Záhlaví stránek

Bublaniny:
''''''''''''''''''''''



-------------------------------------------------
1. RYCHLÁ BUBLANINA:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
120 g polohrubé mouky, 120 g krupicového cukru, 3 vejce, 4 lžíce vroucí vody, 1 vanilkový cukr. Šleháme žloutky a po troškách přidáváme horkou vodu, polovinu cukru a šleháme do zhoustnutí. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme zbytek cukru, vanilkový cukr a šleháme do zhoustnutí. Vše promícháme a vmícháme mouku. Nalijeme do vymazané formy. Posypeme jahodami a pečeme dorůžova při 180 °C. Po upečení pocukrujeme.
-----------------------------------------------
2. VIŠŇOVÁ BUBLANINA:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 2,5 dl šlehačky, 2 vejce, 3 lžíce mléka, 1 lžíce citronové šťávy, 1 prášek do pečiva. Vše promícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, hustě poklademe višněmi a upečeme.
------------------------------------------------
3. TŘENÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
125 g hladké a 125 g polohrubé mouky, 250 g krupicového cukru, 7 lžic oleje, 5 vajec, 10 lžic horké vody, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva. Utřeme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, postupně přidáváme vodu a olej. Přidáme mouku s práškem do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem (meruňky, jahody, rybíz) a upečeme.
---------------------------------------------
4. RYCHLÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
350 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g tuku Hera, 2 vejce, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva. Vlažné mléko, tuk, cukr a vejce šleháme asi 3 minuty. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a těsto rozetremena vymazaný,vysypaný plech. PoklatJeméovocem a peceme 20-25 minut. Po vychladnutí přelijeme želatinou připravenou podle návodu.
----------------------------------------------
5. JOGURTOVÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
3 dl polohrubé mouky, 1 a půl dl moučkového cukru, 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 bílý jogurt, 1 vanilkový cukr,1 prášek do pečiva. Všechny suroviny smícháme, rozetřeme na vymazaný, vysypaný plech. Poklademe ovocem (čerstvým i okapaným kompotovým) a ve vyhřáté troubě upečeme.
----------------------------------------------
6. MECHOVÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
300 g polohrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 250 g tuku Hera, 5 vajec, 1/8 litru mléka, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový pudink, citronová kůra, 1/2 prášku do pečiva. Utřeme tuk s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Střídavě vmícháme mouku smíchanou s pudinkem a práškem do pečiva, mlékem, rumem. Lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazaného, vysypaného pekáče, poklademe třešněmi protřepanými v hrubé mouce a pečeme při 175 °C asi 30-35 minut.
----------------------------------------------
7. BUBLANINA SE SMETANOU:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
6 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce rozpuštěného másla, 8 lžic smetany, 3 vejce, 1 vaniIkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli. Ve smetaně rozkvedláme žloutky, cukr, špetku soli. Přidáme rozpuštěné máslo a polovinu mouky. Vmícháme sníh z bílků a zbývající mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme dow vymazaného pekáčku, poklademe vypeckovaným ovocem protřepaným v hrubé mouce. Pečeme v předehřáté troubě.
---------------------------------------------
8. BUBLANINA S OŘECHY:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
280 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 160 g másla, 4 vejce, 10 lžic mléka, 100 g mletých ořechů, 1 prášek do pečiva. Utřeme máslo s cukrem a žloutky. Po lžících přidáváme mléko, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazaného, vysypaného pekáče, poklademe třešněmi protřepanými v hrubé mouce a upečeme.
----------------------------------------------
9. RYBÍZOVÁ BUBLANINA:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
200 g polohrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 4 vejce, 4 lžíce horké vody, citronová kůra, 400 g čerstvého nebo mraženého rybízu. Vejce, cukr a vodu dobře vyšleháme. Přidáme mouku a kůru z 1 citronu. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (pečicí papír) do předem vyhřáté trouby na 200 °C a necháme 5 minut zapéct. Teprve potom dáme na těsto rybíz obalený v hrubé mouce a dopékáme asi 25-35 minut při stejné teplotě. Po upečení ještě teplou bublaninu sypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
------------------------------------------------
10. BROSKVOVÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
300 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 200 g tuku (Hera, másla), 6 vajec, 8 lžic vlažného mléka, 1 lžíce kakaa, citronová kůra, 1/2 prášku do pečiva. Utřeme do pěny cukr, žloutky, změklý tuk, přidáme mléko, mouku prosetou s práškem do pečiva a kakaem, strouhanou citronovou kůru. Vmícháme ušlehaný sníh a těsto rozetřeme na vymazaný, vysypaný plech. Posypeme na kousky nakrájenými broskvemi (čerstvé nebo okapané kompotované, i jiné ovoce) a upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.
---------------------------------------------
11. OVOCNÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 3 vejce, 1/4 litru mléka, 1 prášek do pečiva. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme cukr a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a posypeme drobným ovocem (rybíz, nakrájené jahody). Upečeme ve středně vyhřáté troubě.
----------------------------------------------
12. BUBLANINA SE ŠVESTKAMI:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
150 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g másla, 5 vajec, 1 rovná lžička prášku do pečiva. Tuk vyšleháme do pěny, vmícháme polovinu cukru a postupně přidáváme žloutky. Vyšleháme do lehké pěny. Z bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh, který nadvakrát vmícháme do žloutkové pěny společně s moukou a práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe vyloupanými švestkami (700 g) a pečeme v předehřáté troubě do růžova.
----------------------------------------------
13. REBARBOROVÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 3 vejce, 4 lžíce vařící vody, 1 vanilkový cukr. Žloutky našleháme s cukrem a vařící vodou do pěny. Postupně přidáváme mouku a opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků oslazený vanilkovým cukrem. Na dno vymazaného a moukou vysypaného pekáčku dáme 1/3 těsta. Posypeme tenkými kolečky oloupané rebarbory (asi 250 g), rozetřeme druhou třetinu těsta, dáme nakrájenou rebarboru (250 g) a zatřeme zbývajícím těstem. Upečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Upečenou bublaninu polijeme vanilkovou omáčkou (polotovar v sáčku), nebo polijeme 2 rozšlehanými kelímky jogurtu.
----------------------------------------------
14. BROSKVOVÁ BUBLANINA:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
300 g polohrubé mouky, 240 g moučkového cukru, 200 g tuku, 6 vajec, 8 lžic vlahého mléka, 1 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, citronová kůra. Cukr, žloutky a změklý tuk utřeme do pěny, přidáme mléko, mouku prosetou s práškem do pečiva a kakaem, citronovou kůru a lehce vmícháme ušlehaný sníh. Těsto rozetřeme do vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem, poklademe pokrájenými broskvemi a upečeme. Upečenou bublaninu posypeme skořicovým cukrem.
-----------------------------------------------
15. HRNKOVÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 4 vejce, 1/2 hrnku vlažné vody, 1 prášek do pečiva. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, posypeme jakýmkoliv nakrájeným ovocem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut do zlatova.
------------------------------------------------
16. BUBLANINA S OVESNÝMI VLOČKAMI:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 sáčky „Lívanečky s ovesnými vločkami“, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 500 g višní (kompotovaných). Obsah sáčku rozmícháme v 1/2 litru vody, přidáme žloutky,vmícháme ušlehaný sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, okapané višně obalíme v mouce a rozhodíme na těsto. Upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.
-------------------------------------------------
17. PERNÍKOVÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
350 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, 40 g rozpuštěného másla, 4 vejce, 10 g droždí, 1/4 litru mléka, citronová kůra, špetka soli. V mléce rozmícháme žloutky, cukr, droždí, sůl. Přidáme mouku a sníh z bílků. Těsto necháme 30 minut odležet. Rozetřeme do vymazaného, moukou vysypaného pekáče, posypeme drobným ovocem a perníkovou směsí (250 g strouhaného perníku smícháme s 60 g moučkového cukru) a upečeme.
-------------------------------------------------
18. RYBÍZOVÁ BUBLANINA V REMOSCE:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 80 g másla, 3 vejce, 2 dl kefíru (nebo bílého jogurtu), 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva. Rozehřáté máslo, moučkový i vanilkový cukr, vejce a kefír ušleháme. Vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané remosky. Rovnoměrně rozhodíme kuličky rybízu a pečeme asi 30 minut. Vychladlý moučník pocukrujeme.
-------------------------------------------------
19. BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''
4 žloutky, 2 sklenice kryst.cukru – třeme, přidáme 1/2 sklenice oleje, 3 sklenice polohr. mouky, 1 prášek do peč, 1 sklenice mléka, sníh z bílků. Vylijeme na plech, posypeme ovocem a upečeme.
-----------------------------------------------
20. LEVNÁ BUBLANINA:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
120 g pol. mouky, 120 g písk. cukru, 3 vejce, 4 lžíce horké vody, 1 vanil. cukr. Žloutky vyšleháme s vodou a polovinou cukru, přidáme sníh z bílků a zbytku cukru a mouku. Pečeme ve vym. a vys. formě, posypeme ovocem a pečeme asi 35 minut při 180 °C.
--------------------------------------------------
21. HRNÍČKOVÁ BUBLANINA:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Ušleháme těsto: 3 vejce, 1 hrnek kryst. cukru, 1/2 kypřícího prášku, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky pol. mouky, troška soli. Vylijeme na vym a vys plech, posypeme 500 g sezónního ovoce a upečeme. Pocukrujeme.
----------------------------------------------
22. Jahodovo-ananasová bublanina:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
6 vajec | 150 g moučkového cukru | 100 g mletých mandlí | 100 g másla | 1 konzerva jahod | 1 konzerva ananásu | 150 g polohrubé mouky.
Žloutky a cukr vyšleháme, přidáme měkké máslo, mandle, prosátou mouku, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný plech, poklademe okapaným ovocem a upečeme. Pečeme při 180 stupních asi 20 minut.
-----------------------------------------------
23. Mandlovo-třešňová bublanina:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
6 vajec | 1 kg třešní | 100 g másla | 150 g cukru | 100 g mletých mandlí | 1 lžíce rumu | 200 g mletých dětských piškot | máslo na formu.
Třešně omyjeme a vypeckujeme. Žloutky a cukr vyšleháme, přidáme měkké máslo, mandle a rum. Třešně a piškoty vmícháme do hmoty, nakonec lehce přidáme sníh z bílků. Dortovou formu /26 cm/ vymažeme a těsto vylijeme. Upečeme, posypeme cukrem.
----------------------------------------------
24. Bublanina housková:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
10 dkg strouhanky | 8 dkg tuku | 8 dkg cukru | 4 ks vejce | 1/2 ks prášek do pečiva | 40 dkg višní | citronová kůra.
Tuk třeme s cukrem a žloutky, přidáme strouhanku s práškem do pečiva a nakonec lehce vpravíme sníh. Těsto rozetřeme do vymaštěného, vysypaného pekáče a poklademe ovocem. Pečeme při 180 stupních.
----------------------------------------------
25. Ananasová bublanina s mandlemi a čokoládou:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 komp. ananas | 6 vajec | 1/2 hrnku cukru moučka | 1 vanilk. cukr | 1/2 oloupaných mandlí strouhaných | 1/2 tabulky čokolády | 3 lžíce cukru moučka.
Žloutky s 1/2 hrnku cukru a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Přidáme nastrouhanou čokoládu, mandle a tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali 3 lžíce moučkového cukru. Nakonec vmícháme strouhanku a mandle. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, povrch poklademe okapaným ananasem a zvolna upečeme.
-----------------------------------------------
26. Piškotová bublanina s jablky:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
4 vejce | 80 g pískového cukru | citronová kůra | 100 g polohrubé mouky | 25 g másla | 500 g sladších jablek | trochu tuku na vymazání | trochu hrubé mouky na vysypání pekáčku.
Žloutky s polovinou dávky cukru a s trochou očištěné nastrouhané citrónové kůry utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme druhou polovinu cukru, spojíme s utřenými žloutky, zasypeme moukou, vařečkou lehce promícháme a nakonec přimícháme rozpuštěné vlažné máslo.
Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, stejnoměrně rozetřeme a povrch poklademe oloupanými a na menší kousky nakrájenými jablky. Pečeme ve středně horké troubě do růžova.
Upečenou a prochladlou bublaninu nakrájíme na oblélníky či čtverce a pocukrujeme.
-----------------------------------------------
27. Bublanina s ovocem a majolkou:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
3 celá vejce | 150 g cukru krupice | 1 sáček vanilkového cukru | 1 sáček kypřícího prášku do pečiva | 200 g polohrubé mouky | 1/2 skleničky oleje | 2 velké lžíce majolky.
Celá vejce utřít s cukrem krupice a vanilkovým cukříkem. Přisypat mouku promíchanou s kypřícím práškem. Vmíchat majolku a úplně nakonec vlít a hodně promíchat olej. Těsto během míchání musí tvořit bublinky. Poté vlít do vymazaného a vysypaného plechu a uzavřenými okraji. Poklást jakýmkoli ovocem - třešně, jahody, meruňky nebo rybíz - ten je vynikající v tomto těstě. Péci při 180 stupních asi 40 min. do zlatavého nádechu kůrčičky. Tento recept mám od své maminky a je u nás velmi oblíbený.
----------------------------------------------------
28. Bublanina bez vajec a mléka:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
200 g cukr moučka | 500 g polohrubá mouka | 400 ml vody | 250 ml tučného tvarohu | 250 ml oleje | 1 prášek do pečiva.
Vše smícháme dohromady. Navrch poklademe ovoce (ne po celém povrchu) a dáme do rozehřáté trouby péct 40 minut na 180 stupňů.
--------------------------------------------------
29. Bezinková bublanina:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 sklenice kompotovaných bezinek | 1 sklenička rybízového kompotu | 300 g polohrubé mouky | 250 g cukru písek | 20 g tuku | 5 vajec | 1 lžíce hrubé mouky | 1/2 prášku do pečiva.
Žloutky utřeme s cukrem dohladka. Potom postupně vmícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Polotekuté těsto nalijeme do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče. Povrch poklademe okapanými kompoty a pečeme asi 30 minut ve vyhřáté troubě. Upečenou bublaninu posypeme vanilkovým cukrem.
-------------------------------------------------
30. Rodinná bublanina:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
450 g hrubé mouky | 300 g práškového cukru | 3 lžíce solamylu | 1 prášek do pečiva | 1/8 l mléka | 6 vajec | kůra z jednoho citrónu | 200 g rozpuštěného másla | ovoce.
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme mouku se solamylem, práškem do pečiva a citrónovou kůrou, rozpuštěné vychladlé máslo, vlažné mléko a promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh a vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.Poklademe ovoce obalené v mouce, aby nepropadávalo. Pečeme ve vyhřáté troubě.
--------------------------------------------------
31. Bublanina s malinami a borůvkami:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 vejce | 80 g másla nebo tuku na pečení | 150 g cukru moučky | 200 ml mléka | 300 g polohrubé mouky | 1 kyřicí prášek do pečiva | tuk a hrubá mouka na vymazání | 200 g malin | 200 g borůvek | 2 lžíce hrubé mouky.
Vejce opatrně rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Změklé máslo (případně tuk) nakrájíme na menší kousky, které vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny. Přilijeme mléko a vmícháme polovinu polohrubé mouky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Do zbylé polohrubé mouky vmícháme prášek do pečiva a společně s bílkobým sněhem ji zlehka vmícháme do těsta. Pekáček vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalime do něj připravené těsto a dobře je rozetřeme. Maliny s borůvkami očistíme, dáme do cedníku, propláchneme a necháme okapat. Potom ovoce obalíme v hrubé mouce a rozložíme na povrch těsta. Naplněný pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C, přibližně 40 minut.
--------------------------------------------------
32. Třešňová bublanina z palačinkového těsta:
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 špetka soli | 200 g polohrubá mouka | 1 l mléka | 300 g hladká mouka | 4 vejce | 1 kypřící prášek | 100 g cukr moučka | podle potřeby: třešně a olej.
Všechny ingredience našleháme, v řídké těsto. Hlubší plech polijeme olejem, olej rovnoměrně rozetřeme. Plech potřený olejem vložíme do trouby a troubu rozehřejeme. Na rozpálený plech nalijeme těsto a posypeme ho omytými třešněmi. Vrátíme do rozehřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 30 minut, dokud těsto neztuhne a na okrajích nezezlátne. Třešňovou bublaninu posypeme moučkovým cukrem, necháme jen mírně vychladnout a podáváme.
--------------------------------------------------
33. Bublanina s jahodami:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
150 g polohrubé mouky | 70 g hery | 70 g mletého cukru | 1/8 l mléka | 1/2 prášek do pečiva | 1 vanilkový cukr | 1 vejce | 300 g jahod.
Ingredience smícháme dohromady a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto poklademe kousky jahod a pečeme cca 40 minut - dle potřeby. Upečené necháme vychladnout a posypeme cukrem.
-------------------------------------------------
34. Ovocná bublanina z rohlíků:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
3/4 l studeného mléka | 4 ks rohlíky | 3 ks celá vajička | 3 lžíce cukru | 1 ks vanilkový cukr | 3 lžíce polohrubé mouky | 1/2 ks prášku do pečiva.
Rohlíky nakrájíme na kolečka, kostky, zalijeme mlékem, přidáme vajíčka a promícháme. Přidáme cukr, mouku s práškem do pečiva a nalejeme na vymazaný a vysypaný plech. Nenecháváme rozmočit, tak jak to jde za sebou bez nějakých prodlev. Je to šup šup. Posypeme ovocem, můžeme dát navrch drobenku, ale nemusí být. Ovoce jakékoliv.
---------------------------------------------------
35. Hrušková hrníčková bublanina:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
4 vajíčka | 1/2 hrnku mléka | 1/2 hrnku oleje | 1 vanilkový cukr | 1 prášek do pečiva | 1 hrnek cukru | 2 hrnky polohr. mouky | 4 ks hrušek.
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mléko, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do bílků přidáme vanilkový cukr a vyšleháme do tuha, přidáme k těstu, zlehka zamícháme a ředší těsto vylejeme na vymaštěný a hr. moukou vysypaný plech. Vytřeseme bublinky a posypeme na kostičky pokrájenými hruškami.
---------------------------------------------------
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one