Záhlaví stránek

1. Bílková bábovka.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''
7 bílků, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 90 g rozpuštěného másla, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, citronová kůra, kousky čokolády nebo ořechů, tuk a hrubá mouka do formy.
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Pomalu do něho za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem vychladlé rozpuštěné máslo. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva (pokud máme, můžeme do mouky ještě přimíchat vrchovatou lžíci mletých ořechů). Nakonec vmícháme citronovou kůru a kousky čokolády. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi 30 minut při 200°C.
---------------------------------------------------
2. Karamelová bábovka.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
400 g poohrubé mouky, 150 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 ml mléks, 150 ml šlehačky, 100 ml oleje, 2 vejce, 1 karamelový pudink, 1 kypřící prášek
Do rendlíku dáme lžíci másla a cukr, za stálého míchání necháme rozpustit. Poté přilijeme mléko - ne naráz! (přiléváme postupně), olej a šlehačku - nesmí být studená z lednice, jinak se srazí. Povaříme skoro do bodu varu a stáhneme. Do mísy si prosijeme mouku z kypřícím práškem a přidáme karamelový pudink. Tuto směs postupně přidáváme za stálého míchání, aby se nám nevytvořily hrudky do karamelového mléka. Poté přidáme dvě vejce - promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové či jiné formy. Pečeme asi 15 minut při 200 °C a poté dopékáme asi 45 minut na 180 °C.
----------------------------------------------------
3. Kefírová bábovka.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 hrnek kefíru (kyselého mléka, podmáslí), 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku oleje, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 2 vejce, 3/4 prášku do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku.
V kefíru rozmícháme cukr, olej a vejce. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a umícháme hladké těsto. Vzniknou-li v něm hrudky, můžeme je rozšlehat ručním elektrickým šlehačem. Menší část těsta odlijeme a vmícháme do něj kakao. Potom střídavě lijeme obě těsta do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme při 180°C 50 - 60 minut.
----------------------------------------------------
4. Nutellová bábovka.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
150 g másla, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 150 g nutelly, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml mléka.
Máslo s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny. Přidáme nutellu a ještě chvíli šleháme. Pak pomalu po částech zašleháme mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vařečkou zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 45 minut při 180°C.
----------------------------------------------------
5. Ořechová bábovka.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 hrneček hladké mouky, 1 hrneček cukru moučka (necelý), 1 hrneček mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnečku vlažného mléka, 1/2 hrnečku oleje, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva
Vše smícháme dohromady. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pomalu pečeme v mírně až středně vyhřáté troubě.
---------------------------------------------------
6. Mrkvová bábovka.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
350 g jemně nastrouhané mrkve, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 180 g moučkového cukru, 300 ml smetany nebo mléka (případně namíchat), 4 lžíce oleje.
Všechny suroviny dáme do mísy, důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 6O mintu při 180-190°C.
----------------------------------------------------
7. Medová bábovka.
"""""""""""""""""""""""""""""
100 g másla, 60 g moučkového cukru, 60 g medu, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky citronové kůry, 200 ml smetany, 80 g mletých mandlí, 250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva.
Do jedné misky dáme bílky s vanilkovým cukrem a ušleháme tuhý sníh. Do druhé misky dáme na kousky pokrájené změklé máslo, med, moučkový cukr, žloutky a ušleháme do pěny. Zašleháme do ní citronovou kůru a mandle. Pak střídavě vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a smetanu. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 30-40 minut,
----------------------------------------------------
8. Třená bábovka.
''''''''''''''''''''''''''''''
5 vajec, 250 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 180 g hery, kůra z 1 citronu, 100 ml mléka, 370 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku, špetka soli, 1 lžíce rumu, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy.
Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do jedné misky dáme bílky se špetkou soli, do druhé změklou heru, oba cukry, žloutky a citronovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk s cukrem, žloutky a kůrou šleháme ručním elektrickým šlehačem, až hmota nabude a zesvětlá. Pak po troškách zašleháme vlažné mléko. Vařečkou vmícháme mouku a sníh z bílků. Přibližně třetinu těsta přendáme do misky od sněhu, přidáme k němu lžíci rumu a kakao a dobře promícháme. Do formy dáme polovinu světlého těsta, na ně těsto tmavé a pak zbytek světlého. Stěrkou urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 190°C a pečeme asi 40-45 minut.
----------------------------------------------------
9. Bábovka 2.
'''''''''''''''''''''''''''
250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 kypřícího prášku, 3 bílky, 100 g oleje, voda, 3 lžíce kakaa, tuk a kokos na formu.
Mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek smícháme dohromady. Přilijeme olej, stejné množství vody a opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Trochu těsta nalijeme do formy a do zbytku vmícháme kakao a nalijeme do formy. Pečeme dozlatova.
----------------------------------------------------
10. Maková bábovka.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
3 sklenky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 sklenka cukru krupice, 1 sklenka nemletého máku, špetka soli, 1 sklenka mléka, 1/2 sklenky oleje, 2 vejce, hrst rozinek nebo posekaných ořechů nebo kandovaného ovoce.
V míse smícháme všechny sypké suroviny. Pak přidáme všechno ostatní a důkladně promícháme. Vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 190°C a pečeme asi 50 minut.
---------------------------------------------------
11. Povidlová bábovka.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2 lžíce povidel, 4 vejce, 15 dkg másla, 10 dkg cukru, 16 dkg polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva, a hrstku vlašských ořechů.
Žloutky, cukr, máslo, vanilkový cukr a dvě lžíce povidel ušleháme v hustý krém do kterého opatrně vmícháme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přisypeme ořechy.
Formu vymažeme sádlem a vysypeme polohrubou moukou. Pečeme asi půl hodiny. Po upečení necháme asi 10 minut stát a pak ji vyklopíme.
----------------------------------------------------
12. Koňaková bábovka.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
5 vajec, 25 dkg cukru, 12,5 dkg bramborové moučky, 12,5 dkg mouky - napůl hladká a polohrubá, kypřící prášek, 1/4 l oleje, 1/4 l vaječného koňaku
Vejce a cukr ušleháme do husté pěny a postupně přidáváme ostatní suroviny: bramborovou moučku, mouku a kypřící prášek. Pak opatrně a pomalu vmícháme olej a vaječný koňak.
Vymažeme formu, vysypeme a nalijeme těsto a pečeme.
----------------------------------------------------
13. Bábovka z majonézy.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1/4 l mléka, 20 dkg majonézy, 30 dkg cukru, 1/2 kg polohrubé mouky a prášek do pečiva
Vše smíchat a nalít do vymazané a vysypané formy.
----------------------------------------------------
14. Olejová bábovka.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
30 dkg hrubé mouky, 25 dkg cukru, 1 sklenka oleje (2 dl), 1 sklenka vody, 3 celá vejce, 1prášek do pečiva.
Všechny suroviny smícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
---------------------------------------------------
15. Bábovka se šlehačkou.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 smetana ke šlehání, 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky.
Vše smícháme, přidáme kousek másla a lehce vmícháme ze 4 bílků sníh. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
---------------------------------------------------
16. Bábovka.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''
4 vejce, 160 g jemného pískového cukru, 160 g polohrubé mouky, vanilkový cukr, citronová kůra
Z bílků ušleháme pevný sníh. Do něho zašleháme asi 30 g cukru. Potom postupně přidáme za stálého šlehání žloutky se zbývajícím cukrem a nakonec vmícháme mouku a příchuti. Těsto ihned vložíme d vymazané, vysypané formy a hrneme je více k jejím krajům. Bábovku pečeme při střední teplotě asi 30 minut.
---------------------------------------------------
17. Banánová bábovka.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''
250 g másla (hery), 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 250 g zralých banánů, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, mléčná čokoládová poleva.
Banány rozmačkáme vidličkou na kaši. Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a rozmačkané banány. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto lžící narovnáme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Povrch potřeme mlékem. Pečeme asi hodinu při 150°C.
----------------------------------------------------
18. Mramorová hrníčková bábovka.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky,
půl hrnku oleje, 1 vejce, půl prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa.
Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a vanilkou. Přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce a olej. Těsto na bábovku rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme 2 lžičky kakaa a dobře promícháme. Do formy, vymazané olejem a vysypané moukou, lijeme střídavě světlé a tmavé těsto. Pečeme při 200 °C.
--------------------------------------------------
19. Bábovka s jablky a skořicí.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 3 vejce, 6 lžic mléka, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mleté skořice, 3 jablka (střední velikost), 1/2 prášku do pečiva
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku mleté skořice a zašleháme. Dále přidáme rostlinný olej a nakonec mléko a vše vyšleháme. Postupně zašleháváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec jemně přimícháme našlehaný sníh z bílků. Úplně nakonec přidáme oloupaná na malé kostičky nakrájená jablka. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy a vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut při 200 °C, aby nám bábovka hezky "vyběhla" a potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 40 minut.
---------------------------------------------------
20. Bábovka z vaječného koňaku.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
5 vajec, 250 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 l oleje,
1 l vaječného koňaku, 120 g polohrubé mouky, 120 g Solamylu,
1 prášek do pečiva
Vejce utřete s cukrem, přidejte olej a vaječný koňak. Mouku smíchejte se Solamylem, práškem do pečiva a zapracujte
do těsta. Těsto nalijte do vysypané formy a pečte asi 1 hodinu. Bábovku po upečení pocukrujte.
---------------------------------------------------
21. Prezidentská bábovka.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
20 dkg másla, 6 žloutků, 30 dkg moučkového cukru, 1 vanilku,
1 l smetany ke šlehání, 10 dkg posekaných ořechů, 10 dkg posekané čokolády, 30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,
6 bílků
Máslo, cukr, žloutky a vanilku spolu utřete. Přidejte smetanu, znovu utřete. Postupně přidejte a promíchejte mouku
s práškem do pečiva, sníh, ořechy a čokoládu. Vznikne hmota, kterou nalijete do dvou bábovkových forem, vymazaných
máslem a vysypaných moukou. Pečte při 160 - 170° asi 45 minut. Po upečení, vyklopte z formy, posypte cukrem.
---------------------------------------------------
22. Bábovka Puškin.
""""""""""""""""""""""""""""""
200 g změklého másla, 80 g cukru moučka, 50 g kakaa, 7 žloutků, 150 g vlašských ořechů, 200 g piškotové drobenky, 7 bílků, 80 g cukru krupice, cukr krupice na vysypání, máslo na vymazání.
Do misky dáme změklé máslo, přidáme moučkový cukr a jemně šlehámé až se spojí. Postupně přidáváme kakao, žloutky a vyšleháme směs do krémova. Z bílku a cukru krupice ušleháme pevný sníh. Bábovkovou formu vymažeme máslem a pečlivě vysypeme cukrem. Vyšlehaný sníh vpracujeme opatrně do kakaové směsi. Do této směsi vmycháme ořechy a piškotové drobénky. Dáme do formy a pečeme v troubě při 175°C ve vodní lázni (např. v pekáčku tak 1 cm vody ode dna) přibližně 60 minut.
---------------------------------------------
23. Babovka bleskovka
"""""""""""""""""""""""""""""
2 hrnky polohr. mouky, půl hrnku oleje, 1 hrnek cukru, vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 vejce
Vše smícháme dohromady a vlijeme těsto do vymazané a moukou vysypané formy. Dáme do trouby péct
--------------------------------------------
24. Bábovka s rozinkami a pistáciemi
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
125 g másla, 125 g cukru, 3 vejce, 20 ml rumu, dřeň z 1/2 vanilkového lusku, 1 lžička kypřicího prášku, 250 g hl. mouky, 50 g rozinek,
25 g sekaných pistácií, 5 lžic strouhané čokolády, 2 lžíce mandlových lupínků
Máslo a cukr utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce, rum a vanilku. Kypřicí prášek smícháme s prosá¬tou moukou a po lžících přidáváme k utřeným vejcím. Do těsta vmícháme rozinky, pistácie a čokoládu.
Troubu předehřejeme na 175 °C. Obdélníkovou formu (30 cm dlouhou) vymažeme tukem a vysypeme mandle¬mi. Naplníme těstem. Bábovku pečeme asi 55 min. Pokud hnědne příliš rychle, přikryjeme ji hliníkovou fólií. Upečený moučník překlopíme na kuchyňskou mřížku.
-------------------------------------------------
25. Tvarohová bábovka
""""""""""""""""""""""""""""
2 kostky tvarohu,, 4 vejce, 50g krupice, 150g mletého cukru (moučky), 50g kokosu, 1/2 prášku do pečiva, rozinky, 125g másla
Máslo rozpustíme. Tvaroh, máslo, cukr, vejce utřeme dohladka. Přidáme krupici s práškem do pečiva a kokos. Zalijeme rozpuštěným máslem a dáme péci.
-------------------------------------------------
26. Nejrychlejsi babovka
"""""""""""""""""""""""""""""""
1/2 l polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/4 l krupicového cukru, 3 vejce, 1/4 l tekuté šlehčky, 10 dkg mandlí, 10 dkg rozinek, tuk a hrubá mouka na formu
Mouku s práškem do pečiva, cukr, vejce a šlehačku zamícháme v lité těsto. Přidáme rozinky, polovinu nasekaných loupaných mandlí a promícháme. Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou a do jednotlivých žeber bábovky rozložíme celé loupané mandle. Nalijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1/2 hodiny. Prochladkou bábovku vyklopíme (na jednotlivých řezech budou pěkně opečené mandle) a silně pocukrujeme cukrem s přídavkem vanilkového cukru.
--------------------------------------------------
27. Mramorová bábovka
""""""""""""""""""""""""""
150 g hrubé mouky , 150 g cukru , 3 vejce , 4 lžíce mléka , 1 g citrónové kůry , 5 g vanilkového cukru , 20 g kakaa ,tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
50 g čokolády na vaření a barevnou cukrářskou rýži na ozdobení
Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme 3 lžíce studeného mléka, citrónovou kůru, vanilkový cukr a 150 g prosáté hrubé mouky. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme jej do připraveného těsta. Asi osminu tohoto těsta oddělíme a smícháme s kakaem. Potom je rozředíme 1 lžící studeného mléka. Do předem připravené formy na bábovku, kterou jsme vytřeli rozehřátým tukem a dobře vysypali hrubou moukou, vlijeme nejdříve světlé a pak tmavé kakaové těsto. Formu s těstem dáme do trouby, vyhřáté asi na 250 °C, a potom při střední teplotě pečeme zhruba 45 minut. Po upečení vyklopíme bábovku na talíř či prkénko. Necháme ji vychladnout. Vršek můžeme polít čokoládovou polevou a posypat barevnou rýží.
--------------------------------------------------

28. Bábovka s kakaem.
""""""""""""""""""""""""
3 skleničky polohrubé mouky, 2 skleničky cukru, 3/4 skleničky oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 vejce, 0,5 litru mléka.
Uvedené suroviny v míse zpracujeme na těsto. Vypracované těsto nalijeme do vymazané formy a dáme přibližně na 40 minut péci do předehřáté trouby ( při teplotě 150-180 stupňů).
-------------------------------------------------
29. Bábovka Stracitadela.
"""""""""""""""""""""""""""
20 dkg změklého másla, 20 dkg cukru krupice, 10 dkg strouhaného kokosu, 10 dkg hrubě strouhané čokolády, 15 dkg polohrubé mouky, 5 dkg škrobu, 1/2 sáčku kypřícího prášku, 4 vejce.
Máslo necháme vypěnit s cukrem, vmícháme čokoládu, utřeme vejce, vsypeme mouku s kypřícím práškem, kokosem a škrobem a vše dobře promícháme případně zředíme mlékem. Vetřeme do máslem vymazané, strouhankou vysypané větší bábovkové formy, pečeme 60 - 70 minut . Vychladlou bábovku potřeme rozpuštěnou čokoládou, posypeme strouhaným kokosem.
-------------------------------------------------
30. Banánová bábovka.
"""""""""""""""""""""""""""
60 g tuku, 120 g pískového cukru, 250 g polohrubé mouky, 2 banány, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 2 bílky, 3 žloutky, mléko, citrónová šťáva .
Cukr a tuk utřeme, přidáme žloutky a našleháme. Banány rozmačkáme vidličkou a zakapeme citrónovou šťávou. Mouku smícháme s práškem do pečiva ušleháme sníh. Do žloutkové hmoty vmícháme banány, pak trochu mléka a zamícháme. Poté přidáme mouku a nakonec lehce vmícháme sníh. Pečeme ve středně vyhřáté troubě ve vymazané a vysypané formě.
-------------------------------------------------
31. Brodská bábovka.
"""""""""""""""""""""""""
6 žloutků, 18 dkg práškového cukru, z půl citronu strouhanou kůru, lžíci citrónové šťávy, 5 dkg spařených loupaných a jemně sekaných mandlí, 2 dkg sekaného citronátu, 6 bílků, 14 dkg bramborové moučky Solamyl.
Na míse třeme asi 20 minut 6 žloutků, 18 dkg práškového cukru, z půl citronu strouhanou kůru a lžíci citrónové šťávy. Pak do toho zlehka zamícháme 5 dkg spařených loupaných a jemně sekaných mandlí, 2 dkg sekaného citronátu, ze 6 bílků tuhý sníh a 14 dkg bramborové moučky Solamyl. Tvořítko vytřeme máslem, vysypeme strouhanou žemlí, hmotu do něj vpravíme, urovnáme a pečeme v nepříliš prudké troubě asi 40 minut do růžova. Prochladlou posypeme vanilkovým cukrem.
--------------------------------------------------
32. Česká bábovka.
""""""""""""""""""""""""""
20 dkg cukru, 6 žloutku, 1 lžička rumu, 6 bílků, 12 dkg bramborové moučky Solamyl, 6 dkg hrubé mouky pšeničné, 2 polévkové lžíce másla a 1 dkg vanilkového cukru.
Cukr třeme se žloutky a přidáme lžičku rumu; ušleháme z bílků tuhý sníh. Předem smísíme bramborovou moučku Solamyl s hrubou moukou a tuto směs za střídavého přidávání vždy lžíce sněhu a lžíce moučky zlehka zamísíme v těsto. Ke konci přimísíme 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla a 1 dkg vanilkového cukru. Pečeme zvolna a prochladlé vyklopíme.
-------------------------------------------------
33. Levná a rychlá bábovka.
"""""""""""""""""""""""""""""""
2 hrnečky polohrubé mouky,1 hrneček cukru,1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 9 lžic oleje, 2 celá vejce, 1 hrneček mléka.
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Pro vylepšení chuti a vzhledu můžeme do těsta přidat hrozinky, kousky oříšků či kandované ovoce.
--------------------------------------------
34. Mramorová bábovka.
"""""""""""""""""""""""""""""""
3 vejce, 150 g. másla (hera), 200 g. moučkového cukru, šťávu z 1/2 citronu, 35 g. polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 200 ml. mléka, 1 lžíce kakaa, moučkový cukr na posypání.
Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme sníh, máslo utřeme do pěny a postupně přidáváme citrónovou šťávu a cukr, potom po lžících vmícháme mouku s práškem do pečiva, střídavě s mlékem, nakonec opatrně vmícháme sníh, Třetinu těsta obarvíme kakaem, do formy dáme tmavé a potom světlé těsto. Pečeme asi 40 min. Po vychladnutí bábovku pocukrujeme.
--------------------------------------------
35. Tatranková bábovka.
""""""""""""""""""""""""""""""
1 Hera, 20dkg cukru, 4 vejce, 3dcl mléka, 35dkg polohrubé mouky, 2 Tatranky, 1 prášek do pečiva.
Vymícháme Heru se žloutky a cukrem do pěny, přidáme mouku, nastrouhané tatranky, prášek do pečiva, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. Můžeme upéct ve formě na bábovku, nebo jen lité na plech.
------------------------------------------
36. Tvarohová bábovka.
""""""""""""""""""""""""""""
250 g měkkého tvarohu, 250 g cukru, 250 g másla, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva.
Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky (kdo má rád, může ochutit troškou rumu). Přidáme tvaroh, promícháme a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh (je dobré k bílkům před šleháním přidat špetku soli, sníh je pak lépe ušlehán).Pečeme ve vyhřáté troubě, formu předem vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
----------------------------------------
37. Vídeňská bábovka.
"""""""""""""""""""""""""
3 vejce, 140 g másla, 140 g cukru, 180 g polohrubé mouky, 1 šálek mléka, 3/4 balíčku kypřícího prášku, špetka soli, citron, vanilka hrst rozinek a mandlí, tuk na vymaštění, hrubá mouka na vysypání .
Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme citrónovou kůru, vanilku, vlahé mléko a sůl. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku prosejeme s kypřícím práškem, aby se stejnoměrně rozdělil a vmícháme lehce do těsta. Nakonec přidáme oprané rozinky a loupané, opražené a nakrájené mandle. Formu vymastíme, vysypeme hrubou moukou a naplníme do 3/4 výšky. Pečeme zvolna, aby bábovka mohla nabývat a později oheň zvětšíme. Celkem pečeme 3/4 hodiny.
------------------------------------------
38. Moravská bábovka.
""""""""""""""""""""""""""
3 vejce, 1 šlehačka, 180 g cukru, 250 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 3/4 prášku do pečiva, 1 lžíce vody .
Ve větší míse promícháme mouku, mletý cukr, vanilkový cukr a prášek. V jiné menší misce rozmícháme vajíčka se smetanou, přidáme vodu a vmícháme do moučné směsi. Pečeme při 180 °C asi 45 - 60 minut.
-----------------------------------------------
39. KYNUTÁ BÁBOVKA S PERNÍČKY.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
370 g polohrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 70 g tuku, 1 vejce, 2 dl mléka, 1/2 kostky droždí, sůl. V troše oslazeného teplého mléka rozmícháme droždí s 1 lžící mouky. Kvásek nalijeme do mouky, přidáme cukr, vlažný tuk, trochu soli a necháme asi 45 minut kynout. Těsto vyválíme, lehce potřeme rozpuštěným máslem a kaší z rumových perníčků (do mísy rozdrobíme sáček rumových perníčků, zalijeme rumem). Potřené těsto svineme, vložíme do vymazané bábovkové formy a upečeme.
-------------------------------------------
40. VIŠŇOVÁ BÁBOVKA.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
120 g polohrubé mouky, 6 lžic cukru, 5 vajec, 100 ml kysané smetany, 500 g višní, 1 lžička skořice. Utřeme cukr se žloutky, přidáme smetanu a mouku. Višně vypeckujeme, nadrobno nakrájíme, posypeme skořicí a smícháme s těstem. Vmícháme sníh z bílků. Do vymazané, vysypané bábovkové formy dáme těsto a pečeme asi hodinu.
--------------------------------------------------
41. SKOŘICOVÁ BÁBOVKA S CUKETOU.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
3 hrnky hrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 2 hrnky hrubě nastrouhané cukety 1 hrnek oleje, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička jedlé sody, 1 prášek do pečiva. Všechny suroviny smícháme, rozetřeme do vymazané a vysypané formy a ve středně teplé troubě upečeme.
--------------------------------------------------
42. BÁBOVKA SE SVAŘENÝM VÍNEM.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
200 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, 200 g másla, 4 vejce, 100 g strouhané čokolády, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr. Máslo utřeme s cukrem i vanilkovým, přidáme vejce, mouku s práškem do pečiva, čokoládu a svařené víno. Svaříme 7,5 dl červeného vína, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci moučkového cukru, 2 ks skořice vcelku, 1/2 lžičky hřebíčku, kůru z půlky citronu a přecedíme. Necháme vychladnout, promícháme s ostatními surovinami, vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 50 minut při 180 °C. Upečenou bábovku necháme 10 minut vychladnout, potom vyklopíme a polijeme citronovou polevou (dohladka vymícháme 250 g moučkového cukru a 3 lžíce citronové šťávy).
-----------------------------------------------
43. MIKULÁŠSKÁ BÁBOVKA.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
150 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 6 vajec, 1 dl rumu, 200 g kandovaného ovoce, 100 g rozinek, 70 g strouhaných oloupaných mandlí, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 1 vanilkový cukr, špetka prášku do pečiva. Žloutky utřeme s třetinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny. Vmícháme sníh z bílků se zbytkem cukru, mouku prosetou s práškem do pečiva, citronovou kůru a mandle. Kandované ovoce a rozinky promícháme s rumem, přidáme opatrně do těsta. Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem a pečeme asi 50 minut při teplotě 180 °C. Necháme ve formě vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

-------------------------------------------------------------------
Zápatí stránek
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one