme vidličkou, meruňky nadrobno nakrájíme. Přidáme vejce, koření a směs zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme asi 15 minut stát. Lžičkou tvarujeme malé hrudky, které dáme na plech pokrytý alobalem. Pečeme asi 10 min. v předehřáté troubě při 180°C.
----------------------------------------------------
NUGÁT.
''''''''''''''''''''''
450 g moučkového cukru, plechovku kondenzovaného slazeného mléka, 500 g ztuženého pokrmového tuku, 2 lžíce kakaa, 1/16 l vody, vanilkovou tresť.
Do silného rendlíku vložíme všechny přísady a mícháme na plotně, až se cukr úplně rozpustí. Směs přivedeme do varu a občas zamícháme. Nugát je uvařený, když se dá z malého množství směsi uhníst měkká kulička. Nugát sundáme z ohně a propracováváme tak dlouho, až začne houstnout. Pak ho lijeme do vymazané čtverhranné formy. Když se dá dobře krájet, rozkrájíme ho na čtverečky.
---------------------------------------------------
ČOKOLÁDOVÉ ROHLÍČKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
160 g másla, 220 g cukru, 60 g čokolády, 180 g neloupaných mandlí, 1 hřebíček, 2 cm utlučené skořice, 500 g hladké mouky do těsta, 10 g másla, 10 g vanilkového cukru, 10 g strouhané žemle.
Máslo utřeme do pěny, přimícháme moučkový cukr, strouhanou čokoládu, utlučenou skořici a hřebíček, strouhané neloupané mandle, žemli a mouku. Umíchané těsto dáme do studena ztuhnout, pak tvoříme malé válečky, které obalíme v mouce a vtlačujeme lehce do formiček na rohlíček. Rohlíček vyklopíme a dáme na máslem potřený a moukou posypaný plech. Upečeme dorůžova a posypeme cukrem.
---------------------------------------------------
ARAŠÍDOVÁ KOLEČKA.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
3 lžíce hrubé mouky, 1 1/4 lžíce nastrouhaných arašídů, 4 lžíce krystalového cukru, 4 bílky, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu, čokoládovou polevu (viz výše).
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr a lehce vmícháme arašídy a mouku. Lžičkou klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe malé kopečky. Zvolna je upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Při pečení se roztečou na tenká kolečka. Upečená a vychladlá kolečka zdobíme tenkými pramínky čokoládové polevy.
----------------------------------------------------
KAKAOVÉ HRUDKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 hrnky ovesných vloček, 1/2 hrnku pískového cukru, 2 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, 2 vejce, tuk na vymazání plechu.
Změklé máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme kakao, umleté ovesné vločky a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Na tukem vymazaný plech klademe lžičkou dostatečně daleko od sebe malé hromádky těsta. Zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě.
---------------------------------------------------
MANDLOVÍ JEŽCI.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 balíček mandlí, lžičku medu, lžičku ovocné přesnídávky, jemnou strouhanku z dětských piškotů podle potřeby, nudličky mandlí na ozdobení.
Neoloupané, omyté a osušené mandle nastrouháme, vmícháme k nim med, ovocnou přesnídávku, zahustíme strouhankou z piškotů nebo rozdrcenými piškoty a vypracujeme hustší hmotu. Lžičkou z ní vykrajujeme kousky a tvoříme kuličky. Zapichujeme do nich nudličky oloupaných mandlí a kuličky necháme ve vlažné troubě oschnout.
---------------------------------------------------
CUKROVÍ Z FORMIČEK.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 2/3 hrnku hladké mouky, 1 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 1/4 hrnku strouhaného kokosu, kostku másla, tuk na vymazání formiček, moučkový cukr na obalení cukroví.
Mouku promícháme s kokosem a cukrem. Přidáme změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladničce asi hodinu odpočinout. Pak malé kousky těsta vtlačujeme v tenké vrstvě do tukem vymazaných formiček, které skládáme na plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Cukroví vyklopíme z formiček a ještě teplé obalíme v cukru.
----------------------------------------------------
VANILKOVÉ CUKROVÍ.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 hrnky polohrubé mouky, hrnek smetany ke šlehání, kostku vychlazeného másla, hladkou mouku na vyválení těsta, na obalení moučkový a vanilkový cukr.
Do mouky nastrouháme máslo, přilijeme smetanu a rychle vypracujeme těsto. Vyválíme plát silný asi 3 mm a tvořítkem z něj vykrajujeme různé tvary. Přeneseme je na plech a ve středně vyhřáté troubě zprudka upečeme dorůžova. Ještě horké cukroví obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
----------------------------------------------------
VYKRAJOVÁNKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 1/3 hrnku hrubé mouky, 1 1/3 hrnku nastrouhaných ořechových jader, 1/3 hrnku krupicového cukru, 3/4 kostky másla, 3 žloutky, balíček vanilkového cukru, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, hladkou mouku na posypání válu, tuk na vymazání plechu, rybízovou zavařeninu, čokoládovou polevu.
Změklé máslo smícháme s hrubou moukou, ořechy, krupicovým a vanilkovým cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Vypracujeme vláčné těsto a necháme je v chladničce ztuhnout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a tvořítkem z něj vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na vymazaný plech. Zvolna pečeme v předehřáté troubě do světle růžova. Vychladlé cukroví slepíme zavařeninou a ozdobíme polevou.

Čokoládová poleva: Rozlámanou čokoládu na vaření rozpustíme společně s 1-2 lžícemi ztuženého tuku za stálého míchání v horké lázni. Voda se nesmí vařit, jinak se poleva srazí.
----------------------------------------------------
NAPOLEONKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''''
3 hrnky hladké mouky, lžíci smetany, lžičku nastrouhané kůry z citronu, kostku másla, 2-3 žloutky, vejce, mouku na vyválení těsta, tuk na vymazání plechu, vejce na potření a krystalový cukr na posypání rohlíčků, mandlovou nebo oříškovou náplň.
Do mouky přidáme změklé pokrájené máslo, žloutky, vejce a smetanu a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a ostrým nožem jej nakrájíme na trojúhelníčky. Na každý položíme kopeček náplně, svineme od delší strany ke špičce a vytvarujeme do tvaru rohlíčků. Rohlíčky klademe na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Na náplň potřebujeme: 1 balíček nastrouhaných neloupaných mandlí nebo jader lískových oříšků, 2-3 lžíce moučkového cukru, 1 bílek. Cukr umícháme s bílkem, přidáme mandle nebo oříšky a dobře promícháme.
----------------------------------------------------
MRAMOROVÁ SRDÍČKA.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 1/3 hrnku hladké mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 1 vejce, 1 balíček nastrouhaných mandlí, tuk na vymazání plechu, na ozdobení citrónovou polevu a 1/2 tabulky čokolády na vaření.
Citrónová poleva: hrnek moučkového cukru a šťávu z 1 citronu utřeme do husté hladké polevy. Mouku promícháme s cukrem a mandlemi. Přidáme vejce, změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. V chladničce je necháme asi 2 hodiny odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a tvořítkem z něj vykrajujeme srdíčka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Vychladlá srdíčka polijeme citrónovou polevou. Špejlí na ni naneseme tenké proužky rozehřáté čokolády a vidličkou tahem napříč vytvoříme mramorový vzorek.
----------------------------------------------------
ARAŠÍDOVÁ KOLEČKA.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
3 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce cukru, 1 1/4 nastrouhaných arašídů, 4 bílky, tuk na vymazání a hrubou mouka na vysypání plechu.
Čokoládová poleva: 1-2 lžíce ztuženého rozpustíme za stálého míchání v horké vodní lázni. Voda se nesmí vařit.
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr a lehce vmícháme arašídy a mouku. Lžičkou klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe malé kopečky. Zvolna je upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Při pečení se roztečou na tenká kolečka. Upečená a vychladlá kolečka ozdobíme tenkými pramínky polevy.
----------------------------------------------------
ČOKOLÁDOVÝ SALÁM.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1/2 hrnku pískového cukru, 2 lžíce na nudličky nakrájených mandlí, balíček neloupaných mandlí, tabulku čokolády na vaření, vejce, 1/2 lžičky nastrouhané kůry z citronu, na špičku nože mleté skořice a tlučeného hřebíčku, moučkový cukr na posypání válu.
Rozlámanou čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni, přisypeme cukr, skořici, citrónovou kůru, hřebíček, nudličky loupaných mandlí a nastrouhané neloupané mandle. Přidáme vejce, hrnek vyjmeme a vzniklou hmotu pečlivě promícháme. Na posypaném válu vytvarujeme salám, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
----------------------------------------------------
BRABANTSKÉ DORTÍČKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
160 g másla a hladké mouky, 80 g cukru a tlučených ořechů, trochu skořice.
Všechny ingredience smícháme na vále, těsto necháme chvilku odležet, pak ho rozválíme a vykrajujeme kolečka, která pečeme v předehřáté troubě. Upečené koláčky slepujeme zavařeninou a poléváme čokoládovou polevou a sypeme sekanými pistáciovými oříšky. Ze stejného těsta můžeme dělat také rohlíčky, které ještě teplé obalíme ve vanilkovém cukru.
----------------------------------------------------
VÁNOČNÍ ROHLÍČKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
hrnek hladké mouky, 3/4 hrnku nastrouhaných lískových oříšků, 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 kostky másla, tuk na vymazání plechu, vanilkový a moučkový cukr na obalení.
Mouku, oříšky a cukr smícháme, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Když se těsto drolí, zapracujeme do něj trochu mléka. Necháme v chladničce odpočinout, vyválíme z něj tenký váleček, rozkrájíme na stejně velké, 5-6 cm dlouhé, kousky a na vymazaném plechu z nich tvarujeme rohlíčky. Zvolna je upečeme dozlatova v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
----------------------------------------------------
OŘECHOVÍ CHROUSTI.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 hrnky nastrouhaných ořechových jader, 1 1/2 hrnku moučkového cukru, 4-5 lžic nadrobno pokrájené kandované pomerančové kůry, 4 bílky, 1/2 čokolády na vaření, balíček vanilkového cukru, tuk na vymazání plechu, na ozdobení ořechová jádra nebo mandle.
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr, vanilkový cukr, ořechy, nastrouhanou čokoládu, pomerančovou kůru a lehce promícháme. Ze sněhové hmoty tvoříme lžičkou na tukem vymazaný plech kopečky. Každý kopeček ozdobíme kouskem ořechu nebo polovinou mandle. Ořechové chrousty pozvolna usušíme v mírně předehřáté troubě.
----------------------------------------------------
LEDOVÉ TYČINKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 3/4 hrnku nastrouhaných ořechových jader, hrnek pískového cukru, lžíce polohrubé mouky, 2 vejce, strouhanou kůru z 1/2 citronu, hladkou mouku na vymazání a mouku na vysypání plechu.
Poleva: hrnek moučkového cukru, 2 bílky a šťávu z citronu umícháme do hladka.
Ve šlehači šleháme asi 10 minut cukr, vejce a citrónovou kůru. Do vaječného základu lehce vmícháme ořechy smíchané s moukou a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme plát silný asi 7 mm. Ostrým nožem jej rozkrájíme na obdélníčky velké asi 2x4 cm. Obdélníčky klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, polijeme je polevou a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.
----------------------------------------------------
KAKAOVÉ HRUDKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 hrnky ovesných vloček, 1/2 hrnku pískového cukru, 2 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, 2 vejce, tuk na vymazání plechu.
Změklé máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme kakao, umleté ovesné vločky a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Na tukem vymazaný plech klademe lžičkou dostatečně daleko od sebe malé hromádky těsta. Zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě.
---------------------------------------------------
SKOŘICOVÉ ČTVEREČKY.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1,5 hrnku hl. mouky, hrnek moučkového cukru, lžičku mleté skořice, 1/2 kostky másla, 1/3 balíčku oloupaných a nastrouhaných mandlí, vejce, šťávu a kůra z 1/2 citronu, mouku na vyválení těsta, tuk na vymazání plechu, zavařeninu, 1/2 tabulky čokolády na vaření, lískové oříšky.
Mouku promícháme s cukrem, skořicí a mandlemi. Přidáme změklé pokrájené máslo, vejce, citrónovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. Vyválíme plát silný asi 4 mm a tvořítkem z něj vykrajujeme čtverečky. Přeneseme na vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Vychladlé čtverečky slepíme zavařeninou, středy ozdobíme kapkou rozehřáté čokolády a oříškem.
----------------------------------------------------
ZÁZVORKY.
'''''''''''''''''''''''''''
140 g moučkového cukru, 140 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetku mletého zázvoru (asi 1/4 lžičky), máslo nebo ztužený tuk na vymazání plechu.
Vejce s cukrem našleháme do pěny, potom vmícháme mouku s mletým zázvorem. Těsto přendáme na plech, podle potřeby přidáme ještě trochu mouky, aby se těsto dalo vyválet. Vyválíme tenkou placku a vykrajujeme formičkami tvary. Opatrně přeneseme na vymazaný plech a necháme v chladu do druhého dne. Potom zvolna upečeme.
----------------------------------------------------
STŘAPÁČE.
''''''''''''''''''''''''''''
200 g hl. mouky, 200 g tuku, 80 g práškového cukru, 200 g strouhaného kokosu, vejce, 3 lžíce kakaa.
Náplň: 120 g másla, 80 g cukru, 80 g strouhaného kokosu, lžíci kakaa, vejce, rum podle chuti.
Vyválíme těsto, vykrajujeme kolečka a pečeme v předehřáté troubě na plechu vyloženém alobalem. Upečená kolečka slepujeme náplní a z jedné strany potíráme čokoládovou polevou, ještě vlhké hustě sypeme strouhaným kokosem.
----------------------------------------------------
OŘECHOVÉ VYKRAJOVÁNKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 1/4 hrnku nastrouhaných ořechových jader, hrnek moučkového cukru, 1 bílek, trochu rumu, moučkový cukr na posypání válu, na ozdobení čokoládovou polevu, ořechová jádra.
Smícháme ořechy, cukr, bílek a rum. Vál posypeme moučkovým cukrem a z těsta vyválíme plát silný asi 2-3 mm. Tvořítkem vykrajujeme různé tvary, klademe je na suchý plech a v mírně teplé troubě usušíme. Po vychladnutí polijeme polevou a ozdobíme polovinami ořechových jader. Čokoládová poleva: Rozlámanou tabulku čokolády na vaření rozpustíme s 1 až 2 lžícemi ztuženého tuku za stálého míchání v horké lázni. Voda se nesmí vařit, jinak se poleva srazí.
---------------------------------------------------
RUMOVÉ KULIČKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''
150 g strouhané čokolády, 150 g mletých ořechů, 150 g rozinek, 50 g medu, 50 g moučkového cukru, 2 dl rumu, vanilkový cukr, perníčkové drobečky nebo piškoty, kokos na obalování.
Rozinky nakrájíme nadrobno a namočíme přes noc do rumu. Potom přidáme ostatní přísady, perníčkových nebo piškotových drobečků dáme tolik, aby se daly z těsta tvořit kuličky, které potom obalujeme v kokosové moučce.
----------------------------------------------------
OŘECHOVÉ JETELÍČKY.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
100 g čokolády na vaření, 2 vejce, 250 g moučkového cukru, 250 g mletých ořechů, tuk a hrubou mouku na plech, bílek, mandle na ozdobení.
Čokoládu rozlámeme do misky, necháme nad párou změknout, rozetřeme dohladka, přidáme vejce, cukr a našleháme. Pak promícháme s ořechy a vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé kuličky. Vždy tři spojíme k sobě, přendáme na tukem potřený a moukou vysypaný plech, potřeme lehce rozšlehaným bílkem a do středu zapíchneme polovinu spařené, oloupané mandle. Pečeme v mírně předehřáté troubě.
----------------------------------------------------
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one